Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Απούσα, αφού είναι προβλέψιμη


Απούσα, αφού είναι προβλέψιμη

του Τάσου Παππά
Τελικώς η Ελλάδα έλαμψε διά της απουσίας της από την τηλεδιάσκεψη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Δεν προσεκλήθη, αν και βρίσκεται στην περιοχή.
Δεν απαίτησε να συμμετάσχει, αν και είναι η πρώτη χώρα υποδοχής, αν και όπως λέει η κυβέρνησή μας είναι η ασπίδα της Ευρώπης, αν και όπως μας κανακεύουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ φυλάμε τα σύνορα της ηπείρου και γι’ αυτό μας ενισχύουν με λεφτά, με δανεικούς αστυνομικούς και με δηλώσεις για να μην αφήσουμε να περάσει ούτε κουνούπι από τον Εβρο και να μη ζητήσουμε να αποδείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους παίρνοντας πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες τους.
Το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη –οι ισχυρές δυνάμεις της άλλωστε έχουν μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία του αφού ενεπλάκησαν με φλογερό ιμπεριαλιστικό ζήλο στην ανατροπή των ισορροπιών στο όνομα της δημοκρατίας τάχα μου–, αλλά το βάρος της διαχείρισής του δεν μοιράζεται, όπως θα ήταν λογικό και όπως θα περίμενε κανείς από μια συλλογικότητα που υποτίθεται πως χτίστηκε πάνω σε αρχές.
Καλείται να το σηκώσει στην παρούσα φάση η Ελλάδα. Ούτε η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν θεώρησαν σκόπιμο να ζητήσουν από τον Ερντογάν να πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέταξε την ατζέντα, αυτός επέλεξε με ποιους θα συνομιλήσει, κι εκείνοι αποδέχθηκαν και τη θεματολογία και τη σύνθεση της παρέας και τους όρους της συζήτησης. Διακυβεύονται πολλά για τα συμφέροντά τους.
Εχουν δουλειές δισεκατομμυρίων με την Τουρκία και δεν θέλουν να χάσουν τα μερίδιά τους στην αγορά της. Προφανώς έκριναν ότι δεν ήταν απαραίτητη η παρουσία του κ. Μητσοτάκη. Με το δίκιο τους. Βρίσκουν και κάνουν. Γιατί να συμπεριφερθούν διαφορετικά αφού ο Ελληνας πρωθυπουργός νομιμοποιεί με τη στάση του το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας μας από τις διαδικασίες.
Με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του προβλέψιμη. Δεν του αρέσει να πιέζει, δεν βρίσκει φρόνιμο να καταθέτει αντιρρήσεις και γενικώς κινείται με τη λογική του υπάκουου εταίρου. Τους δεδομένους και τους προβλέψιμους, λοιπόν, δεν χρειάζεται να τους ρωτήσεις για τις προτεραιότητές τους, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τις ανάγκες τους. Η απουσία από τις συζητήσεις όταν το θέμα σε αφορά βλάπτει σοβαρά. Η δι’ αντιπροσώπων συμμετοχή μπορεί να δημιουργήσει ερήμην σου δυσβάσταχτες δεσμεύσεις.
Η Μαργαρίτα μας, του διεθνούς τμήματος της «Εφ.Συν», παρέθεσε χθες απόσπασμα από το άρθρο του διωκόμενου στην Τουρκία για τρομοκρατία Τζαν Ντουτάρ που δημοσιεύτηκε στην «Ουάσιγκτον Ποστ». Ο αυτοεξόριστος στη Γερμανία δημοσιογράφος καλεί τον Ερντογάν να ξανασκεφτεί ένα διάσημο ρητό της τουρκικής διπλωματίας: «Στη Μέση Ανατολή, αν δεν είσαι στη λίστα προσκεκλημένων σε ένα σημαντικό δείπνο, θα πρέπει να ελέγξεις το μενού. Το όνομά σου μπορεί να αναγράφεται σε αυτό». Το συγκεκριμένο ρητό ίσως πρέπει να το πάρει σοβαρά υπόψη της και η ελληνική κυβέρνηση.

Ανάγωγα

Μπορεί οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παίρνουν κάθε μέρα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, ωστόσο οι «ιερές συμφωνίες» πρέπει να μείνουν στη θέση τους. To Εurogoup, προφανώς με εντολή της Γερμανίας και τη σύμφωνη γνώμη των πρόθυμων συμμάχων της, αρνήθηκε να προχωρήσει σε αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Συνεχίζει ακάθεκτο στην αναστολή του Συμφώνου Σοβαρότητας.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου