Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Καθαρός ουρανός κάλπες δεν φοβάται



EDITORIAL
Αν σ’ έναν φόνο βρεις το πτώμα, βρεις το όπλο και βρεις και αυτόν πουπυροβόλησε τότε έχεις διαλευκάνει πλήρως το έγκλημα. Σ’ ένα οικονομικό έγκλημα αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί ακόμα κι αν έχεις όλα τα στοιχεία στα χέρια σου και γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν ο κατηγορούμενος είναι πολιτικό πρόσωπο οπού νόμοι και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τρέχουν για να τον σώσουν.
Στην περίπτωση της Novartis υπάρχει το «πτώμα». Είναι η τσέπη του Έλληνα. Υπερκοστολογήθηκαν τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας, η εταιρεία έβγαλε πολλαπλάσια κέρδη και ο έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε ακριβότερα τα φάρμακα.
Το «πτώμα» υπάρχει. Πώς έγινε ο «φόνος»; Δια της υπογραφής. Την τιμή των φαρμάκων για την τσέπη του αρρώστου την αποφάσισε ο υπουργός. Αυτός υπέγραψε. Αυτό είναι το «όπλο» στον «φόνο».
Γιατί πάτησε τη «σκανδάλη» ο υπουργός και «πυροβόλησε» το εισόδημα του έλληνα πολίτη;
Από αφέλεια;
Από πρόθεση;
Επειδή χρηματίστηκε από τη Νοvartis;
Αυτό θα κληθεί ν’ απαντήσει η προανακριτική επιτροπή για τους δέκα που κατηγορούνται με στοιχεία του FBI.
«Πτώμα» υπάρχει, «δολοφόνος» υπάρχει, ψάχνουμε να δούμε αν «πυροβόλησε» από μόνος του η αν ήταν «εκτελεστής» έναντι αμοιβής.Στην πρώτη περίπτωση έχει μόνο πολιτική ευθύνη στη δεύτερη μόνο ποινική. Σε κάθε περίπτωση έχει ευθύνη.
Οι δέκα πολιτικοί που κατηγορούνται δεν διέπραξαν, αν διέπραξαν, το έγκλημα αυτό ως ομάδα, αλλά ο καθένας μόνος του. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο για τον καθένα να υπάρξει διαφορετική κάλπη. Δέκα κάλπες και όχι μία. Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του δικαιολογίες. Οι δέκα διαφορετικές κάλπες θα δείξουν δέκα διαφορετικά αποτελέσματα.
Αν το σώμα των βουλευτών πιστεύει για κάποιον ότι είναι αθώος θα πρέπει ν’ αθωώσει και τους άλλους εννιά αν υπάρξει μόνο μια κάλπη, όπως θέλει η ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει μόνο μια κάλπη γιατί κάποιοι φοβούνται περισσότερο κι αυτοί ζητούν να κρυφτούν κάτω από ένα κοινό αποτέλεσμα.
Κάτω απ’ αυτόν τον πανικό, η Νέα Δημοκρατία διαρρέει ότι μπορεί ν’ αποχωρήσει την Τετάρτη από τη διαδικασία ψηφοφορίας για την προανακριτική επιτροπή. Ο λόγος που θα επικαλεστεί θα είναι ότι υπάρχουν δέκα κάλπες και όχι μία. Επιχείρημα το οποίο θα βεβαιώσει στην κοινωνία για τη σχέση του σκανδάλου με τους δέκα κατηγορούμενους.
Επιχείρημα που μοιάζει εξαιρετικά αδύναμο, αν όχι αστείο.
Η ΝΔ θα διαπράξει αυτό το ολέθριο λάθος;
Αναμένουμε.
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου