Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Οι εκλογές του «το μη χείρον, βέλτιστον»




Οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους, σε μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο χαμηλού επιπέδου και τοξική στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με πολλά σκάνδαλα και πολλή λάσπη.
της Μαρίζας Θεοτοκάτου
Τίποτα δεν θυμίζει τον Νοέμβριο του 2008, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδιζε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Μπορεί εκ του αποτελέσματος, ο πρώτος αφροαμερικανός ηγέτης να μην αποτέλεσε τον “Μεσσία” που πολλοί περιμένανε, ωστόσο – μέχρι και σήμερα – ο Ομπάμα αποτελεί τον πιο δημοφιλή πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.
Αντίθετα, οι υποψήφιοι διάδοχοί του ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο λιγότερο... επικίνδυνος. Το διακύβευμα τον φετινών εκλογών, δεν είναι τελικά το ποιος θα καταφέρει να ξεχωρίσεις, αλλά το ποιος... θα χάσει.
«Δύο από τους πιο αντιπαθείς υποψηφίους συγκρούονται για τη διαδοχή ενός εκ των πιο δημοφιλών προέδρων στις ΗΠΑ, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αναμένει με “τρόμο” το εκλογικό αποτέλεσμα», γράφει χαρακτηριστικά ο Independent.
Μάλιστα, στην τελευταία δημοσκόπηση των New York Times/CBS, οι 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν αηδιασμένοι από το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ.
Μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρυ Κλίντον, έδειχνε να προηγείται, το προβάδισμά της, ωστόσο, κινείται εντός ορίου του στατιστικού λάθους. Σε πανεθνικό επίπεδο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό μεν προβάδισμα στη Χίλαρι, το οποίο έχει συρρικνωθεί στις 3-5 μονάδες.
Μεγάλος φόβος κυρίως των Δημοκρατικών είναι η υψηλή αποχή, καθώς εκτιμούν πως στους αναποφάσιστους υπάρχουν αρκετοί εν δυνάμει ψηφοφόροι τους, γι' αυτό και h Κλίντον έχει επιστρατεύσει την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής μουσικής και σχεδόν όλο το Χόλιγουντ, ενώ ποντάρει και στο ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος.
Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε πρόσφατα η δήλωση της Σούζαν Σάραντον. «Θέλω τη σωστή γυναίκα. Υπάρχουν σπουδαίες γυναίκες που θαυμάζω και οι οποίες ηγήθηκαν των χωρών τους» δήλωσε η γνωστή ηθοποιός, στην εκπομπή Newsnight του BBC και πρόσθεσε: «Εσείς στην Αγγλία είχατε μια γυναίκα πρωθυπουργό. Δεν ξέρω αν σας άρεσε αλλά εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω με τον... κόλπο μου. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν θέλω να ξοδέψω τον χρόνο μου μιλώντας για τον έναν ή τον άλλον, δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο είμαι εδώ».
«Χείρα βοηθείας» στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας αποτέλεσε και η (τυχαία;) ανακοίνωση του διευθυντή του FBI ότι η νέα έρευνα στην υπόθεση των e-mails της πρώην ΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε, χωρίς να προκύπτει κάτι επιλήψιμο και, συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα άσκησης δίωξης σε βάρος της.
Αυτό το “σκάνδαλο” ήταν που ταλαιπώρησε την υποψήφια των Δημοκρατικών, σε αντίθεση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέτραγε καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και δηλώσεις υποστήριξης από ακροδεξιούς.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο η νίκη να κριθεί στο νήμα, τρομάζει, καθώς ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει τις προθέσεις του. Μάλιστα, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Μάικ Πενς, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει «ξεκάθαρο αποτέλεσμα», το κόμμα του μπορεί να προσφύγει σε ένδικα μέσα, επαναλαμβάνοντας έτσι το εκλογικό θρίλερ του 2000, στην αναμέτρηση Τζ. Μπους και Αλ Γκορ.
Πηγή: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου