Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Μα, πώς μετράτε βρε παιδιά;

Γράφει ο Τάσος Παππάς 

Έσκασαν μύτη δύο νέες δημοσκοπήσεις. Δυο γνωστές εταιρείες που έχουν χρόνια στο κουρμπέτι μέτρησαν το σφυγμό της κοινωνίας (βαριά κουβέντα, αλλά αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από τους τεχνικούς). Δεν συμπίπτουν όμως ως προς τα ευρήματα.
Η μία «βλέπει» διαφορά πάνω..
από 14 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και με προοπτική αυτοδυναμίας, η άλλη προσγειώνει τη διαφορά λίγο πάνω από τις έξι μονάδες.
Στη μία δημοσκόπηση οι περισσότεροι εξ αυτών που ρωτήθηκαν λένε πως η συμφωνία στο Eurogroup είναι κακή, στην άλλη οι περισσότεροι λένε ότι είναι καλή.
Από τη μία προκύπτει ότι η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές θα διευκολύνουν την πορεία της οικονομίας, από την άλλη «βγαίνει» ότι η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές θα δυσκολέψουν την πορεία της οικονομίας.
Στη μία ο Τσίπρας βυθίζεται στα Τάρταρα, στην άλλη είναι περισσότερο κοντά στις αγωνίες των μεσαίων στρωμάτων και των φτωχών από τον Μητσοτάκη.
Οι φανατικοί οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας πανηγυρίζουν με το πρώτο γκάλοπ, οι φανατικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν το δεύτερο και σχηματίζουν την εντύπωση ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη. Συνυπολογίζουν το ποσοστό των αναποφάσιστων που παραμένει υψηλό (το μεγαλύτερο κομμάτι τους προέρχεται από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ) και τη χαμηλή συσπείρωση (45% για τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στο 80% για τη Ν.Δ).
Αλήθεια, ένας τρίτος σε ποιο συμπέρασμα να καταλήξει; Ποια μέτρηση να θεωρήσει έγκυρη και ποια προβληματική, ίσως και ύποπτη; Γιατί δεν μπορεί και οι δύο να είναι σωστές. Δεν γίνεται και οι δύο να αποτυπώνουν με σχετική ακρίβεια την τρέχουσα πραγματικότητα.
Με την ευκαιρία, μια συμβουλή σε όσους παίρνουν τοις μετρητοίς τα αποτελέσματα των γκάλοπ κι ας έχουν πέσει έξω πολλές φορές: οι μετρήσεις που προεξοφλούν την αυτοδυναμία της Ν.Δ δεν βοηθούν την ηγεσία της. Απομακρύνουν το χρόνο των εκλογών.
Δεν έχει λόγο η κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες κάλπες αν η αυτοδυναμία του αντιπάλου της είναι σίγουρη. Θα καθυστερήσει όσο γίνεται.
Αν όμως η διαφορά βαίνει μειούμενη, είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να παρασυρθεί και να διαπράξει το απονενοημένο διάβημα! Γι' αυτό η Ν.Δ και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης (παραδοσιακά και νεόκοπα) πρέπει να αναδεικνύουν τα γκάλοπ που προβλέπουν ντέρμπι!

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου