Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ψάρι με ωροσκόπο SIEMENS

Τι να κάνουμε. Άλλος έχει πρότυπο τον Κάστρο, άλλος τον Φιγιόν. Άλλος έναν άνθρωπο που εξάλειψε τον αναλφαβητισμό και έκανε το ιατρικό θαύμα σε χώρα της Καραϊβικής και άλλος έναν υποψήφιο της Δεξιάς που συναγωνίζεται τη Μαρίν Λεπέν σε ακροδεξιά αισθήματα.
του Νίκου Μωραΐτη
«Κι αυτός, τρέχει να πάει στην κηδεία του Κάστρο! Τα έλυσε όλα τα προβλήματα εδώ και έχει χρόνο για ταξιδάκια στην Κούβα», μου έλεγε χθες ένας φίλος.
Μα είναι δυνατόν; Να είσαι αριστερός, να έχεις γαλουχηθεί με τα οράματα του Τσε και του Φιντέλ, να γίνεσαι πρωθυπουργός, να πεθαίνει ο Κάστρο στη διάρκεια της θητείας σου και να μην πας στην πολιτική του κηδεία; Θα ήταν κάτι σαν ιεροσυλία.
Είτε κατάφερες να γίνεις ο αριστερός πρωθυπουργός που ήθελες είτε όχι, είναι στο DNA των ανθρώπων που μεγάλωσαν «αριστερά» η κουβανική επανάσταση.
Τι να κάνουμε. Έτσι είναι οι άνθρωποι. Άλλος έχει πρότυπο τον Κάστρο, άλλος τον Φιγιόν. Άλλος έναν άνθρωπο που εξάλειψε τον αναλφαβητισμό, έκανε το ιατρικό θαύμα σε χώρα της Καραϊβικής και άντεξε 50 χρόνια να είναι το αγκάθι στην κοιλιά της Αμερικής. Και άλλος έχει θεό έναν υποψήφιο της Δεξιάς που συναγωνίζεται τη Μαρίν Λεπέν σε ακροδεξιά αισθήματα, ξενοφοβία και συντηρητισμό.
Έλαμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν είδε τη σαρωτική νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές της γαλλικής Δεξιάς για την Προεδρία. «Έχουμε την ίδια ημέρα γενέθλια», έγραψε στο τουίτ με το οποίο πανηγύρισε την εκλογή του ιδεολογικά συγγενούς του γάλλου πολιτικού.
Είναι και οι δύο ψάρια. Ψάρι ο επόμενος γάλλος πρόεδρος, ψάρι κι εγώ, θα εκλεγώ – είναι προφανώς το νηπιακό σκεπτικό του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο που ξεχνάει κάτι βασικό – κάτι που ξέρει καλά όποιος γνωρίζει είτε από ζώδια είτε από πολιτική. Από μία ηλικία και μετά, παιχνίδι κάνει ο ωροσκόπος. Ο Κυριάκος θα έχει πάντα, στη συνείδηση των πολιτών, ωροσκόπο SIEMENS. Και πρωθυπουργός με ωροσκόπο SIEMENS δύσκολα γίνεσαι.
ALTSANTIRI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου