Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τι θα... κόβει ο «κόφτης»



Η «χρυσή τομή» ευρέθη - σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικές πηγές -, η συμφωνία με τους πιστωτές για τον περίφημο «δημοσιονομικό κόφτη» έχει κλείσει και η σχετική ρύθμιση θα εισαχθεί την Πέμπτη στη Βουλή μαζί με όλο το πακέτο των τελευταίων 17 προαπαιτούμενωνπροκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στοEurogroup της επόμενης Τρίτης.
Η μορφή και η λειτουργία του λεγόμενου «Μηχανισμού Διόρθωσης» οριστικοποίησε σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και, κατά κυβερνητικές πηγές, ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται μόνον εάν και εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε περίπτωση τέτοιας απόκλισης, η διαδικασία προβλέπειέκδοση Προεδρικού Διατάγματος για παρεμβάσεις στους κωδικούς τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών, για τους οποίους - όπως σημειώνεται - θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτόματη ενεργοποίηση του «κόφτη» –συμπεριλαμβανομένων τότε και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις – προβλέπεται μόνον εάν δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο αυτόματος μηχανισμός εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ υπενθυμίζουν ότι από τον Μάρτιο 2012 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών - μελών να προβλέψουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις από τους μεσοπρόθεσμους στόχους.
Ειδικότερα, ο «κόφτης» θα λειτουργεί ως εξής:
  • Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.
  • Εάν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.
  • Εάν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
  • Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι.
  • Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, κι αυτό διότι:
  • Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)
  • Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%. 
  • Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.
Το πλαίσιο λειτουργίας του Μηχανισμού θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα 17 προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί την Πέμπτη στις επιτροπές της Βουλής - με διαδικασία επείγοντος -, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το Σάββατο το πρωί και θα ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου