Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αρλεκίνοι στο δρόμο με το χρέος

Όταν η WSJ συγκρούεται με ΤΑ ΝΕΑ και ο Άδωνις με τον Αβραμόπουλο, ποιον θα πιστέψεις;
του Νίκου Μωραΐτη
Η αλήθεια είναι ότι οι τεχνικές παράμετροι μίας συμφωνίας είναι τέτοιες και τόσες που δύσκολα μπορεί να τις καταλάβει ένας μη εξειδικευμένος πολίτης και να κρίνει αν τελικά η συμφωνία είναι καλή, κακή ή μέτρια.
Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος προς την κατανόηση: Πες μου ποιον πιστεύεις να σου πω τι είσαι.
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Η νύχτα που τα έδωσαν όλα», εννοώντας ότι η Ελλάδα ξεβρακώθηκε στο Eurogroup.
H Wall Street Journal γράφει: «Τσίπρας, ο μεγάλος νικητής του Eurogroup».
Ο νεοδημοκράτης Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει: «Φιάσκο. Ο Τσακαλώτος έδωσε ρολόι και πήρε κομπολόι».
Ο επίσης νεοδημοκράτης Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει: «Είναι θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup, άνοιξε μία νέα περίοδος».
Δεν βάζω κανέναν κυβερνητικό ή φιλοκυβερνητικό στη σύγκριση, από αυτούς που πανηγυρίζουν. Μόνο αντιπάλους. Όταν διαφωνούν οι αντίπαλοι, τότε μοιάζει πιο κοντά η αλήθεια.
Είναι γνωστό ότι καθένας επιλέγει την αλήθεια που τον βολεύει.
Πολλοί ήθελαν να χάσει η κυβέρνηση τη μάχη, πολλοί… έγκριτοι, φερέγγυοι αναλυτές προσπαθούν να παραστήσουν τώρα, εκ των υστέρων, ότι την έχασε. Δικαίωμά τους. Απλώς, ας γνωρίζουν όλοι οι επιλογές τους έχουν ονοματεπώνυμο.
Αν αποφασίζουν να αναμασούν τα λόγια του αρλεκίνου, ας γνωρίζουν ότι βλέπουμε πως είναι του αρλεκίνου τα λόγια αυτά που αναμασούν. Καμία σοβαρότητα. Καμία γραβάτα στη θέση της. Μόνο σερπαντίνες.
Διότι υπάρχει η εκδοχή που λέει ότι, μόλις ρυθμιστεί το χρέος, ο Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα, αλλά υπάρχει και η άλλη: ότι μέχρι να φτάσουμε στη ρύθμιση του χρέους, πολλές γραβάτες θα έχουν γίνει ρόμπες.
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου