Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

«Θαύματα» σε καιρούς παρακμής...


Αγία Βαρβάρα, προσκύνημα

Συντάκτης: Ντίνα Δασκαλοπούλου
Δεν θα είναι η μόνη, αλλά σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει. Με φόρεμα ειδικά ραμμένο για την περίσταση, το come back της 1.700 χρόνια μετά την πρώτη της επίσκεψη θα παρακολουθήσουμε με λάιβ στρίμινγκ (μια ευγενική χορηγία του ΟΤΕ) κι εκείνη την ημέρα όλα τα ταχυδρομεία της χώρας θα σφραγίζουν με ειδικές σφραγίδες τους φακέλους (χορηγία των ΕΛΤΑ).
Η Αγία Ελένη έρχεται πανηγυρικά για να διαψεύσει τον Νίκο Φίλη που είχε πει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν μόνο δύο αρχηγοί κράτους, το Αγιο Φως και η Αγία Βαρβάρα.
Σύμφωνα με την Αποστολική Διακονία (που διοργανώνει το γεγονός), το ινιακό οστούν, το βρεγματικό οστούν, τις οφθαλμικές κόγχες, τα ρινικά οστά και το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου σώματος της Αγίας έχουν προσκληθεί να υποδεχθούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Βουλής, των ενόπλων δυνάμεων και του διπλωματικού σώματος. Και, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, θα της αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους. Πώς αλήθεια;
Η πρόσφατη εμπειρία με την Αγία Βαρβάρα μάς επιτρέπει να φανταστούμε το γεγονός: την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, στις 5 το απόγευμα, με ειδική πτήση από τη Βενετία, θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Θα στρωθεί κόκκινο χαλί, αγήματα θα παρουσιάσουν όπλα και θα παιανίζει η μπάντα της φιλαρμονικής του Στρατού και του Ναυτικού.
Πιθανότατα εντός του χώρου του αεροδρομίου θα τελεστεί και πάλι παράκληση στην Αγία, η οποία εν πομπή θα μεταφερθεί στο Αιγάλεω κι επάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου θα φτάσει στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας.
Εκεί, θα υποδεχθεί την Αγία Ελένη ο αρχηγός του ελληνικού κράτους, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Νέο φόρεμα και χάπενινγκ

Ενα από τα παγύρια που διοργανώνονται κατά την διάρκεια προσκυνημάτων  ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το επικοινωνιακό μάρκετινγκ της επίσκεψης είναι υποδειγματικό: η Αποστολική Διακονία ήδη από τον χειμώνα δημιούργησε ειδικό σάιτ για την επίσκεψη του λειψάνου (agiaeleni.gr), εξασφάλισε χορηγία από αεροπορική εταιρεία (το λογότυπό της αποτυπώνεται στα ξενόγλωσσα προγράμματα των εορτασμών), έραψε καινούργιο φόρεμα στο σκήνωμα, το φωτογράφησε και διένειμε φωτογραφίες (με λόγκο για το κοπιράιτ) κι έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις για «στοχευμένα» αλλά και γενικά κοινά, που λένε κι οι επικοινωνιολόγοι.
Το σάιτ παρέχει πληροφορίες για οργανωμένες επισκέψεις ενοριών και πλήρες πρόγραμμα όρθρων, εσπερινών και αγρυπνιών, όπου θα συμμετέχουν και επιφανείς χορωδίες.
Στην ειδική σελίδα των χορηγών τιμάται ο ΟΤΕ, παρόλο που «η μόνη μας συμμετοχή στο event είναι η παραχώρηση των γραμμών για το λάιβ στρίμινγκ», όπως μας εξήγησαν από το τμήμα δημοσίων σχέσεων. Και τα ΕΛΤΑ, που για το μεγάλο γεγονός θα δώσουν και συνέντευξη Τύπου και θα εκδώσουν και γραμματόσημα. Γιατί για την Αποστολική Διακονία; Γιατί όχι και για την επανάσταση των μπολσεβίκων; «Να υποβάλετε γραπτά το ερώτημα για να το στείλουμε στην αρμόδια επιτροπή που το αποφάσισε. Φαντάζομαι ότι δεν μας έκανε τέτοιο αίτημα η Ρωσία», μας απάντησαν από τα ΕΛΤΑ.
Μπαράζ δημοσιευμάτων προαναγγέλλει το μεγάλο γεγονός: το ένα σάιτ «αποκαλύπτει» ότι το φόρεμα θα είναι πορφυρό, το άλλο μάς ενημερώνει πόσο σκληρά εργάστηκαν επί δύο χρόνια οι άνθρωποι της Αποστολικής Διακονίας κι όλα μαζί δοξολογούν την έλευση του σκηνώματος που «δίνει τα φώτα στην Ευρώπη». Αυτό άλλωστε είναι και το κεντρικό μότο της καμπάνιας: «Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Αγία Βαρβάρα μέσα σε 15 μέρες προσκύνησαν 600.000 πιστοί που άφησαν στο παγκάρι περίπου 400.000 ευρώ, με τον μέσo ημερήσιο όρο να φτάνει τα 18.000 ευρώ, τα οποία κατά τους ιερείς διατέθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η Αγία Ελένη και το τμήμα του Τιμίου Ξύλου θα εκτεθούν σε προσκύνημα για έναν μήνα. Πληροφορίες που θέλουν σύντομα να επισκέπτεται τη χώρα μας και το Ακάνθινο Στεφάνι ελέγχονται...

Οι προβληματισμοί ιεραρχών και ο φόβος εκδήλωσης αντιεκκλησιαστικών αριστερών αντανακλαστικών

Αγία Βαρβάρα, προσκύνημαΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν ήταν όλα εύκολα στην έλευση της ιερής προσκεκλημένης. Οπως διαβάζουμε στο romfea.gr (8/2/2017), «μεγάλη συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνεδρίας της ΔΙΣ μηνός Φεβρουαρίου, για την έλευση του "σκηνώματος" της Αγίας Ελένης [...] ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να εμφανίστηκε ενοχλημένος από την πρωτοβουλία να προσκληθούν στην τελετή υποδοχής του σκηνώματος βασιλείς και αρχηγοί κρατών χωρίς την τελική έγκριση της Ιεράς Συνόδου. [...] Συνοδικός Μητροπολίτης, πάντως, σχολιάζοντας το γεγονός στη Romfea.gr, ανέφερε ότι "είναι άλλο να λέμε σκήνωμα και άλλο απλά τεμάχια ιερών λειψάνων, δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα. Πρέπει άμεσα να υπάρξει ενδελεχής συζήτηση και να ενημερωθεί λεπτομερώς η Σύνοδος επί του θέματος, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».
Το σάιτ της Αγίας Ελένης, πάντως, επιμένει ότι πρόκειται για «τα μοναδικά ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης τα οποία έχουν υποστεί τη διαδικασία της κανονικής αναγνώρισης κατά το έτος 1929, αυτά που φυλάσσονται στη Βενετία».
Σύμφωνα, δε, με τον καθηγητή Αγιολογίας Αντώνιο Μάρκου, που συνέταξε μελέτη με τίτλο «Αγια Λείψανα - Οδηγός του προσκυνητή» (leipsanothiki.blogspot.gr), τα λείψανα της Αγίας Ελένης βρίσκονται... ανά τον κόσμο: στη Βενετία, στο Βατικανό, στη Ρώμη, στη Ρεμς της Γαλλίας. Μέρος πέλματος φιλοξενείται στον Προυσό και άλλα αποτμήματα στο Αγιον Ορος, στην Κύπρο και στη Νέα Ιωνία Αττικής.
Ομως δεν είναι μόνο θεολογικοί οι προβληματισμοί των ιεραρχών. Οπως διαβάζουμε στη «Δημοκρατία» (2/4), «πολλοί μητροπολίτες και θεολόγοι σε ανεπίσημες συνομιλίες τους εκφράζουν τη θεολογική αντίθεσή τους στην πρακτική να περιάγονται ανά την επικράτεια ιερά λείψανα και εικόνες ευκαίρως-ακαίρως, με "πανηγυρικό" και αντιεκκλησιαστικό τρόπο, εκφράζουν δε τον φόβο μήπως δημιουργηθεί αρνητική εντύπωση στο χριστεπώνυμο πλήρωμα από τον τρόπο επικοινωνιακής παρουσίασης της έλευσης των λειψάνων της Αγίας Ελένης, κάτι που ίσως ενεργοποιήσει και αντιεκκλησιαστικά ανακλαστικά στο αριστερό πολιτικό φάσμα, αντίστοιχα με την έντονη αντίδραση του -τότε- υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας"».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου