Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Τελικός Κυπέλλου ανεγκέφαλων...



Αυτό το ποδόσφαιρο τελικά θέλουμε;
Του Βαγγέλη Σπυράκη
Όποιος έχει δει την ταινία του «Κουρδιστό Πορτοκάλι» , θα καταλάβει πολλά για το χθεσινό τελικό της ντροπής. Το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, επιχείρησε να βάλει το κοινό στην διαδικασία αν η πάταξη της βίας θα έπρεπε να επιτευχθεί μέσω της απαγόρευσης της ελευθερίας της έκφρασης. Αν θα έπρεπε η ανθρωπότητα να αρχίσει να παράγει φελλούς που θα λειτουργούν με βάση το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και δεν θα σκέφτονταν ποτέ τη λέξη βία.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το αριστούργημα του Κιούμπρικ; Μα είναι απλό. Ο χθεσινός τελικός δεν ήταν γιορτή του ποδοσφαίρου, αλλά ήταν ο τελικός Κυπέλλου ανεγκέφαλων...
Αυτών δηλαδή που υποθετικά , όπως και στο έργο του Κιούμπρικ, η ανθρωπότητα πιθανόν να ήθελε για να μην είχαν έφεση στην βία. Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι για τους συγκεκριμένους ανεγκέφαλους η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, όπως και η ανθρωπότητα.
Αυτοί οι ανεγκέφαλοι που θέλουν να ονομάζονται φίλαθλοι,το έχουν περασμένο στο DNA τους την νόσο της Βίας, και όσο και να πειραματιστεί κανείς για να τους θεραπεύσει βγάλει (σ.σ όπως το έργο), είναι ανούσιο.
Όσο αφορά την διοργάνωση, είναι περιττό να πούμε πως πήγε... περίπατο το σχέδιο με τα αυτοκόλλητα στα εισιτήρια, καθώς πολλοί έμπαιναν στο γήπεδο χωρίς αυτά, ενώ ο έλεγχος ήταν για γέλια, αφού οπαδοί έμπαιναν μέσα στο Πανθεσσαλικό με μολότοφ και φωτοβολίδες και επαιξαν ξύλο ανενόχλητοι και χάρισαν στα μικρά παιδιά που είχαν στηθεί με τους μπαμπάδες τους στις τηλεοράσεις μια υπερπαραγωγή που όλοι μας είχαμε χρόνια να δούμε.
Όσο για τις δύο ΠΑΕ; Eκείνες απαίτησαν να γίνει ο αγώνας σε ένα Στάδιο που όλοι ήξεραν ότι είναι ακατάλληλο, μη υπολογίζοντας το κόστος.
Φυσικά και δεν υπάρχει λόγος παραίτησης κανενός υπεύθυνου για το χθεσινό ξεφτιλίκι. Έστω του γυναικολόγου βρε αδελφέ που έβαλε υπογραφή για να διεξαχθεί ο τελικός.
Αλλά τέτοιο ποδόσφαιρο αρμόζει στην Ελλάδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ποδόσφαιρο τον δήθεν εξυγιαντών. Τι άλλο να περιμένεις εκτός από ωμή βία και παρανομία;
Πάντως αν τελικά γίνει η διοργάνωση του χρόνου, προτείνω ο επόμενος τελικός να γίνει στο Κολοσσαίο, για καλύτερο θέαμα και για μεγαλύτερη ασφάλεια
Εν κατακλείδι, είναι μάταιο να καθόμαστε ακόμα και ασχολούμαστε με το ελληνικό ποδόσφαιρο αντί να το διαγράψουμε δια παντός, ή έστω μέχρι να υπάρξει ξανά ποδόσφαιρο και όχι πόλεμος στρατών.
Δεν έχει νόημα να γίνουμε όλοι μας πειραματόζωα σε ένα προϊόν όπως το ποδόσφαιρο που δεν προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από να προβάλει περισσότερη βία από αυτή που ζούμε!
Τι θα πει στο παιδί του ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ για αυτά που είδε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο;
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου