Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Τη «Μακρινή Πατρίδα» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας


makrini patrida

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στο πλαίσιο του εορτασμού για την Επέτειο του ΟΧΙ, παρουσιάζει την παράσταση – δρώμενο με τίτλο «Μακρινή Πατρίδα», την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο.

Η «Μακρινή Πατρίδα» είναι η Μακρινή Μητέρα του Ελύτη, οξειδωµένη µες στη νοτιά των ανθρώπων, αλλά και ρόδο αμάραντο. Είναι η Μητέρα Μεγαλόψυχη του Σολωµού, μεγαλόψυχη στον πόνο και στη δόξα. Είναι η Ρωμιοσύνη του Ρίτσου, που δε βολεύεται με λιγότερο ουρανό, που δε βολεύεται παρά μονάχα στο δίκιο. Είναι ο «μνησιπήμων πόνος» του Σεφέρη που έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας επειδή ο πόνος είναι ένα πράγμα πιο βαθύ κι από τη δόξα. Ο πόνος κατεργάζεται τους λαούς και τους καθαρίζει, όπως καθαρίζεται το χρυσάφι με φωτιά μέσα στο χωνευτήρι.
Η «Μακρινή Πατρίδα» είναι μια εναλλακτική πρόταση εορτασμού των εθνικών επετείων μια ποιητική αλληγορία αυτογνωσίας και εγρήγορσης.
Ο Οδυσσέας Ελύτης στην ομιλία του κατά την απονομή του Νόμπελ κατέληγε: «Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους δύσκολους είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρόλα αυτά βρίσκεται στα χέρια μας».
Ποιήματα θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας: Βαγγέλης Ζήκος, Ναταλία Καποδίστρια και Σοφία Τόμπρου.
Στη παράσταση συμμετέχουν οι μαθητές των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.: Διονύσης Βουτσινάς, Σοφία Γεωργιάδου, Ευγενία Ζάγουρα, Τίμεα Ζιάκα, Σπυριδούλα Ιασιμοπούλου, Νατάσσα Ιωνά, Σπύρος Κληρονόμος, Αγνή Κοληβά, Ροδούλα Μαρκάτη, Χρύσα Πάντσιου, Αντωνία Πετροπούλου – Ρήγα, Μάχη Πουλιάση, Δέσποινα Πουρίκα, Μαίρη Τάρλα, Όλγα Τζήλιου, Άντζυ Φώτου, Ιλεάνα Χανδρινού και Αριστοτέλης Χονδρογιάννης
Συνοδεύουν οι μουσικοί: Γιώργος Βλάχος, Ζαϊρα Δελλή, Σταματίνα Καρύδη, Γιάννης Κουτάγιαρ, Γιάννης Συριώτης, Θεόφιλος Τερεζάκης, Αναστασία Τζιλιάνου και Κωνσταντίνος Χειρδάρης και η Δημοτική Χορωδία "San Giacomo"
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του δρώμενου υπογράφει ο Στέφανος Κυπριώτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου