Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τα νέα βάφτηκαν κόκκινα

Η ιστορική νίκη της Αριστεράς είναι φυσικά πρώτο θέμα σε όλες τις σημερινές εφημερίδες. Προβλέψεις για την κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει αλλά και για το κυβερνητικό σχήμα. Αναλύσεις για την επόμενη ημέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και για τη στάση των εταίρων. Επί τάπητος και οι αιτίες συντριβής των δυο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων. Κοινή εκτίμηση σχεδόν του συνόλου του ελληνικού Τύπου ότι «η Ελλάδα άλλαξε σελίδα». 
Κόκκινα βάφτηκαν Τα Νέα με την επισήμανση «ειδική έκδοση» στο πρωτοσέλιδό τους. «Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα» είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας που στο πρωτοσέλιδο σχόλιο με τίτλο «Το κύμα» σημειώνει: «Η μεγάλη – ιστορικών διαστάσεων – νίκη του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί ασφαλώς μια σημαντική ευκαιρία για την Αριστερά: όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι το πρώτο εκλογικό «όχι» στις πολιτικές των Μνημονίων – και βεβαίως το πρώτο πολιτικό «ναι» στην προσπάθεια για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, που δεν θα οδηγεί τους λαούς στη μιζέρια, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ουδείς μπορεί βεβαίως να υποστηρίξει ότι ο δρόμος θα είναι εύκολος. Ουδείς μπορεί να αγνοήσει τους δεδομένους συσχετισμούς στην ευρωπαϊκή πυραμίδα. Όμως η νίκη Τσίπρα συμπίπτει και με μεγάλες αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική – όπως φάνηκε με τις ανακοινώσεις Ντράγκι. Η Ελλάδα μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα καβαλήσει το κύμα!».


«Ισχυρή εντολή για αλλαγή σελίδας» είναι ο τίτλος του Έθνους. «Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται στη χώρα μετά τη χθεσινή ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα της κάλπης δίνει ισχυρή εντολή στον Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή σελίδας» σχολιάζει η εφημερίδα που αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου αλλά αναλύει και το προφίλ της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι ο Γ. Δραγασάκης, υπ. Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης, υπ. Οικονομίας ο Ευ. Τσακαλώτος και υπ. Ανάπτυξης ο Γ. Σταθάκης.


«Νίκη βαριά σαν Ιστορία» είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που τονίζει ότι πλέον η τύχη της χώρας είναι στα χέρια της Αριστεράς. «Φτάνει πια στα μνημόνια βροντοφώναξαν χθες οι Έλληνες ψηφοφόροι, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα. Οι δυο εταίροι της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκαν για την πολιτική τους και τώρα είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορί να κυβερνήσει τη χώρα» σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

«Νίκη – ορόσημο για την Ελλάδα» ο τίτλος της Αυγής που κυκλοφορεί με έκτακτη έκδοση σήμερα Δευτέρα. «Μήνυμα στην Ευρώπη κατά της λιτότητας η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η εφημερίδα στο πανηγυρικό πρωτοσέλιδο. «Θετική τάση επανασυσπείρωσης του ΚΚΕ» βλέπει ο Ριζοσπάστης.


«Νέο σκηνικό με νίκη ΣΥΡΙΖΑ» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής. «Προς κυβέρνηση συνεργασίας Τσίπρα με ΑΝΕΛ. Σήμα παραμονής από Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ. Βενιζέλος: Συνέδριο ΠΑΣΟΚ και για ηγεσία» τονίζει η εφημερίδα. «Με το... καλημέρα στην κόψη του ξυραφιού» γράφει ο Ελεύθερος Τύπος που αναφέρεται στις «κόκκινες γραμμές των εταίρων» και σημειώνει ότι «πείραμα» της Ελλάδας αποτελεί παγκόσμιο πρώτο θέμα. Η εφημερίδα μεταξύ άλλων φιλοξενεί θέμα για τις αιτίες της ήττας της ΝΔ. «Τα κλειδιά στο ΣΥΡΙΖΑ» είναι ο τίτλος της Ναυτεμπορικής. «Ιστορική νίκη της Αριστεράς. Στο όριο αυτοδυναμίας το πρώτο κόμμα – Επτακομματική η Βουλή. Σήμερα σχηματισμός κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και 162 έδρες. Βουνό τα προβλήματα» υπογραμμίζει η εφημερίδα.


«Σκληρή τιμωρία από τη μεσαία τάξη» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας. «Σωρεία λαθών έφερε τη βαριά ήττα του Σαμαρά, που δεν παραιτείται! Οι πρώτες γκρίνιες πέριξ της Συγγρού» σχολιάζει η εφημερίδα που μεταξυ άλλων σημειώνει ότι «παραδοσιακοί ψηφοφόροι της συντηρητικής παράταξης επέλεξαν Τσίπρα» και αναφέρεται στα σενάρια που θέλουν την Κουμουνδούρου να σκέφτεται των Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία. «Τρίτη δύναμη η Χρυσή Αυγή, πατατράκ για τον Παπανδρέου (που επιμένει), χαμηλά το Ποτάμι παρά την προβολή. Ο... Λεβέντης πάνω από το ΠΑΣΟΚ στην έδρα του Βενιζέλου. Διέσυραν τις δημοσκοπήσεις οι ΑΝΕΛ» τονίζει η Δημοκρατία. 
Τα πρωτοσέλιδα
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου