Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Eurogroup: Συμφωνία για αξιολόγηση, δόση και χρέος



Η εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα γίνει σε δύο υποδόσεις, η μία θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ τον Ιούνιο και η άλλη 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, αποφάσισε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την μαραθώνια, σχεδόν 11ωρη, συνεδρίαση του Eurogroup.
Για το ζήτημα του χρέους αποφασίστηκε να να μην υπάρξει αναφορά σε πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018.
Στη δήλωση του Eurogroup υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια: Βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο (2018) και μακροπρόθεσμο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Τσακαλώτος: H πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί [BINTEO]

Δύο βήματα θα προηγηθούν, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
Γυρίσαμε μια σελίδα στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέμσατα του Eurogroup. Η Ελλάδα επέδειξε υπευθυνότητα. Εχουμε μια καλή συμφωνία. Μια συνολικη συμφωνία που ανοίγει τo δρόμο που είναι το σημαντικό για την Ελλάδα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ωστε να υπάρχει οικονομική ανάκαμψη, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Μόλις γίνουν οι «διορθώσεις»
Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει μόλις καλυφθούν πλήρως τα προαπαιτούμενα, με μερικές «διορθώσεις» που χρειάζονται, αλλά είναι είναι σύνηθες φαινόμενο.
Οι «διορθώσεις» που πρέπει να γίνουν αφορούν στακόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και τιςιδιωτικοποιήσεις.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η πρώτη δόση θα δοθεί αμέσως μετά την κάλυψη των προαπαιτουμένωνκαι συγκεκριμένα μέσα στον Ιούνιο και θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ, ευρώ, που θα αφορούν το χρέος και τις καθυστερούμενες οφειλές του κράτους.
«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Χρέος: Στα μέσα του 2018
Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018 και ο τρόπος θα αποφασιστεί από το Eurogroup και με βάσει την αναθεωρημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπό την αίρεση της πληρους εφαρμογής του προγράμματος.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου