Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Οι νταήδες του Βοτανικού και οι ευλογίες του θρησκευτικού κράτους



του Αλέξανδρου Ζέρβα
Μετά τους «αγανακτισμένους κατοίκους» που αντιδρούσαν στη δημιουργία hot spot στην περιοχή τους, λίγες βδομάδες ύστερα από τους «ανησυχούντες γονείς» του Ωραιόκαστρου, έρχεται μια χούφτα παραστρατιωτικών να κάνει κατάληψη στο Βοτανικό, προκειμένου να εμποδίσει τη δημιουργία τεμένους, δίνοντας έτσι επάξια συνέχεια στα μισαλλόδοξα, ρατσιστικά παραληρήματα των τελευταίων μηνών. Δε αξίζει να αναφερθεί κανείς στα επιχειρήματα των συγκεκριμένων καταληψιών, ούτε καν στην προσπάθεια καπήλευσης του δράματος πολλών συμπολιτών μας, όταν κάνουν λόγο για δημιουργία «Στέγης Αστέγων μόνο για Έλληνες».
Το χειρότερο είναι πως οι ίδιοι έδειχναν να έχουν πάρει νομιμοποίηση και μάλιστα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας. Πως αλλιώς να εκληφθεί η τηλεοπτική παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου υπό τη σκιά της εν λόγω κατάληψης; Πως γίνεται να θεωρήσουμε άμοιρο ευθυνών έναν κορυφαίο θεσμικό εκπρόσωπο, όταν αυτός ρίχνει νερό στο μύλο του ξενοφοβικού μίσους,  κάνοντας δημόσια λόγο για κίνδυνο «αφελληνισμού κι ισλαμοποίησης των Ελλήνων»; Κι επιπλέον, ποιος δίνει το δικαίωμα στον προκαθήμενο της Εκκλησίας να αγνοεί επιδεικτικά δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή του ΣτΕ, η οποία πρόσφατα έκρινε απόλυτα συνταγματική τη δημιουργία τεμένους;
Είναι σαφές πως το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πολιτικές παρεμβάσεις θρησκευτικών κύκλων. Και με δεδομένο ότι στους κόλπους τους υπάρχει πλεόνασμα ακραίων αντιλήψεων (τις οποίες εσχάτως δείχνει να συμμερίζεται για προφανείς λόγους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος), ο καθένας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις ευθύνες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων. Ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρ’ ότι εμφανίζεται σε σαφώς πιο προοδευτική γραμμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συγκυβερνά με ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα. Ήταν άλλωστε οι ΑΝΕΛ που καταψήφισαν προ ολίγων μηνών τη διάταξη για δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τη στήριξη που προσφέρει ο Δημήτρης Καμμένος στους καταληψίες του Βοτανικού. Το στίγμα βέβαια είχε δώσει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε δηλώσει  (εν μέσω δακρύων σύμφωνα με το θρύλο) πρόθυμος ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση, εφόσον του το ζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Από την άλλη, η ΝΔ είναι δεδομένο πως επιχειρεί να πατήσει συνειδητά σε δυο βάρκες, αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει σαφείς αποστάσεις από τέτοιου είδους φαινόμενα. Ζητούσε διάλογο με τους «αγανακτισμένους κατοίκους» στη Χίο, εξέφραζε την κατανόησή της για την «αγωνία των γονιών» στο Ωραιόκαστρο, ενώ τώρα προσπαθεί, εντελώς αυθαίρετα, να εξισώσει την περίπτωση του Βοτανικού με εκείνη των Εξαρχείων. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως αρκετά κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνονται πολύ άνετα μπροστά σε ένα τέτοιο ακροατήριο.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα πράματα φαίνεται να οδηγούνται σε οριακό σημείο. Κι αν τώρα οι διάφοροι νταήδες περιορίζονται σε καταλήψεις για να εμποδίσουν τη δημιουργία τεμένους, ποιος ξέρει αύριο τι μπορεί να κάνουν, με τις ευλογίες του εν Ελλάδι θρησκευτικού κράτους, για να μας «γλυτώσουν» από τους αλλόθρησκους...
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου