Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Κόσμος και υπόκοσμος



Η διαφορά διαχείρισης των ζητημάτων ηθικής τάξης από Τσίπρα – Μητσοτάκη απέχει όσο δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ή μάλλον, όσο ο κόσμος από τον υπόκοσμο.

του Νίκου Μωραΐτη

Το πρωί έγραφα στο twitter, χωρίς να έχω ιδέα για το τι προτίθεται να πράξει ο πρωθυπουργός: «Σε μία χώρα που καταληστεύτηκε, η Αριστερά δεν επιτρέπεται να είναι υπόλογη ούτε για ενα ευρώ. Η Ράνια Αντωνοπούλου τώρα, σπίτι της».

Λίγες ώρες αργότερα, η υφυπουργός που έπαιρνε επιδότηση ενοικίου παρότι οικονομικά εύρωστη, πήγε όντως σπίτι της. Όχι γιατί το ζήτησα εγώ ή άλλοι πολλοί απλοί πολίτες σαν εμένα, αλλά γιατί αυτό (πρέπει να) σημαίνει Αριστερά: Κανείς πάνω από το δίκαιο.

Η χώρα πέρασε από πολλά κύματα τα τελευταία είκοσι χρόνια: Από «το νόμιμο είναι και ηθικό» μέχρι «το παράνομο και το ανήθικο κάνουν πάρτι». Τώρα έρχεται ένας πρωθυπουργός που -για πρώτη φορά – λέει: «Δεν αρκεί να είναι νόμιμο, πρέπει να είναι και ηθικό. Αλλιώς σπίτια σας».

Είναι η μέρα με τη νύχτα. Ένας πρωθυπουργός αποπέμπει την υπουργό του επειδή νόμιμα, αλλά όχι ηθικά, έπαιρνε επιδότηση ενοικίου. Ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλύπτει όλα του τα στελέχη της μίζας, σέρνει το χορό της Siemens και τον σέρνουν στο χορό της Novartis, εξαρτά και εξαρτάται, ανήκει στην οικογένεια των off shore και των απλήρωτων δανείων, ονομάζει τους προστατευόμενους μάρτυρες κουκουλοφόρους προκειμένου να καλύψει τα εμπλεκόμενα στελέχη του σε σκάνδαλα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η διαφορά διαχείρισης των ζητημάτων ηθικής τάξης από Τσίπρα – Μητσοτάκη απέχει όσο δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ή μάλλον, όσο ο κόσμος από τον υπόκοσμο.

ALTSANTIRI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου