Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ναι από την Ιρλανδία στη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος



Η Ιρλανδία απαντά θετικά στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί διεθνής σύνοδος για το χρέος της Ελλάδας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. 
«Νομίζω ότι η πρόταση αυτή έχει ουσία, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Νούναν», τόνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα(λεπτομέρειες στην συνέχεια) σύμφωνα με τα οποία ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είχε δηλώσει σε δημόσιους λειτουργούς και Ιρλανδούς πρεσβευτές χθες πως δεν θα απέρριπτε εντελώς την ιδέα να συζητηθεί το πρόβλημα του χρέους σε μια διεθνή διάσκεψη.
« Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με βάση το υπόδειγμα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να μειώσουν τις οφειλές της τότε Δυτικής Γερμανίας κατά 50% μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε η Ιρλανδή αντιπρόεδρος.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Irish Times» να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι η Ιρλανδία στηρίζει μια διάσκεψη για το  χρέος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Όπως τονίζουν οι «Irish Times», είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος πολιτικός τάσσεται δημοσίως υπέρ αυτής της ιδέας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, που  ζητά την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος με στόχο να διαγραφεί τουλάχιστον το 1/3 του ελληνικού χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τακτική εκ μέρους της Γερμανίας προκειμένου να στηρίξει την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση και τον ηγέτη της, Αντώνη Σαμαρά.
Ο euobserver αναφέρει πως η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους. Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα ότι ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Μ. Φράντζερ (German Institute for Economic Research) δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι «θα πρέπει πιθανώς να μειώσουμε κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαγραφή 120 δισ. ευρώ».
Επιπλέον, αναγνώρισε ότι αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 40- 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία μπορεί εύκολα να το αντέξει οικονομικά, μετά και τη συμφωνία του ιδιωτικού τομέα να απαρνηθεί 107 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, το 2012.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου