Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τα «κλειδιά» του Κυπριακού



EDITORIAL
Το Κυπριακό στην παρούσα φάση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων κρέμεται από μια κλωστή. Οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων συζητούν στο Μον Πελεράν της Ελβετίας για το εδαφικό ζήτημα, αναζητώντας μια λύση που να αποτυπωθεί σε χάρτη.
Στο «υπόστρωμα» του συγκεκριμένου ζητήματος υπάρχει όμως το θέμα των εγγυήσεων, στο οποίο εμπλέκονται ενεργά οι «εγγυήτριες δυνάμεις», η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία.
Κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι στα διάφορα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων μπορούν να βρεθούν κοινός τόπος και λύσεις, αρκεί να υπάρχει πνεύμα συναίνεσης από τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων.
Ωστόσο στο θέμα της ασφάλειας του νησιού, όλα εξαρτώνται από τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των τριών δυνάμεων. Και στην παρούσα φάση, που ο Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, η ανεύρεση λύσης μοιάζει να δυσκολεύει υπερβολικά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η θέση της Αθήνας για αποχώρηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλων των ξένων δυνάμεων από το νησί είναι ορθή. Δεν νοείται σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να έχει στο έδαφός του ξένα στρατεύματα, δεν νοείται λαός κυρίαρχος να δέχεται να λειτουργεί με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων που εισέβαλαν στο νησί και κατείχαν μέρος του για δεκαετίες.
Ωστόσο οι καλές προθέσεις και η ορθότητα των θέσεων δεν μπορούν να λειτουργήσουν από μόνες τους. Η διεθνής κοινότητα, οι διεθνείς οργανισμοί και τα ισχυρά κράτη οφείλουν να εστιάσουν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και να συμβάλουν σε μια λύση που θα προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενταθούν άμεσα, καθώς η Τουρκία του Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άλλης πολύ σημαντικής κρίσης, των αυξημένων προσφυγικών ροών. Ουδείς πρέπει να εντυπωσιαστεί εάν ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρήσει να πιέσει την Ευρώπη -και βασικά την Ελλάδα- ανοιγοκλείνοντας τη «στρόφιγγα» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων.
Βασική επιδίωξη όσων επιδιώκουν ειλικρινά την εξεύρεση λύσης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αποτυπώθηκαν στα κείμενα της ευρωτουρκικής συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Κάθε υπαναχώρηση θα οδηγήσει σε νέα ναυάγια.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου