Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Τί γίνεται με το ΕΚΑΣ



Στο «πάγωμα» της αναδρομικής επιστροφής των χρημάτων του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους που με βάσει των νέων κριτηρίων που θεσπίστηκαν από το ψηφισθέν ασφαλιστικό πολυνομοσχέδιο παύουν να δικαιούνται το επίδομα, προχωρά η κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από τη Βουλή κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για «κόφτη» και «Υπερ-Ταμείο» πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ζητήσει από τους συνταξιούχος να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ να δώσουν πίσω τα χρήματα που έχουν λάβει καθώς κάτι τέτοιο είναι τεράστια αδικία. Στο ίδιο «κλίμα» ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
«Ως γνωστόν η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, όχι με ευθύνη δική μας, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ πρόσθεσε πως: «Είναι μεγάλη αδικία εμείς που έχουμε δεσμευτεί να μην μειώσουμε τις κύριες συντάξεις να ζητήσουμε από όσους έχουν πάρει το ΕΚΑΣ να το δώσουν πίσω. Και δεν θα το κάνουμε».
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα χρήματα θα προέλθουν από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα ενταχθούν τα χρήματα από το επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έχουν λάβει από την αρχή του έτους και διέψευσε ότι οι αλλαγές στον χρόνο εφαρμογής αυξήσεων σε ειδικούς φόρους έγιναν ως ισοδύναμο για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ.
«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μην ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
«Προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε αυτό στο οποίο αποσκοπούσε το ΕΚΑΣ με άλλα μέτρα, όπως η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης». «Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναμένεται τροπολογία

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας, η σχετική τροπολογία που θα προβλέπει τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχος θα βγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου. Αυτή όπως διευκρίνισε θα αφορά στα εισοδήματα του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί πως τροπολογία για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ κατέθεσε την Πέμπτη, 19 Μαΐου το ΚΚΕ στα πλαίσια ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα 17 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο διευκρίνιζε ότι το «ΕΚΑΣ αποτελεί προνοιακή και όχι συνταξιοδοτική παροχή, η οποία δίνεται μετά από έλεγχο πόρων και επανακαθορίζεται ετησίως ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων».
Περαιτέρω μάλιστα ανέφερε πως «όσα τρομολαγνικά γράφτηκαν περί, δήθεν, δέσμευσης του ενός τρίτου της σύνταξης για το συμψηφισμό δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και διαδίδονται αποκλειστικά και μόνο για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

Τι είναι το ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ, δηλαδή το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αποτελεί ένα χρηματικό βοήθημα που δίνεται από το κράτος σε χαμηλοσυνταξιούχος (άνω των 65 ετών) και σε άτομα με αναπηρία με ποσοστά άνω του 80% που εκτός των άλλων για να χορηγηθεί χρειάζεται επιπλέον συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με το ψηφισθέν ασφαλιστικό πολυνομοσχέδιο, η καταβολή του ΕΚΑΣ διακόπτεται σε περισσότερους από 100.000 συνταξιούχους από τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή με τη σύνταξη Ιουλίου.
Με βάση των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για επίδομα, υπάρχουν δυο κατηγορίες συνταξιούχων: Εκείνοι που θα το χάσουν εντελώς και αυτοί που θα πέσουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο ΕΚΑΣ από αυτό που δικαιούνταν.
Πλέον, ΕΚΑΣ δικαιούνται μόνον όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ (έναντι 8.472 ευρώ), ατομικό φορολογητέο εισόδημα 8.884 ευρώ (ήταν στα 9.884,11 ευρώ) και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ (μειώνεται από τα 15.380,90 ευρώ).

Τα επιδόματα

1. Επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως, για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα μέχρι 7.216 ευρώ (εισπράττουν από συντάξεις ως 601,33 ευρώ το μήνα - αντί 642,97 - )
2. Επίδομα 172,50 ευρώ για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ [όσοι λαμβάνουν από 601,34 ως 626,50 (από 642,98 ως 668,18)]
3. Επίδομα 115 ευρώ για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ [όσοι παίρνουν 626,5 ως 643,3 (από 668,19 – 684,99)]
4. Επίδομα 57,50 ευρώ για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ έως 7.972,00 ευρώ [όσοι εισπράττουν 643 ως 664 (από 685 ως 706)]
Σημειώνεται πως καταργείται η κλίμακα ΕΚΑΣ 30 ευρώ για εισοδήματα από συντάξεις από 706 ως 766 ευρώ το μήνα (ατομικό εισόδημα από συντάξεις από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ και οικογενειακό έως 13.500 ευρώ).

Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πόροι του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα είναι 700 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Ταμείο πρόκειται να χρηματοδοτήσει: την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο Εγγυημένο Εισόδημα, την ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, των προγραμμάτων για κοινωνική εργασία και την αποκατάσταση αδικιών, όπως είναι το ΕΚΑΣ και η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου