Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η ασχήμια του Ωραιόκαστρου!



του Κλέαρχου
Πώς γίνεται και σ' έναν δήμο των 20.000 κατοίκων, αρκετοί από τους οποίους είναι απόγονοι Mικρασιατών προσφύγων, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο φασισμός (ο καθένας και η καθεμιά διαλέγουν ό,τι τους ταιριάζει) να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της τοπικής κοινωνίας;
Μιλώ για το Ωραιόκαστρο, το άλλοτε χωριό πάνω από τη Θεσσαλονίκη, που συνδύαζε τις καλύβες των προσφύγων με τις βίλες των τότε πλουσίων (αριστοκράτες αυτοαποκαλούνταν). Μια μερίδα των σημερινών του κατοίκων αποδεικνύουν ότι, εκτός από ακροδεξιοί, είναι απληροφόρητοι και αγράμματοι, όπως συνήθως συμβαίνει με τους νεόπλουτους.
Γνωρίζω ότι η πλειονότητα των κατοίκων του Ωραιοκάστρου μπορεί να μη συμφωνεί με τους τραμπούκους οι οποίοι απαγορεύουν στα παιδιά των προσφύγων να μάθουν γράμματα. Η Χρυσή Αυγή πήρε 8,5% στις τελευταίες εκλογές και η N.Δ. 29,3%. Μειοψηφία λοιπόν. Αλλά οι μη ακροδεξιοί κάτοικοι ανέχονται αυτά που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μια ομάδα, με τον μανδύα του Συλλόγου Γονέων, επέβαλε το φασιστικό της τελεσίγραφό: ούτε ένα προσφυγόπουλο στο σχολείο, ούτε το απόγευμα, αλλιώς θα το καταλάβουμε.
Ευτυχώς η Δικαιοσύνη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αυτήν τη φορά παρενέβη ταχύτατα και αυτεπάγγελτα για τις ρατσιστικές δηλώσεις τού ακόμη δημάρχου Ωραιοκάστρου ότι οι κάτοικοι μπορούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, ακόμη και να σπάνε κεφάλια.

Άκρα του τάφου σιωπή

Για άλλα και άλλους έχω απορίες:
Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία του Ωραιοκάστρου έχασαν τη φωνή τους; Και άντε, αυτοί ας πούμε ότι φοβούνται. Η καταγάλανη Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) λέει -διά του προέδρου της- να κατανοήσουμε και τους... γονείς και ότι είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Έχει και την αντικυβερνητική απεργία της να ασχοληθεί...
Ποιος τους είπε ότι στο Ωραιόκαστρο θα πάνε προσφυγόπουλα, εκτός από τους καθοδηγητές της N.Δ.; Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων όλου του δήμου;
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής της, ο «ανεξάρτητος» κ. Τζιτζικώστας, δεν άκουσε τίποτα για τα καμώματα των ομοϊδεατών του;
Ο κ. Κουμουτσάκος, εκπρόσωπος της N.Δ., με τη στήριξη της οποίας εκλέχθηκε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, τι περιμένει για να πάρει θέση; Οι βουλευτές της N.Δ. στη Β' Θεσσαλονίκης; Να εξεταστούν τα προσφυγόπουλα. Οι ίδιοι θα εξεταστούν;
Την ασθένεια την έχουν κολλήσει προ πολλού, από τότε που ο κολλητός του κ. Σαμαρά, εκείνος ο Μπαλτάκος (πάντα τον μπερδεύω με τον κ. Βορίδη, γιατί άραγε;) διαπραγματευόταν με τον Κασιδιάρη το κοινό τους μέλλον. Η ασθένειά τους λέγεται ρατσισμός, είναι κολλητική και κανονικά ο άλλος πολυπράγμων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, πρέπει να αποκλείσει την είσοδο στην πόλη του δημάρχου Ωραιοκάστρου και των συν αυτώ, διότι, κολλώντας ρατσισμό σε όσους συναντήσουν, μπορεί να τους προκαλέσουν τα ακόμη χειρότερα: να κυλήσουν στον φασισμό.
Αν απορείτε για την παράλειψη, όχι, για τους παπάδες, ειδικά τους μητροπολιτάδες, δεν έχω απορία.

Διαχρονική η ύβρις

Η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγούπολη, όσο κι αν προσπαθούν να της αλλάξουν τη φυσιογνωμία κάποιοι μέτοικοι, «πυροβολημένοι» νεόπλουτοι και μπαχαλάκηδες.
Ως κάτοικος της Θεσσαλονίκης από τότε που γεννήθηκα, ως παιδί προσφύγων από τη Μικρασία και τη Θράκη, απαιτώ (χρησιμοποιώ το ρήμα τους) να απαγορεύεται στους ρατσιστές έστω και η χρήση των όρων μετανάστης και πρόσφυγας για τους συνανθρώπους που οι αγαπημένοι μας σύμμαχοι αναγκάζουν να πάρουν των ομματιών τους και να έρθουν εδώ, πένητες και ανέστιοι, ικέτες.
Ακριβώς όπως ήρθαν οι δικοί μας, έπειτα από την προμελετημένη σφαγή στη Μικρασία. Που οι «ντόπιοι» (δεν θα μπω στον πειρασμό να τους προσδιορίσω εθνοτικά) τους αποκαλούσαν «πρόσφηγκες», «τουρκόσπορους», και ζητούσαν την απομόνωσή τους (κάτι που εν πολλοίς πετύχαιναν, έτσι μεγάλωσε το Ωραιόκαστρο), διότι, όπως έγραφαν και οι από τότε φιλοχιτλερικές φυλλάδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα διέδιδαν μολυσματικές ασθένειες! Τα έλεγαν οι άπλυτοι που έλεγαν παστρικές (με τη χυδαία έννοια) τις Μικρασιάτισσες, διότι απλώς είχαν μάθει να είναι καθαρές.
Σήμερα οι νεοφασίστες χύνουν όπου μπορούν τα φαρμάκι τους, με τη «χορηγία» των καναλαρχών, που χάνουν τον ήλιο από τα μάτια τους, και τη σιωπή των πλείστων κομμάτων της αντιπολίτευσης που, αν δεν είναι ανοχή, είναι συνέργεια ή «γραμμή».
Έτσι νομίζουν οι δεξιοί ότι θα ρίξουν τον Τσίπρα (αφού απέτυχαν σε όλα τα άλλα) και ότι εμείς θα χάσουμε την ανθρωπιά μας; Τους γελάσανε. Θα πνιγούν στη βρωμιά και την ασθένειά τους.

left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου