Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

«Επικήρυξαν» τον Χαρδούβελη στην Βουλή



Ακόμη …τον ψάχνουν για να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις off-shore, το ΤΑΙΠΕΔ και γενικώς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Καταζητούμενος» έχει καταλήξει  όπως φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην Βουλή! 

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες βουλευτών (και μάλιστα από όλα τα κόμματα!) για περιφρόνηση του κοινοβουλίου. Κυρίως για την άρνησή του να παρέχει ουσιαστική πληροφόρηση τόσο για τα –πάμπολλα- τρέχοντα ζητήματα της αρμοδιότητάς του, όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το δημόσιο χρέος και τις επαφές με την «Τρόϊκα».
Στους διαδρόμους της Βουλής, είναι εδώ και αρκετούς μήνες διάχυτη (όσο και …διακομματική) η δυσαρέσκεια για την αντι-κοινοβουλευτική συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών που βέβαια ενισχύεται σαφώς από την  της ίδια την οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης.
Τις τελευταίες μέρες όμως παίρνει σαφώς πιο επίσημη χροιά με τις διαμαρτυρίες των βουλευτών να πολλαπλασιάζονται:
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη κατήγγειλε (20/10) την άρνηση του Γκ.Χαρδούβελη να προσέλθει να απαντήσει σε ερώτησή της σχετικά με την διάθεση 28 δημόσιων κτιρίων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε κοινοπραξία που τώρα …ζητάει τα νοίκια. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η βουλευτής: «Για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα μήνα ο νέος Υπουργός Οικονομικών «κωλύεται»  να παρευρεθεί στη Βουλή προκειμένου ν’ απαντήσει, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στην Επίκαιρη Ερώτηση μου σχετικά με την καταβολή ενοικίων για την εκμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ανάμεσα στους κτίρια 5 Υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτίρια ΔΟY, το κτίριο της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κ.ά., που πωλήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ με τη μέθοδο του sale-and-lease-back. Για τα οποία, βέβαια, μέχρι σήμερα το Δημόσιο δεν πλήρωνε νοίκι «στον εαυτό του».Η ερώτηση που δεν έχει απαντήσει ακόμη ο κ. Χαρδούβελης ήταν απλή: Πού θα βρει το Υπουργείο Οικονομικών - για να καταβάλλει στους νέους ιδιοκτήτες, που ήδη εμφανίστηκαν στους διαδρόμους του και ζητούν τα «νοίκια τους» - 30 εκ. ευρώ ετήσια μισθώματα, τα οποία δεν προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2014 ούτε στο Μεσοπρόθεσμο 2014-2018;».
Παρόμοια καταγγελία έγινε (21/10) και από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ  Νίκο Τσούκαλη, λόγω της άρνησης του Γκίκα Χαρδούβελη, να απαντήσει σε ερώτηση για τις υπεράκτιες εταιρίες: «Για ακόμα μία φορά ο κ. Υπουργός Οικονομικών δεν προσέρχεται στη Βουλή να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή ΔΗΜΑΡ Αχαΐας κ. Νίκου Τσούκαλη. Υπενθυμίζουμε ότι  ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης είχε καταθέσει στις 17/7/14 γραπτή ερώτηση με θέμα την πορεία των ερευνών για τις υπεράκτιες εταιρίες (offshore) και επειδή δεν έλαβε καμία απάντηση επανέφερε την ερώτηση ως επίκαιρη.Τόσο ο κ. Υπουργός Οικονομικών όσο και ο αρμόδιος κ. υφυπουργός Οικονομικών που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει δήλωσαν κώλυμα»
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο στόχαστρο του πρώην πρόεδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Του απευθύνθηκε λέγοντας:   «Εσείς καλά-καλά δεν πατήσατε το πόδι σας στη Βουλή –και πρέπει να σας πω ότι είστε φιλοξενούμενος σε αυτή την Αίθουσα- και βλέπω ότι κοντεύετε να ξεπεράσετε και τον κ. Σαμαρά σε αλαζονεία». Μίλησε μάλιστα για το «θέαμα ενός Υπουργού ο οποίος φιλοξενείται στο Κοινοβούλιο και δεν είναι εκπρόσωπος του λαού, να απευθύνεται με αυτό το καταφρονητικό ουσιαστικά ύφος στο Κοινοβούλιο. Αυτό του επιστρέφεται, τουλάχιστον για να μάθει κάποιους τρόπους κοινωνικής και πολιτικής αγωγής». Επίσης αναρωτήθηκε: «Δεν ξέρω ποιοι υπέδειξαν ή επέβαλαν τον κ. Χαρδούβελη ως Υπουργό Οικονομικών. Δεν το γνωρίζω. Μπορεί να είναι πολύ ισχυροί, πάντως σίγουρα, αν κρίνω από την εμφάνιση του κυρίου Υπουργού, δεν σέβονται –αφού και ο εκλεκτός τους δεν σέβεται- το ελληνικό Κοινοβούλιο».
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αν και δεν μπορούν επισήμως, να βάλουν κατά του υπουργού Οικονομίας για λόγους εσωτερικής συνοχής, ωστόσο του …βάζουν τρικλοποδιές. Γι αυτό 21ένας από αυτούς κατέθεσαν ερώτηση με την οποία ζήτησαν να συμπεριληφθεί ο Γκίκας Χαρδούβελης στους αναδρομικούς ελέγχους «πόθεν έσχες» που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες.

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου