Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ημερολόγιον Ντελίβερι (Κοροναϊκόν): Τα έκτακτα μέτρα δεν είναι έκτακτα χωρίς πίτσα και φρέντο ;



Κάτσε λίγο, να το δούμε πιο ψύχραιμα το πράγμα. ΟΚ, το ντελίβερι πραγματικά είναι το επάγγελμα που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα εφοδιασμού πολλών πληθυσμιακών ομάδων που δεν μπορούν να μετακινηθούν για να προμηθευτούν κάποια αγαθά. Ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κλπ κλπ.
του Σάκη Αποστολάκη*
Αλλά, σκεφτόμουν (ναι, συμβαίνει πότε πότε), είναι όντως απαραίτητο να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν ντελίβερι; Ή ακόμα και κάποιες που δίνουν πακέτο στο χέρι, ελληνιστί take out; Για κάτσε ρε φίλε δηλαδή! 'Νταξ', ένα εστιατόριο που έχει ντελίβερι θα εξυπηρετήσει τους ηλικιωμένους και άτομα με δυσκολία κίνησης. Θα πάρει 5 - 10 φαγητά για να έχει για τις υπόλοιπες μέρες, τα οποία θα μπορέσει να τα βάλει ζ'γκατάψυξ', να τα βγάζει, να τα ζεσταίνει, να τα τρώει. Και ψωμάκι θα του πάμε για να έχει να βουτήξει στο ζουμάκι ή να σπρώξει τη μπουκίτσα και σαλάτα για να το παπαριάσει στη βούτα στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Αλλά, σε τέτοιες εποχές που πρέπει να Μένουμε Σπίτι (μετά το Μένουμε Ελλάδα, και Μένουμε Ευρώπη) ακριβώς για να μειωθούν οι επαφές ανθρώπου με άνθρωπο μην και βήξει ή φτερνιστεί κανείς στη μάπα του άλλου και τον στείλει αδιάβαστο, είναι πράγματι απαραίτητο και είδος πρώτης ανάγκης το πιτόγυρο και η πίτσα; Τα έκτακτα μέτρα δεν είναι έκτακτα χωρίς πίτσα και πιτόγυρο; Ή μήπως θα προκληθεί κοινωνική επανάσταση αν στερηθεί ο πληθυσμός το πιτόγυρο και την πίτσα για 10 μέρες; Έτσι κι αλλιώς, τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά είναι και έχουν τα πάντα. Φάε μακαρόνι. Τι τα στοίβαξες πριν από μερικές μέρες; Για εσωτερική διακόσμηση; Για φενκ σούι; Φάε ρύζι, φάε κρέας, ανοιχτά είναι. Φάε ότι βρεις...στην τελική να χορτάσεις! Κι αν είσαι σαν εμένα, που ξέρω να μαγειρεύω μόνο φραπέ, ε πειραματίσου!
 Κάποτε κάπως άρχισαν όλοι. Τουλάχιστον εσύ έχεις και το Μαστερσέφ και τον Όλιβερ και το ίντερνετ να βρεις συνταγές. Πάρε τη μανούλα να ρωτήσεις. Κι αν φοβάσαι μη λυθεί στα γέλια και σου το χτυπάει μέχρι κάποιος από τους δυο σας αποδημήσει εις Κύριον - γιατί οι μανούλες έχουν και αυτή την ικανότητα - πάρε έναν φίλο, μια φίλη που έχουν φτάσει στο ανώτερο επίπεδο του γιαλαντζί ντολμά!
Γιατί, αγαπητοί μου τηλεθεατές, ο ντελιβεράς που θα σας φέρει το πιτόγυρο ή την πίτσα, πριν από σάς, πήγε σε άλλον. Δεν προσλαμβάνεται για να φέρει μόνο τη δική σας παραγγελία και μετά βγαίνει στη σύνταξη. Μέσα σε μια μέρα, θα κάνει μια γύρα σε περίπου 50 με 80 σπίτια!!! Γκέγκε; Και σε πολλά από αυτά τα σπίτια δεν μένει μόνο ένα άτομο, αλλά και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά κατά το γνωστόν λαϊκόν άσμα! Κι αν κολλήσει καμιά κορονοπαπαριά από κάποιον, μετά τον κάνει ντελίβερι σε όλους τους υπολοίπους που θα επισκεφτεί ως άλλος σωτήρας από την πείνα και τον λιμό. Και ίσως τον μεταδώσει σε κάποιον άλλο ντελιβερά στο μαγαζί κι αυτός τον φέρει τυλιγμένο με πίτα γύρο με απ' όλα ή πίτσα έξτρα μανιτάρια σε συσκευασία δώρου και στο δικό σας σπίτι. Οπότε, το Μένουμε Σπίτι πάει στον αγύριστο. Κι εσείς μαζί.
Το αυτόν ισχύει για τον καφέ πχ. Τι δηλαδή; Δε μπορείς να μείνεις σπίτι χωρίς φρέντο καπουτσίνο μη χέσω! Τον είχες και στο χωριό σου που γάλα έβλεπες μόνο όταν γύριζαν τα κατσικάκια από τους λόγγους, τις ραχούλες και τα λιβάδια; Σύνελθε λίγο που μου θέλεις και αφρόγαλα εν μέσω κορονοπανικού!
Και ακόμα, τι νόημα έχει να μην μπορώ να καθίσω στο καφέ για να ρουφήξω τον καφέ μου, όταν μπορώ να έρθω με την παρέα μου, να τον πάρω στο χέρι και μετά να πάμε όλοι μαζί να σουλατσάρουμε στην παραλία έτσι γαμάτη που είναι η μέρα σήμερα, σε πάρκα και πλατείες, να χαχανίζουμε με τις ώρες, να λέμε ανέκδοτα για τον κορονοϊό και συγχρόνως να τον ανταλλάσσουμε μεταξύ μας σε στυλ "Έχεις; Δεν έχω. Πάρε να 'χεις!";
Όλοι αυτοί που ίσως θα μπορούσαν να μην δουλεύουν σήμερα, όπως ντελιβεράδες, προσωπικό σε πίτσες, γυράδικα, καφέ κλπ κλπ πιάνουν λεφτά στα χέρια τους. ΟΚ, φοράνε γάντια. Εσύ όμως; Ναι αλλά ο μικρόβιος ίσως μένει πάνω στα χαρτονομίσματα. Ένα τάληρο που μπορεί να αλλάξει δέκα χέρια σήμερα κι άλλα δέκα αύριο, τι διαφορά έχει αν το πάρω στο ταμείο ή μου το φέρουν ντελίβερι στο σπίτι;
Δεν είναι ωρέ είδος πρώτης ανάγκης το πιτόγυρο, η πίτσα και ο φρέντο καπουτσίνο με έξτρα αφρόγαλο. Ξεκολλάτε λίγο! Τι σκατά; Θα πεθάνετε 10 - 15 μέρες χωρίς αυτά; Και δε σας νοιάζει αν θα πεθάνετε με αυτά;
Εκτός βέβαια κι αν είναι πολλά τα λεφτά Άρη για να αποζημιωθούν και όλες αυτές οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν ίσως να μείνουν κλειστές για 10 - 15 μέρες.
*Ο Σάκης Αποστολάκης εργάστηκε επί 35 χρόνια ως δημοσιογράφος, στην Ελευθεροτυπία.
κουτι πανδωρας

1 σχόλιο:

  1. Do this hack to drop 2 lbs of fat in 8 hours

    Over 160 000 men and women are hacking their diet with a easy and secret "liquid hack" to lose 2lbs every night as they sleep.

    It's proven and works all the time.

    This is how to do it yourself:

    1) Hold a clear glass and fill it up half the way

    2) Proceed to follow this awesome hack

    and become 2lbs thinner when you wake up!

    ΑπάντησηΔιαγραφή