Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Γερμανικός Τύπος: Αυτό που ζητά ο Σόιμπλε απλά δεν γίνεται



Εκτενή τα δημοσιεύματα για το θέμα του ελληνικού χρέους με αφορμή νέες δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έθεσε ως προϋπόθεση για τη γερμανική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την ταυτόχρονη επιμονή του να αρνείται τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πριν από το 2018. Μεταξύ άλλων στα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια και αυξανόμενη απομόνωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επιχειρεί να καθυστερήσει τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος έως ότου διεξαχθούν οι Γερμανικές εκλογές. Πίσω από την εμμονή του Σόιμπλε, όπως επισημαίνεται, υπάρχει ένα γεγονός: «Κανείς από τους ευρωπαίους ομολόγους του δεν εξαρτάται (πολιτικά) τόσο πολύ από τη συμμετοχή του ΔΝΤ όσο αυτός». 
«Ο Σόιμπλε θέλει να συζητήσει για νέα ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα μόνο από το 2018», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρόμενη στις δηλώσεις του Σόιμπλε πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ανακοινώθηκε πως ο ESM θα παρουσιάσει το σχέδιο του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη συνεδρίαση της 5ης Δεκέμβρη. Όπως συμπληρώνει, «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν βλέπει καμία αναγκαιότητα να διεξαχθούν συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα πριν από το 2018». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε «εντελώς άσκοπο» να εικοτολογεί κανείς για μεσοπρόθεσμα μέτρα σε αυτό το ζήτημα.
Ωστόσο η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ οξύνεται. ΗSüddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει την απομείωση του ελληνικού χρέους ζήτημα που προκαλεί τριβές. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο δημοσίευμα επισημαίνεται:  «Το ΔΝΤ διστάζει να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, προκαλώντας ιδιαίτερο εκνευρισμό στον γερμανό υπουργό Οικονομικών […] Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει σκληρός: Γι' αυτόν δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».
Η SZ σημειώνει ότι εάν όλα προχωρήσουν βάσει σχεδίου η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου.  «Ωστόσο, στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον δεν θέλουν να ξέρουν τίποτα σχετικά με την ύπαρξη συμφωνίας που προβλέπει συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα. Αντιθέτως: Το ΔΝΤ θέτει δικούς του όρους και αυτοί δεν αρέσουν καθόλου στη γερμανική κυβέρνηση», σχολιάζει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι «όπως φαίνεται, η διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ οξύνεται και πάλι αισθητά».
«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις. Επειδή κανείς από τους ευρωπαίους ομολόγους του δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη συμμετοχή του ΔΝΤ όσο αυτός.Το γερμανικό κοινοβούλιο την είχε θέσει ως όρο προκειμένου να εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. (…) Τι θα γίνει όμως εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα;» διερωτάται η εφημερίδα του Μονάχου. «Τότε ο Σόιμπλε θα είχε ένα τεράστιο εσωπολιτικό πρόβλημα. Υπάρχουν βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (σ.σ. CDU/CSU) που θα ανακήρυσσαν τότε άκυρη την απόφαση για το τρίτο ελληνικό πακέτο και θα ήθελα να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία». Η SZ παρατηρεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να μην επιτρέψει το ζήτημα του ελληνικού χρέους να έρθει στην επιφάνεια μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο η στάση του προκαλεί αντιδράσεις. «'Αυτό που ζητά ο Σόιμπλε απλά δεν γίνεται' δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης. ‘Θέλει συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά δεν θέλει να αποδεχθεί τους όρους του».
«Ο Σόιμπλε απομονώνεται ολοένα περισσότερο»
Η Tageszeitung του Βερολίνου εκτιμά ότι «ο Σόιμπλε απομονώνεται ολοένα περισσότερο», παρατηρώντας ότι «εντός του Eurogroup το κάλεσμα για ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα γίνεται πιο ηχηρό». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι «στο μεταξύ δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αυτό που ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών είναι της άποψης ότι το ζήτημα των ελαφρύνσεων πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη». Η TAZ γράφει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να έχει και τα δύο -το όχι στην αναδιάρθρωση και το ναι στη συμμετοχή του ΔΝΤ- προειδοποιούν τώρα διπλωμάτες άλλων χωρών της ευρωζώνης. ‘Το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο', λέει ευρωπαίος διπλωμάτης».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)επισημαίνει πως οι δανειστές αυξάνουν την πίεση προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η γερμανική εφημερίδα,επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνει ότι οι δανειστές επικρίνουν ολοένα και περισσότερο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, καθώς ενώ επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, εντούτοις αναβάλλει για μετά τις γερμανικές εκλογές την απόφαση για το ελληνικό χρέος. «To ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο» σχολιάζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, παραπέμποντας στην επανειλημμένη αξίωση του ΔΝΤ για άμεση λύση στο ζήτημα του χρέους.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ηλεκτρονική έκδοση τηςRheinische Post με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού στο σημερινό Eurogroup των Βρυξελλών. Με τίτλο «Η πίεση στον Σόιμπλε από το Eurogroup εντείνεται», η εφημερίδα του Ντύσελντορφ επισημαίνει ότι «το πρόβλημα της συμφωνίας (σ.σ. στο Eurogroup) του Μαΐου έγκειται στο ότι το ύψος των ελαφρύνσεων για την Αθήνα είναι ασαφές. Το ΔΝΤ είχε δώσει την προοπτική να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας έως το τέλος της χρονιάς, ωστόσο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αποφασίσει σχετικά με την πιθανή ελάφρυνση χρέους μόνο στη βάση υποθέσεων».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου