Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ελάχιστος εγγυημένος εμπαιγμός



του Θάνου Παναγόπουλου
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι καταπέλτης για τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Πάνω από 4 στους 10 Έλληνες (το 44,3%) ζουν, σε σταθερές τιμές 2008, κάτω του ορίου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Αλλά και χωρίς τα "greek statistics" που κατέβασαν το κατώφλι της φτώχειας για να προκύψει μικρότερος αριθμός φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων, το "επίσημο" ποσοστό είναι απαράδεκτο για ευρωπαϊκή χώρα: 35,7% ή 3.903.800 άτομα, δεύτερη χειρότερη επίδοση πανευρωπαϊκά μετά τη Βουλγαρία, και με μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες να εκτίθενται στη φτώχεια σε υψηλότατα ποσοστά.
Το "timing" της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων ήταν ατυχές για την κυβέρνηση, καθώς ήλθε μόλις 24 ώρες πριν από τη σημερινή έναρξη της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή. Ενός προσχεδίου, το περιεχόμενο του οποίου σε αντιπαραβολή με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύεται ακόμη πιο παράφωνο σε σχέση με τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα. Ενδεικτικά και μόνο, στα "φάλτσα" του περιλαμβάνεται και το "μαχαίρι" των 459 εκατ. ευρώ στον κοινωνικό προϋπολογισμό, του οποίου οι δαπάνες μειώνονται για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, στα 13.931 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι των 14.390 εκατ. ευρώ εφέτος (μείωση σε ποσοστό 2,7%).
Και βέβαια συνιστά εξαπάτηση η περικοπή άλλων κοινωνικών πόρων για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος όπως αποκαλύπτει στην σελίδα 33 το προσχέδιο: "...για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα".
Εξίσου προκλητικός και ο εμπαιγμός του κονδυλίου για το ΕΕΠ καθώς αυτό φθάνει -έστω και "πιλοτικά"- στο "αστρονομικό" ποσό των... 20 εκατομμυρίων ευρώ και ενώ χρήση του συγκεκριμένου επιδόματος αναμένεται να κάνουν περίπου 20.000 πολίτες. Αλλά ακόμη και σε σύγκριση με τη συνολική εφαρμογή του, η οποία επ' ουδενί θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, το μέτρο είναι το ίδιο "ελάχιστο" όσο και το "ελάχιστο" εγγυημένο εισόδημα, καθώς σχεδιάζεται να επεκταθεί σε πανελλαδικό επίπεδο μέσα στο 2015 σε 300.000 νοικοκυριά.
Είτε λοιπόν ως συνολικό κονδύλι είτε ως ποσό ανά δικαιούχο είτε ως αριθμός δικαιούχων, το σχεδιαζόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συνιστά εξαπάτηση των πολιτών, όταν η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ, πέραν των 3,9 εκατομμυρίων φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων, αναφέρει πως από τον φτωχό πληθυσμό 4 στους 10 αδυνατούν να έχουν γεύμα πλήρους θρεπτικής αξίας κάθε δεύτερη ημέρα, 5 στους 10 δεν έχουν ικανοποιητική θέρμανση και 6 στους 10 αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα πάγιους λογαριασμούς.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου