Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Μάγδα Φύσσα: «Απαιτώ δικαίωση για το παιδί μου και όλα θύματα του φασισμού»


Μάγδα Φύσσα

«Απαιτώ δικαίωση για το παιδί μου και για όλα θύματα του φασισμού. Δικαίωση προσωπική και κοινωνική για τις γενιές που έρχονται», τόνισε η Μάγδα Φύσσα χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσκεκλημένη από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL, έπειτα από πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Σε μία ομιλία με βαθύ πολιτικό λόγο από τον οποίο δεν απουσίαζε και η κριτική  «προς τους φορείς της Αριστεράς ή του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου», η μητέρα του Παύλου Φύσσα επέκρινε τα ΜΜΕ για ανεπαρκή κάλυψη των συγκλονιστικών στοιχείων που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δράση της Χ.Α.
Αντίστοιχα όμως και σε κοινωνικό επίπεδο, καμία σοβαρή παρέμβαση δεν γίνεται, παρά μόνο μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με μικρή δυστυχώς απήχηση. Καμία ενημέρωση σε εργασιακούς χώρους και σχολεία, με αποτέλεσμα 3 χρόνια μετά τη δολοφονία του γιού μου, στην Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Και τι συνέβη ; Ένας άνθρωπος ελεύθερος, ανένταχτος, ο οποίος δεν ανήκε σε καμία κομματική οργάνωση, ένας άνθρωπος που εκείνο το βράδυ, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του τάγματος εφόδου της ΧΑ.
Ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της GUE/NGL τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού και την κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς όμως να προβάλλει ο καθένας τα κομματικά του συμφέροντα.
Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε την επιθυμία της για «δράση κατά του φασισμού σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία που από τη μία αδιαφορεί επί της ουσίας για την άνοδο του και από την άλλη παρέχει άλλοθι για την εδραίωση του».  Επέμεινε στην ανάγκη, μπροστά στην επανεμφάνιση του φασισμού στην Ευρώπη «να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία και οργάνωση εκδηλώσεων με τη στήριξη της Ε.Ε.»
Η κ. Φύσσα τόνισε ότι «δεν συμβαίνουν ούτε τα ελάχιστα δυνατά για την καταπολέμηση του φαινομένου, το δηλητήριο του οποίου έχω προσωπικά δοκιμάσει αλλά και η ίδια η ιστορία μας έχει διδάξει όλους.  Μάλιστα οι συνολικές πολιτικέςοικονομικής λιτότητας αλλά και η ανύπαρκτη στήριξη της Ευρώπης στο θέμα των προσφύγων, παρέχουν και ιστορικά έφορο έδαφος για την ανάπτυξη του καρπού του φασισμού. Με λίγα λόγια: η Ευρώπη δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την αναβίωση και επέκτασή του».  
Υπογράμμισε δε πως «δεν έχουν περάσει ούτε 70 χρόνια, από την τελευταία φορά που οι πολίτες της Ευρώπης πλήρωσαν με αίμα την κυριαρχία του. Παρόλο αυτά, και ενώ τα τότε θύματά του ζουν και θυμούνται ακόμα, η Ευρώπη επιδεικνύει αδιαφορία στην επανεμφάνισή του. Αδιαφορία για τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του, που ακόμα δεν είναι ορατές, αλλά και για τις άμεσες και ήδη ορατές συνέπειες της ενεργού δράσης νεοναζιστικών οργανώσεων. Αν και η δράση αυτή δεν εμφανίζεται ακόμα σε όλες τις χώρες, η Ελλάδα αποτελεί ένα πικρό παράδειγμα για όλους μας, με την κλιμακούμενη φασιστική βία της Χρυσής Αυγής να αφήνει το στίγμα της».
Η αδιαφορία προχωρά και στα ίδια τα θύματα του φασισμού. Σε εθνικό επίπεδο, πέραν των διακηρύξεων για δήθεν στήριξη σε εμάς, που ενίοτε καταντά προκλητική, στην οικογένεια μου δεν παρασχέθηκε η ελάχιστη έμπρακτη στήριξη, όπως θα ήταν για παράδειγμα η παροχή ψυχολογικής υποβοήθησης από ειδικούς, με επιμέλεια του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για την δολοφονία του γιου μου, μένουν στη γειτονιά μας, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε υποχρεωτικά, καθημερινά αντιμέτωποι με αυτούς. Στο σημείο της δολοφονίας υπάρχει ενα μνημείο στη μνήμη του γιου μου. Δεν είναι λίγες οι φορές που «άγνωστοι» το έχουν βεβηλώσει, με αγκυλωτούς σταυρούς.
Στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μάρτυρες και θύματα κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε εκτενώς η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής.
Αποκαλύπτοντας ότι μεταξύ των άνω των 80 δικηγόρων που έχουν οι κατηγορούμενοι της Χ.Α. συμπεριλαμβάνονται και επιστημονικοί σύμβουλοι που μισθοδοτούνται από το ελληνικό κοινοβούλιο, η κ. Κουμάντου περιέγραψε τα βασικά  στοιχεία από τις τρεις υποθέσεις που εξετάζονται από το δικαστήριο στη δίκη που άρχισε πριν από 1,5 περίπου χρόνο: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις απόπειρες δολοφονίας- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- εναντίον Αιγυπτίων αλιεργατών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα.
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε στους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς και η δικηγόρος Χρυσούλα Παπαδοπούλου, η οποία συμμετέχει στην τριμελή αντιπροσωπεία που είναι από χθες στο Στρασβούργο όπου πραγματοποιείται η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
«Η δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα δεν αφορά μόνο τα θύματα και τις οικογένειες  των θυμάτων της ναζιστικής βίας... Είναι η μάχη του φωτός ενάντια στο βαθύ σκοτάδι που απειλεί να καλύψει την Ευρώπη και αφορά τους πολίτες της. Κι αν δεν μπορείτε να συνδράμετε στον αγώνα μας, τουλάχιστον ας γίνει κάτι ώστε να μη βοηθάει η Ε.Ε. αυτούς που προσπαθούν να φέρουν το σκοτάδι και το βαθύ χειμώνα», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.
Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση που έγινε στη συνεδρίαση η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα  τόνισε την ανάγκη η  GUE/NGL να συνεχίσει την παρακολούθηση της εξέλιξης της δίκης, με την αποστολή αντιπροσωπείας στην Αθήνα. 
«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το πραγματικό πρόσωπο του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Σε μια Ευρώπη, που έκπληκτη συνεχίζει να παρατηρεί την άνοδο της δεξιάς και να αναρωτιέται: τί σημαίνουν γι’ αυτήν  η άνοδος του Τράμπ στις ΗΠΑ,  τι σημαίνει μια πιθανότητα εκλογής Λεπέν στη Γαλλία», είπε η Κ. Κούνεβα εξηγώντας την πανευρωπαϊκή σημασία της πρωτοβουλίας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. 
Η επίσκεψη της τριμελούς αντιπροσωπείας για τη Δίκη της Χ.Α. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης προς τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας της ΧΑ, έτσι ώστε να μη νοιώθουν μόνοι τους και   να εξασφαλιστούν σωστές συνθήκες για τη διεξαγωγή της δίκης.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου