Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Kαι φιλελέ και θεούσες;



της Αναστασίας Γιάμαλη
Από το μπλε ημίφως της αίθουσας του Βελλιδείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει το εργοτάξιο του αύριο. Όσοι τον ακούσαμε τότε, γνωρίζαμε πως οι εργάτες στο εργοτάξιο θα είναι σίγουρα κακοπληρωμένοι και επισφαλείς και το εργοτάξιο θα είναι ιδιωτικό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι θα κάνουν διάλειμμα για προσευχή.
Η -#metonkyriako- Ν.Δ., ντυμένη το καλοραμμένο κοστουμάκι του αστισμού, των σπουδών στο εξωτερικό και των start up των γόνων των καλών οικογενειών που «θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους», διάλεξε πλευρά στην ιδεολογική σύγκρουση για το «μάθημα» των Θρησκευτικών, που από ομολογιακό γίνεται -πράγματι μάθημα- θρησκειολογικό. Και εκεί που περιμέναμε πως οι εκσυγχρονιστές θα επέλεγαν τον στοιχειώδη αστικό εκσυγχρονισμό, επέλεξαν να στηρίξουν αρτηριοσκληρωτικούς μητροπολίτες, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, που όταν δεν καταδικάζει το στοματικό σεξ ισχυρίζεται πως οι μουσουλμάνοι είναι κίνδυνος για την Ευρώπη.
Πού είναι ο φιλελευθερισμός της «νέας» Ν.Δ. που διά στόματος του αρχηγού της κοιτάζει το «αύριο», όταν είναι σαφές ότι βρίσκεται υπό την επικυριαρχία της βαθιάς Δεξιάς; Στην ανακοίνωσή της για το μάθημα των Θρησκευτικών, η αξιωματική αντιπολίτευση του φιλελεύθερου Κυριάκου υποστηρίζει ότι «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων διχαστικών αντιπαραθέσεων» και αναγνωρίζει (!) το δικαίωμα παρέμβασης της Εκκλησίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, υποστηρίζοντας πως όποια αναδιαμόρφωση των Θρησκευτικών «οφείλει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας». Από πότε οι φιλελέ είναι τόσο θεούσες; Ενώ ξορκίζουν την ηγεμονία της Αριστεράς, στη Ν.Δ. αρνούνται να πάρουν θέση σε βασικά θέματα σύγχρονου αστικού κράτους...
Συνεννόηση -ιδίως όταν έχει υπάρξει εξαντλητικός διάλογος επί του θέματος- σημαίνει και συνδιαμόρφωση, που σημαίνει ότι η πολιτεία παραιτείται από μια βασική της ευθύνη και αρμοδιότητα. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος. Τα της Παιδείας είναι αρμοδιότητα των φορέων του υπουργείου Παιδείας, όχι της Εκκλησίας.
Άλλωστε εάν από κάτι κινδυνεύει αυτήν τη στιγμή η περιοχή μας, η Ε.Ε. αλλά και ο κόσμος δεν είναι η κοσμικότητα των κρατών αλλά, αντιθέτως, η ανάμειξη της θρησκείας στην πολιτική.
Οι άριστοι του Κυριάκου, όμως, έχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά, δεν έχουν πρόβλημα με την υπαγωγή των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εμπορίου -λες και πρόκειται για μαγαζιά- που πουλάνε αριστεία με το «κιλό» σε εκείνους που έχουν να την αγοράσουν.
Άσχετα με το αν η ελληνική Δεξιά παραμένει καθυστερημένη, ή δεν παραμένει και απλώς υποδύεται το «πατρίς - θρησκεία- οικογένεια», η αλήθεια είναι ότι σε δύο τομείς, στην Υγεία και την Παιδεία, δίνονται οι πιο σκληρές ιδεολογικές μάχες αυτήν τη στιγμή. Έτσι εξηγείται και το ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και των φιλικών της μίντια. Όταν ο Κυριάκος έλεγε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα κάνει επιθετικό outsourcing στο Δημόσιο, εννοούσε ακριβώς ότι θα ακυρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξηλώσει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου