Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Κέρδισαν τα βιλαέτια



"Τα κόμματα που αναζητούν χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν υποστεί αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους, ταυτιζόμενα με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τηρώντας την ίδια αποτυχημένη συνταγή, όσες προσπάθειες αναβάπτισης μέσω αλλαγής ονομάτων και συμβόλων και να επιχειρήσουν, το εκλογικό σώμα θα τους γυρνά την πλάτη."

EDITORIAL
Δεν είναι η πρώτη φορά που η απόπειρα για ενιαία πορεία του κατακερματισμένου Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αποτυγχάνει.
Το ίδιο είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με την πολυδιαφημισμένη κίνηση των 58 και το σχήμα της Ελιάς.
Και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η ατμόσφαιρα σήμερα δεν είναι και η καλύτερη.
Η ιστορία, με άλλα πρόσωπα κεντρικούς πρωταγωνιστές, επαναλαμβάνεται και πάλι, με το αποτέλεσμα να είναι εξίσου απογοητευτικό για τους πολίτες που εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτόν τον χώρο.
Μεταπολιτευτικά το Κέντρο στριμώχθηκε λόγω του διπολισμού. Ηταν όμως εκείνη η ειδική μάζα ψηφοφόρων που έκρινε τις περισσότερες φορές το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το ΠΑΣΟΚ κατείχε επί σχεδόν μια τριακονταετία την πρωτοκαθεδρία στην επονομαζόμενη Κεντροαριστερά, αλλά μετά το 2009 επήλθαν η κατάρρευση και η παρακμή.
Από τότε έχουν περάσει περίπου εφτά χρόνια μνημονίων, όμως η έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να βρει τον βηματισμό της.
Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς και τα αντίστοιχα κόμματα στην Ευρώπη βρίσκονται σε διαδικασίες αναζήτησης προσανατολισμού έχοντας απολέσει πολλά από την «ψυχή» τους.
Προσωπικές φιλοδοξίες και αρχηγοί κατώτεροι των περιστάσεων κρατούν έναν ευρύτερο χώρο καθηλωμένο και αλληλοσπαρασσόμενο.
Το μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού που κινεί τα νήματα αδυνατεί να κατανοήσει τη συγκυρία.Δίνει το προβάδισμα στους δεσμούς που έχει με το παλιό, το ξεπερασμένο καθεστώς της διαπλοκής και των συμφερόντων και αρνείται να αναζητήσει νέους δρόμους και πρόσωπα.
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί ανασυγκρότησης, διεξάγονται μεταξύ ελίτ και «ειδημόνων» και τα διαδικαστικά καθίστανται προτεραιότητα.
Αδυνατούν να βρουν απαντήσεις στο ερώτημα «με ποιους και για ποιους». Πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν οδικό χάρτη σ’ αυτό το καίριο ερώτημα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και να ομφαλοσκοπούν μέχρι η ιστορία να τις θέσεις στο περιθώριο, αν δεν τις εξαφανίσει.
Τα κόμματα που αναζητούν χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν υποστεί αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους, ταυτιζόμενα με νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Τηρώντας την ίδια αποτυχημένη συνταγή, όσες προσπάθειες αναβάπτισης μέσω αλλαγής ονομάτων και συμβόλων και να επιχειρήσουν, το εκλογικό σώμα θα τους γυρνά την πλάτη.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου