Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Φράγματα μετά τα τείχη

της Μαρίας Φράγκου
Ξέραμε για τείχη. Ξέραμε για συρματοπλέγματα. Για απαγορεύσεις και για διώξεις.
Τώρα μαθαίνουμε και για πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Αυτό σκέφτεται να κάνει η Ελλάδα και σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της, εντός των ημερών, θα γίνει προσομοίωση των πλωτών φραγμάτων σε περιοχή της Αττικής και αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, τότε θα προχωρήσει η κατασκευή στο Αιγαίο.
Το αρχικό πλάνο προβλέπει ότι το πλωτό φράγμα θα είναι μήκους 2.700 μέτρων. Έτσι, λοιπόν, θα γίνει ανάσχεση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Έτσι θα μειωθεί η διέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Το εν λόγω φράγμα θα έχει ύψος 50 εκατοστών και εγκατεστημένους δυνατούς φακούς. Αν θα έχει και παγίδες, έτσι σαν αυτές που κυκλοφορούν για να πιάνονται οι ποντικοί, δεν μάθαμε. Καθόλου παράξενο. Για να είναι, και όχι μόνο να μοιάζει, με παιγνίδι «γάτας και ποντικού», για να είναι και όχι μόνο να μοιάζει με κυνήγι των κακών, πρέπει να διαθέτει και παγίδες και άλλα απωθητικά μέσα. Γιατί μετά μπορεί να τους γελάσει κανένας πρόσφυγας, κανένας μετανάστης και να περάσει το φράγμα…
Και σιγά-σιγά η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά Όρμπαν στην Ουγγαρία και Σαλβίνι στην Ιταλία. Και μιμείται πρακτικές του Τραμπ.
Είναι κανείς που αμφισβητεί το πρόβλημα που βιώνει η Ελλάδα, από το 2015 και μετά; Είναι κανείς που δεν αναγνωρίζει τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης; Το 2015, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της, η Ελλάδα και η τότε αριστερή κυβέρνηση έδειξαν έμπρακτα τη στήριξή τους στους κατατρεγμένους και αποδιωγμένους.
Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη αρνιόταν να δει το πρόβλημα κατάματα και να κάνει πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της βοήθειας, η Ελλάδα είχε υποστεί ένα τεράστιο κόστος.
Και όλα τα επόμενα χρόνια, με μεσοβέζικες λύσεις από τη μια και με «δωροδοκία» της Τουρκίας από την άλλη, η ΕΕ νόμιζε πως αντιμετώπιζε το πρόβλημα. Και πάλι η Ελλάδα και ένα-δυο άλλες χώρες της Ευρώπης συνέχιζαν να πληρώνουν το τίμημα. Και η Κύπρος ανάμεσα σε αυτές και επ’ ουδενί δεν το υποβαθμίζουμε. Επειδή, όμως, χώρες της ΕΕ αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ας γίνουμε κι εμείς σαν αυτές.
Ας βάλουμε κι εμείς εμπόδια και τρικλοποδιές στους ανθρώπους που αναζητούν σε Κύπρο και Ελλάδα, ασφάλεια και προοπτική.
Η δεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, λοιπόν, κατασκευάζει πλωτά φράγματα και προχωρά σε δίωξη των προσφύγων από συγκεκριμένες περιοχές και μεταφορά τους σε γκέτο.
Η Κύπρος αυξάνει την ξενοφοβική ρητορική της και ενισχύει το αφήγημα της κινδυνολογίας, προετοιμάζοντας τον κόσμο σε κινήσεις κατά προσφύγων και μεταναστών. Διαρρέει πληροφορίες και κάνει λόγο για «τρίτο Αττίλα» και μετά διερωτόμαστε γιατί αυξάνεται ο ρατσισμός στον τόπο μας.
Τα προβλήματα δεν επιλύονται μεγεθύνοντάς τα. Τα προβλήματα επιλύονται αντιμετωπίζοντάς τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου