Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα, ο Τραμπ, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το χρέος στο 93'



Με την ελπίδα μιας συμφωνίας για το χρέος στο 93’, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, ζει η Αθήνα και ίσως αν δει κανείς κάποια στοιχεία από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί και να υπάρξει φως επιβεβαίωσης αυτής της ελπίδας.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Σίγουρα ο Μπάρακ Ομπάμα είναι απερχόμενος, ωστόσο και οι μέχρι τώρα δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείουν μια θετική εξέλιξη για την Αθήνα.
Ο Τραμπ αν και κομιστής του απομονωτισμού εντούτοις έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως στόχος του είναι να κάνει και πάλι τις ΗΠΑ μεγάλες, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αφήσει «αμαχητί» χώρες υπό χρόνια αμερικανική επιρροή να περάσουν στο στρατόπεδο της Ρωσίας, όσο και αν εκπεφρασμένος στόχος είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με την Μόσχα.
Η Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ουάσιγκτον, καθώς η Βουλγαρία και η Μολδαβία εξέλεξαν φιλορώσους ηγέτες και η Αίγυπτος, έχει ανακοινώσει πως θα αφήσει τους Ρώσους να έχουν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της. Η δε Συρία είναι ελεγχόμενη ανοιχτά από την Ρωσία.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία βελτιώνει συνεχώς τις σχέσεις της με την Μόσχα ενώ λόγω των Κούρδων που στηρίζουν οι ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι προβληματικές.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία ανησυχεί καθώς ακούει τον Τραμπ να αμφισβητεί το θέμα της αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να μένει λίγο έως πολύ ξεκρέμαστη απέναντι στην Ρωσία, η ρητορική και οι κυρώσεις απέναντι στην οποία συνεχίζουν να είναι αρκούντως σκληρές.
Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία θα θελήσουν να «στηρίξουν» ένα «φραγμό» απέναντι στην Μόσχα και με την Βουλγαρία και την Τουρκία να φλερτάρουν ανοιχτά με την Μόσχα, μένει μόνο η Αθήνα ως τελευταίο «αποκούμπι» στην περιοχή.
Αυτό το «αποκούμπι» θα το θέλει αν μη τι άλλο και η Ουάσιγκτον του Τραμπ στην περιοχή, με αποτέλεσμα αν δεν υπάρξουν κάποιες συγκλονιστικές εξελίξεις να υπάρξει πίεση και από την κυβέρνηση Τραμπ προς την Γερμανία, υπέρ του Ελληνικού αιτήματος για το χρέος, ειδικά τώρα που και τα σχετικά επιτόκια είναι χαμηλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορέσουν να περάσουν πιο εύκολα μια σχετικά ευνοϊκή ρύθμιση για την Αθήνα από τα κοινοβούλιά τους. Χωρίς δηλαδή να κοστίσει τίποτα για τις ΗΠΑ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την τσέπη του Ελληνικού λαού αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει μια ανάσα για τον κρατικό προϋπολογισμό
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου