Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Έκλεισε η νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας – Αντιδράσεις ΕΓΕΣΥΚ και Σαμοΐλη



Την καταγγελία έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί κατηγορώντας τη διοίκηση του Νοσοκομείου για ανύπαρκτες ενέργειες. Άμεση η αντίδραση Σαμοΐλη: «Παίζουν με την ανθρώπινη ζωή».
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας(ΕΓΕΣΥΚ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τη «μεγάλη επιτυχία του ΔΣ του Νοσοκομείου», που «έκλεισαν και με τη βούλα τη Νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Μια ακόμα "επιτυχία" προστέθηκε στις αντίστοιχες και επαναλαμβανόμενες που σημειώνει τον τελευταίο καιρό ο διοικητής και το Δ.Σ. του νοσοκομείου Κέρκυρας Το κλείσιμο της νευρολογικής κλινικής, που έγινε μετά από πρόταση του επιστημονικού συμβουλίου, ήταν απλά το αποτέλεσμα όλων αυτών των (ανύπαρκτων) ενεργειών που αποδεικνύουν την καταστροφικότητα του τρόπου διοίκησης του νοσοκομείου μας.
Ξέρουμε από τώρα τις δικαιολογίες που θα ακουστούν: Αφού παραιτήθηκαν οι γιατροί τι να κάνουμε.., οι συνταξιοδοτήσεις των γιατρών φταίνε .., στο κάτω-κάτω ήταν πρόταση του επιστημονικού συμβουλίου.. κοκ
Κατ' αρχή έχουμε δει στο άμεσο παρελθόν, ότι η παρούσα διοίκηση, όταν θέλει προσπερνάει τις αποφάσεις των συμβουλευτικών οργάνων, εάν αυτές δεν θα την στηρίξουν και αποφασίζει μόνη της (περίπτωση μείωσης οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού στο οργανόγραμμα προ διμήνου). Έχουμε δει επίσης ότι η παρούσα διοίκηση, όταν θέλει αποφασίζει ακόμα και παρά την αντίθετη νομοθεσία (περίπτωση μετακίνησης γενικών ιατρών σε ΤΕΠ).
Μετά όμως από τόσα που έχουν γίνει στο νοσοκομείο την τελευταία διετία, είναι κατανοητό και στον τελευταίο παροικούντα στο νησί, ότι εντός του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας έχουμε φτάσει σε συνθήκες πλήρους εντάσεως εργασίας, οι οποίες έχουν φτάσει να οδηγούν σε παραιτήσεις μονίμων ιατρών, μονίμων δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή, όσο τραβηγμένο και αν είναι κάτι τέτοιο ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Εξαιτίας δηλαδή των ελλείψεων σε προσωπικό που έχουν προκαλέσει αυτές τις συνθήκες εντάσεως εργασίας και τις οποίες η διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να αποτρέψει η να βελτιώσει, οφείλονται οι παραιτήσεις και όχι σε κάποιον αόρατο λόγο.
Ακόμα και αν κάποιος σκεφτεί ότι τα παραλέμε σαν ένωση και τελικά φταίει η γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθεί ότι η διοίκηση είναι διορισμένη από την απερχόμενη κυβέρνηση και τα συμφέροντα της εξυπηρετεί μέχρι και σήμερα.
Ακριβώς αυτά τα συμφέροντα και τις σχέσεις της με την απερχόμενη κυβέρνηση τα οποία δε θέλησε να χαλάσει η διοίκηση, είναι αυτά που την απέτρεψαν στο να απαιτήσει έγκαιρα εδώ και 6 τουλάχιστον μήνες από το υπουργείο, την προκήρυξη περαιτερω της μιας θέσης επικουρικών νευρολόγων.
Να το πούμε και διαφορετικά: Πέρα από τουλάχιστον 10 ανακοινώσεις της ένωσης γιατρών ΕΣΥ το τελευταίο 6μηνο ζητούσαν την ενίσχυση έστω με επικουρικούς νευρολόγους, (όταν ακόμα υπηρετούσαν 2 νευρολόγοι), ανεδείκνυαν ήδη το πρόβλημα. Παρότι είναι αυτονόητος ρόλος της διοίκησης ο έγκαιρος προγραμματισμός και η κάλυψη των ελλείψεων τίποτα δεν έγινε και έτσι ακόμα ένα κομμάτι του νοσοκομείου αποτελεί παρελθόν.
Τώρα λοιπόν που πλέον και με τη σφραγίδα της Υ.Πε. το λουκέτο της νευρολογικής είναι γεγονός ένα μόνο έχουμε να ευχηθούμε στους συμπολίτες μας.
Kαλή χρονιά και υγεία πάνω από όλα και ελπίζουμε να μην χρειαστούν νευρολόγο...
Πλέον είναι μόνο ένας στο νοσοκομείο και προφανώς δεν αρκεί...
Όσο ακόμα δηλαδή θα τον έχουμε καθώς ούτε αυτός είναι μόνιμος, αλλά συμβασιούχος για ακόμα 7 μήνες..»
Στ. Σαμοΐλης: Φύγετε τώρα, διαλύετε τη δημόσια υγεία
Με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης υπενθυμίζει ότι «μετά τη διάλυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού καταργούν και τη Νευρολογική στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας» και αναφέρει τα εξής:
«Δεν πέρασαν ούτε τρεις εβδομάδες από την Αναφορά που καταθέσαμε στη Βουλή, για την κατάρρευση της ΜΤΝ του ΓΝΚ στην οποία αναφέραμε ότι: "το Οργανόγραμμα του ΓΝΚ προβλέπει κανονικά τέσσερις θέσεις Ειδικότητας Νεφρολόγου και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία της Μονάδας. Οι επιπτώσεις του παρόντος καθεστώτος είναι σοβαρές και απαιτούν τάχιστες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου Υγείας " και μόλις πριν δυο μέρες η Διοίκηση του ΓΝΚ και η 6η Υ. Περιφέρεια, έβαλαν ουσιαστικά λουκέτο στη Νευρολογική Κλινική αφήνοντας μόνο ένα μόνιμο ιατρό στην υπηρεσία.
Είναι πλέον σταθερή η μέθοδος εργασιακής εξάντλησης του προσωπικού λόγω υποστελέχωσης, που αναπόφευκτα οδηγεί σε παραιτήσεις ακόμα και μόνιμων ιατρών. Επίσης σταθερή είναι και η μέθοδος των αυθαίρετων και επιλεκτικών αποφάσεων της Διοίκησης (μειώσεις οργανικών θέσεων, μετακινήσεις κλπ). Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι η σημερινή απαράδεκτη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μεθοδεύεται με μοναδικό στόχο την ιδιωτικοποίηση του κλάδου και προωθείται μέσα από τις αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και από τα αντιλαϊκά Μνημόνια μιας μειοψηφικής υποτακτικής κυβέρνησης.
Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την ανθρώπινη ζωή και τις αδιαπραγμάτευτες αξίες της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Οι πολίτες αυτής της χώρας δεν είναι αριθμοί, δεν είναι απλές υποσημειώσεις στα τετράδια των συστημάτων της οικονομικής διαπλοκής των εγχώριων και διεθνών νεοφιλελεύθερων συμφερόντων. Οι ιθύνοντες, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους, πριν ο λαός τους ζητήσει να λογοδοτήσουν δημόσια».

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου