Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα κάνει στροφή αριστερά - Θρίαμβος ΣΥΡΙΖΑ



Η διαφαινόμενη συντριπτική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ. Η νίκη εκλαμβάνεται ως ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας. Διαβάστε επίσης: Όλα τα βλέμματα στο ελληνικό «δημοψήφισμα για τη λιτότητα»
Ο βρετανικός Guardian, καλύπτει ζωντανά την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γράφει το BBC που όμως θεωρεί αβέβαιο ακόμα το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να πάρει την αυτοδυναμία. Επιπλέον κάνει μνεία στην τρίτη θέση που σύμφωνα με τα Exit Polls φαίνεται να μοιράζονται Χρυσή Αυγή και Ποτάμι.
Για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα κάνει λόγο η ιταλική Repubblica. «Σαρώνει ο Τσίπρας» είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μπροστά. Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν. Η χώρα είναι μπροστά σε μία αριστερή στροφή καθώς οι προβλέψεις δείχνουν προβάδισμα για τον Αλέξη Τσίπρα» γράφει το Spiegel.


«Αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα. Η αριστερή συμμαχία του Τσίπρα έχει καθαρό προβάδισμα μετά τα πρώτα exit polls, πιθανόν να μπορεί να κυβερνήσει μόνος του» σημειώνει η Sueddeutsche.de.

Η Le Monde κάνει λόγο για «μια διαφαινόμενη εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια διαφορά με τη ΝΔ που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα θρίαμβο για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα».
«Ελλάδα, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» γράφει ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο θέμα της Liberation που κυκλοφορεί τη Δευτέρα. Ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ λέει το Reuters. «Τα exit polls δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία» σημειώνει η ισπανική El Pais.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν να αλλάξουν την κυβέρνησή τους» αναφέρει το ABC και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην δέσμευση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της διάσωσης απορρίπτοντας τα μέτρα λιτότητας. 
Με τον τίτλο «ευρω-τρόμος, θρίαμβος του Τσίπρα» η Bild μεταδίδει τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η γερμανική Bild αναφέρει ότι η μετατόπιση προς τα Αριστερά θα μπορούσε να σημάνει μια ριζική πολιτική αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, να σηματοδοτήσει μία κρίση μεγάλου μεγέθους και να έχει δραματική επίδραση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βάλει τέλος στο σχέδιο λιτότητας και καλεί για την ελάφρυνση του χρέους.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου