Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Εκκλησία το βιολί της


Η χώρα βιώνει μια πολύ δύσκολη περίσταση, πρωτοφανή στα μεταπολεμικά χρονικά, από άποψη απειλής και σκληρών μέτρων που αφορούν στη δημόσια υγεία. Προφανώς έχουν γίνει σοβαρά λάθη στον χειρισμό εξαρχής και συνεχίζονται, όμως όπως δείχνει και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ώρα συναίνεσης και ενίσχυσης της συνοχής σε μια δύσκολη στιγμή. Τραγική παραφωνία της υπόθεσης είναι η Εκκλησία της Ελλάδος με τη στάση της, που ταυτόχρονα υπενθυμίζει την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει τις καθολικές της αποφάσεις σε όλους.
Για προφανείς λόγους επίδειξης ισχύος αλλά και μικροκομματικής λογικής η Ιεραρχία και οι ακροδεξιοί της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να ιδεολογικοποιήσουν το θέμα της Θείας Κοινωνίας και τoυ εκκλησιασμού, συμπλέκοντας την πίστη με την επιστήμη. Θέλησαν να στοχοποιήσουν ως «άπιστους» όσους μίλησαν αυτονόητα για την υπεύθυνη στάση που οφείλει η Εκκλησία σεβόμενη τις επιστημονικές συμβουλές.
Όμως αυτό που μπορεί να φάνταζε κουτοπόνηρη δημαγωγία πριν από μια εβδομάδα, σήμερα είναι πλέον τραγικά ανεύθυνο.
Μόλις η εξάπλωση του ιού άρχισε να ξεφεύγει από τα όρια, η Ιεραρχία αναγκάστηκε να «θολώσει τα νερά» μιλώντας γενικώς και αορίστως για πειθαρχία στις οδηγίες και παραμονή μόνο των ασθενών και ηλικιωμένων στα σπίτια, εντελώς αβάσιμο και άστοχο επιστημονικά. Παραμένει η μοναδική Εκκλησία του κόσμου που επιμένει να λειτουργεί στους ναούς ενώ ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προέτρεψε σε αποφυγή των θρησκευτικών συναθροίσεων όμως δεν τολμά να επιβάλει την απαγόρευση.
Ήδη την Κυριακή που πέρασε χιλιάδες πιστών βρέθηκαν στην εκκλησίες, θέτοντας εαυτούς σε μεγάλο κίνδυνο ενώ στελέχη της ΝΔ με αποκορύφωμα τη βουλευτή που -κατά δήλωσή της- ότι κοινώνησε περιχαρής, συνέχισαν την ανεύθυνη σπέκουλα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι απλοί ιερείς  έχουν τρομοκρατηθεί αλλά είναι αναγκασμένοι να πειθαρχούν.
Πλέον, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να συγκρουστεί με το παραδοσιακό της ακροατήριο και τους ιεράρχες που συχνά προωθούν τις θέσεις της από άμβωνος.  Η Εκκλησία από την πλευρά της, αρνείται να παραδεχτεί το τραγικό της λάθος και εκβιάζει την κυβέρνηση να πάρει εκείνη το βάρος. H Διαρκής Ιερά Σύνοδος  συνέρχεται μεν εκτάκτως τη Δευτέρα, έχοντας αφήσει πολύτιμο χρόνο να περάσει και κόσμο να εκτίθεται. Οι εξελίξεις ανέδειξαν πολύ γρήγορα τις ευθύνες Ιεραρχίας και κυβέρνησης αλλά πλέον προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η καθυστέρηση είναι εγκληματική.
tvxs

1 σχόλιο: