Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Το - ασταθές - «όχι» του Κυριάκου στο πολυνομοσχέδιο



Ο Κυριάκος (ίσως) ήθελε αλλά δεν μπόρεσε, η «σκληρή» και «λαϊκή» δεξιά υπερίσχυσαν των «μετριοπαθών» και «κεντρογενών», και η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται τελικά στη μάχη του πολυνομοσχεδίου με ένα… περίπου «όχι σε όλα».
Η απόφαση του αρχηγού της ΝΔ να καταψηφίσει τα περισσότερα κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση δεν ήταν εύκολη. Και δεν ικανοποίησε επίσης του συντηρητικούς εταίρους του κόμματος στην Ευρώπη - τους ίδιους, στους οποίους απευθυνόταν αυτή την εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι, λέγοντας ότι η ΝΔ θα σταθεί θετικά απέναντι σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Το δίλημμα και οι προειδοποιήσεις
Τι μεσολάβησε από το μήνυμα αυτό - και από την ευρωπαϊκή πίεση που δέχθηκε ο αρχηγός της ΝΔ - έως την απόφαση της άρνησης; Ένας ποταμός γκρίνιας από τους «σκληρούς» του κόμματος, μια συνεδρίαση δυόμισι ωρών του συντονιστικού οργάνου κοινοβουλευτικού έργου υπό τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ένα εύγλωττο, προειδοποιητικό πρωτοσέλιδο της παραταξιακής εφημερίδας «Δημοκρατία» υπό τον τίτλο: «Θα κάνει το μεγάλο λάθος ο Κυριάκος;»
«Το «ναι» στο Κατοχικό Ταμείο», έγραψε η εφημερίδα, «που ετοιμάζεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, αποκαλώντας το μάλιστα και «μεταρρύθμιση», ήδη προκαλεί γκρίνιες και μουρμούρες, τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος όσο και στα στελέχη της Κεντροδεξιάς».
Κέρδισαν ο Άδωνις και ο Νικήτας
Κατόπιν όλων αυτών, ο Κυριάκος… δεν τόλμησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο ίδιος όσο και ο ένας εκ των αντιπροέδρων του κόμματος, ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν υπέρ της ψήφισης του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, εν τέλει επικράτησε το κατηγορηματικό «όχι» του έτερου αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη και του εκφραστή της «λαϊκής» πτέρυγας του κόμματος Νικήτα Κακλαμάνη.
Το αποτέλεσμα ήταν η θολή, και αρκούντως ασταθής, απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει μεν το κεφάλαιο για το Υπερταμείο αλλά να στηρίξει το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων που προχωρά η κυβέρνηση - ήτοι, των συμβάσεων παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Εξίσου… ασταθής είναι η θέση που παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, λέγοντας μεν όχι στις πωλήσεις δανείων πρώτης κατοικίας - που, ούτως ή άλλως, δεν προβλέπονται έως το τέλος του 2017 - αλλά «εξετάζει θετικά την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους».
Ζητείται νέα στρατηγική
Κατά τα λοιπά, η ΝΔ ετοιμάζεται να καταψηφίσει άπασες τις λοιπές κρίσιμες διατάξεις, πλην εκείνης που αφορά την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, εστιάζοντας την επίθεσή της στο μέτωπο της υπερφορολόγησης.
Είναι μια γραμμή, αντιπολιτευτικά ασφαλής μεν, προφανώς αμυντική δε, όσο και ενδεικτική των κενών στρατηγικής στον σχεδιασμό του κόμματος. Από τη στιγμή που το εκλογικό διακύβευμα - εάν ποτέ υπήρξε - έπαψε να υφίσταται οριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να αναζητά εκ νέου όχι μόνον προσανατολισμό αλλά και τον έλεγχο του κόμματος.
Οι έως τώρα κινήσεις του δείχνουν εγκλωβισμό στην «πτέρυγα Άδωνι» και στο σύνδρομο δικαίωσης Σαμαρά - ο οποίος χθες επέλεξε να… προφητεύσει τη Νέμεσι για τον ΣΥΡΙΖΑ - και αδυναμία συγκρότησης νέας, αξιόπιστης πολιτικής πρότασης και εναλλακτικής εξουσίας.
Πρόκειται, δε, για μια αδυναμία που δεν περνά απαρατήρητη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την πολιτική προοπτική του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας…
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου