Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Οργανωμένη λεηλασία



του Τάσου Παππά
Ενας ένας εμφανίζονται και μας κάνουν τα νεύρα τσατάλια. Μετά τον Ντάισελμπλουμ και τη Λαγκάρντ που μας είπαν ότι το 2010 ο στόχος των δανειστών ήταν να σώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και ότι είχαν δίκιο τότε όσοι διαμαρτύρονταν, μετά τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος που μας πληροφόρησε (λες και δεν το ξέραμε) πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη», ήταν η σειρά του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (δεν ελέγχεται από μαρξιστές-λενινιστές) να χτυπήσει εκεί που πονάμε.
Ο Μαρσέλ Φράτσερ μάς διαβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος θα «κουρευτεί» εντός του 2018. «Κούρεμα»Μα δεν είναι απαγορευμένη λέξηΤι έγινε; Πήραν το πάνω χέρι στην Ευρώπη οι αριστεριστές, αυτοί οι βέβηλοι τυχοδιώκτες που θέλουν να καταστρέψουν την ευρωζώνηΨυχραιμία.
Οπως αναφέρει ο κ. Φράτσερ, «κούρεμα» θα γίνει, αλλά δεν θα το πουν έτσι για να μην κακοκαρδίσουν τον Σόιμπλε, ο οποίος έχει απορρίψει διαρρήδην τέτοιου τύπου αναφορές. Θα το ονομάσουν αναδιάρθρωση. Ωραία λέξη, ακίνδυνη, χωράει πολλές ερμηνείες και βολεύει.
Ετσι θα γίνεται όσο δεσπόζει το ιδεολόγημα των νεοφιλελεύθερων ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική». Οι προπαγανδιστές θα επινοούν ευφημισμούς για να κατασκευάζουν συναινέσεις.
Γιατί όμως θα συμβεί αυτό ύστερα από οκτώ χρόνιαΜα γιατί, όπως σημειώνει ο κ. Φράτσερ, γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν χορηγήσει με διαφορά τα μεγαλύτερα δάνεια.
Ομως ο φόβος, μετά τα όσα προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσε να προκληθεί συστημική κρίση στην Ευρώπη, οδήγησε στην απόφαση να χορηγηθούν δάνεια στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να τα επιστρέψει σε αυτές τις τράπεζες.
Δηλαδή με το ένα χέρι μάς έδωσαν δάνεια και με το άλλο τα πήραν πίσω για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους επειδή ήταν πολύ εκτεθειμένες και κινδύνευαν με κατάρρευση.
«Εκ των υστέρων ήταν τεράστιο λάθος», σημειώνει ο επικεφαλής του ινστιτούτου. Εκ των υστέρων τι να το κάνουμε. Ορισμένοι τα έλεγαν εκ των προτέρων, αλλά χλευάζονταν και διασύρονταν.
Συνεχίζει ακάθεκτος ο κ. Φράτσερ: «Οι τράπεζες, κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές, αλλά και όλες οι άλλες, θα έπρεπε τότε να είχαν πληρώσει. Περισσότερο από το μισό των δανείων που έρρευσαν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα επέστρεψαν πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, δηλαδή όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τραπεζών. Αυτό απλά δεν επιτρέπεται να συμβαίνει».
Δεν επιτρέπεται, αλλά συνέβη. Φλόμωσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τους υπηκόους τους με το παραμύθι ότι δανείζουμε από το υστέρημά μας τους τεμπέληδες για να τους σώσουμε, αλλά «ξέχασαν» να τους πουν πώς τα χρήματα επέστρεφαν στις τράπεζές τους.
Αυτοί πήραν τα λεφτά τους με τόκο, σε εμάς έμειναν το χρέος και η ρετσινιά ότι είμαστε χαραμοφάηδες και αχάριστοι με ροπή στον τρυφηλό βίο.
Οι Ελληνες πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα γι' αυτό το τεράστιο λάθος. Εκείνοι που το διέπραξαν έμειναν στο απυρόβλητο.
Πάντως για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, δεν επρόκειτο περί λάθους. Συνειδητή επιλογή ήταν. Οργανωμένη λεηλασία, μ' άλλα λόγια.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου