Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Αει χάσου μυρμηγκάκι. Δεν παίζουν με τον κορονοϊό!



Παίζεται μια παρτίδα σκάκι, δύναμης, και εξουσίας, Ο απλός πιστός κόσμος και οι απλοί παπάδες είναι τα πιόνια.
του Ορέστη Μεταξά
Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί κατά την είσοδο των Ιεραρχών για την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδας στην μονή Πετράκη. Μια χαμογελαστή νοσοκόμα με ένα θερμόμετρο στο ύψος του μετώπου, μετρά την θερμοκρασία ενός από τους ιεράρχες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατά την είσοδο τους οι μητροπολίτες έπαιρναν και ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια. 
Επί μέρες δίχαζαν την κοινωνία. Την Κυριακή έγιναν κανονικά οι λειτουργίες  και εκατοντάδες πιστοί μετάλαβαν. Μετά τον σάλο που ξέσπασε, με τα χίλια ζόρια, η Ιερά Σύνοδος, λόγω του  κορονοϊού, περιόρισε τις δραστηριότητες της εκκλησίας.
Οι ίδιοι αρχιερείς, αυτοί που δημιούργησαν το νοσηρό κλίμα, όταν ήρθε η  ώρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, πήραν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας τους. Και το διαφήμισαν. Το mail της ΔΙΣ πριν την συνεδρίαση αναφέρει: «Η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου σε λίγο θα συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Αττικής, εντός της οποίας τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού». 
Αλήθεια κύριοι της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού; Πότε το μάθατε; Μάλλον μετά την τελευταία Κυριακή που αφήσατε να λειτουργήσουν κανονικά οι εκκλησίες. 
Οι ιεράρχες μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι άνθρωποι. Με τίτλους πανεπιστημιακών σπουδών, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, φοίτηση σε ξένα πανεπιστήμια. Γνώριζαν απολύτως την επικινδυνότητα του κορονοϊού.  Έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Ποτέ δεν θα άφηναν την προστασία τους από τον κορονοϊό, αποκλειστικά στην βούληση της Θείας Χάριτος και του Αγίου Πνεύματος. 
Τότε γιατί έγινε όλος αυτός ο κακός χαμός με την Θεία Μετάληψη, το κουταλάκι που κολλάει ή δεν κολλάει, τις ανοιχτές ή κλειστές εκκλησίες; 
Από την αρχή που ξεκίνησε η σχετική συζήτηση και πάντα όταν τίθενται θέματα σχετικά με την λειτουργία της εκκλησίας, το Θεολογικό  ζήτημα, το ζήτημα της πίστης, είναι ο καπνός που πίσω του κρύβεται η ουσία. Η ουσία  είναι η διεκδίκηση της εξουσίας. Το μερίδιο τους στην εξουσία. 
Η εκκλησία είναι ο απόλυτος εξουσιαστικός μηχανισμός, που προσπαθεί να ελέγξει την πλειοψηφία των ανθρώπων, μέσω της πίστης τους. Ουσιαστικά προσπαθεί να ελέγξει την συνείδηση τους. Τους θέλει στρατιώτες που μάχονται για τα συμφέροντα της. Αγωνίζεται για την κατοχύρωση της θέσης της. Ποτέ δεν το βάζει κάτω. Δύσκολα υποχωρεί. Κι αν υποχωρήσει, περιμένει να κερδίσει κάτι άλλο. 
Οι  δεσποτάδες ήξεραν πολύ καλά τι σημαίνει κορονοϊός, για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Αντί να τους προστατέψουν και να τους πουν ξεκάθαρα την αλήθεια για το τι συμβαίνει, άρχισαν να μασάνε τα λόγια τους.  
Παίζεται μια παρτίδα σκάκι, δύναμης, και εξουσίας, Ο απλός πιστός κόσμος και οι απλοί παπάδες είναι τα πιόνια. Οι μεγαλόσχημοι μητροπολίτες κινούν τα πιόνια, θέλοντας να κάνουν ματ και να επιβεβαιώσουν την δύναμη τους. 
Στο παιχνίδι μπαίνουν κι οι πολιτικοί, που προσπαθούν να επωφεληθούν. Η κυρία Έλενα Ράπτη. Ο γνωστός χαμαιλέων, σαχλαμάρας υπουργός. Ακόμα κι ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει πόσο πιστός Χριστιανός είναι. 
Οι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου, έλαβαν τις προφυλάξεις τους. Για τους εαυτούς τους ήξεραν εξ αρχής το σωστό. Πήραν τα μέτρα τους. Για τους υπόλοιπους αμφιταλαντεύτηκαν. Ήξεις αφήξεις. Αλλά λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Θα δούμε. Έχει ο Θεός.
Σκάκι παίζεται. Οι απλοί στρατιώτες είναι αναλώσιμοι. Το θέμα είναι να σωθούν οι  βασιλιάδες, οι  βασίλισσες κι όλο το κακό συναπάντημα. Το θέμα όμως δεν είναι τι κάνουν αυτοί. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε…
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου