Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Μα τέτοια επιμονή;


Η εικόνα του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, που επιμένει για προληπτική γραμμή στήριξης μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματιούχοι μιλούν για το αντίθετο, γεννά πολλά ερωτήματα. 
Οι σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση Τσίπρα, αυτά τα τρία χρόνια συνύπαρξης, ομολογουμένως δεν είναι οι καλύτερες. Όμως η εμμονή του με την προληπτική γραμμή πίστωσης  μετά το τέλος του προγράμματος, ξεπερνάει τα όρια της κόντρας, αλλά και του ρόλου του, και λειτουργεί υπονομευτικά σε βάρος της ίδιας της χώρας.  
Δεν πέρασαν ούτε δυο μέρες και ο ​Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον διέψευσε με τον πιο εμφατικό τρόπο, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και πολλοί άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, και αυτό ενισχύει την παραφωνία του Γιάννη Στουρνάρα. Την ώρα που όλη η Ευρώπη ομονοεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα της οικονομίας, μόνο αυτός και ​η ΝΔ  έχουν μείνει να αμφισβητούν το αφήγημα της κυβέρνησης, ανακαλύπτοντας κάποιο είδος σκληρής επιτροπείας ή προληπτικής γραμμής μετά το Μνημόνιο.
Ίσως επειδή ο ίδιος συνδέεται άμεσα με τις αποτυχίες των προηγούμενων προγραμμάτων, ίσως γιατί πασχίζει να αποτρέψει την πολιτική δικαίωση του Τσίπρα στο πεδίο που αυτός και κάποιοι άλλοι "τεχνοκράτες" παρέδιδαν μαθήματα οικονομικού ανορθολογισμού αλλά διαψεύστηκαν. Όπως ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, (εκ των εκλεκτών του συστήματος Σόιμπλε) που έφτασε σε σημεία αυτογελοιοποίησης ισχυριζόμενος πως το κόστος από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο έφτασε στα 200 δισ. ευρώ!
Δυστυχώς στα χέρια αυτών των ανθρώπων αφέθηκε η τύχη της Ευρώπης και της Ελλάδας και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την καταστροφική τροπή. Ευτυχώς ένας - ένας αποχωρούν. Όσοι έχουν ακόμη μικρόφωνο συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με εμπάθεια, σε βαθμό ψύχωσης, όμως τα δεδομένα και οι συνθήκες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τους έχουν διαψεύσει...  και αυτούς και τις καταστροφικές εμμονές τους. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου