Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τελικά δεν… τελειώνουν τα Μνημόνια


Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

“ Σήμα προς τους δανειστές ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις μνημονιακές πολιτικές μέχρι… τέλους έστειλε η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και το επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» ότι φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα ”

Του Κώστα Καπνίση 
Σήμα προς τους δανειστές ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις μνημονιακές πολιτικές μέχρι… τέλους έστειλε η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και το επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» ότι φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Μόλις χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημείωνε ότι η Ελλάδα φάνηκε να έχει δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή της σε χρηματοδότηση μόνο από τις αγορές «έπειτα από την πίεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων αλλά και των αγορών, οι οποίες ξεπούλησαν ελληνικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα».
Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αντέδρασαν στον τερματισμό των Μνημονίων και το πρόσφατο Eurogroup οδήγησε στην αλλαγή πλεύσης. «Υπάρχει αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ότι μία πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της», υπογραμμίζει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα ενδέχεται να ζητήσει «γραμμή πίστωσης» από τους εταίρους της και θέλει οι Ευρωπαίοι να επεκτείνουν αρκετές πιστώσεις ώστε να αντικαταστήσει όσα θα έδινε το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή βέβαια τονίζουν ότι οι όροι, δηλαδή οι μνημονιακές δεσμεύσεις – «μεταρρυθμίσεις», θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και για τη νέα χρηματοδότηση, ενώ εμφανίζονται ως απρόθυμοι να επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγάλει το ΔΝΤ από το «παιχνίδι», αφού οι όροι τους οποίους θέτει το Ταμείο ενισχύουν την αξιοπιστία της Αθήνας έναντι των δανειστών.
Μετά από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η κυβέρνηση Σαμαρά, επέρριψε την ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Εδώ και καιρό οι αγορές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά με μόνη επιφύλαξη για το πολιτικό ρίσκο. Δηλαδή την αβεβαιότητα για το αν θα συνεχίσει η χώρα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσε αυτή την εικόνα. Με ευθεία υπονόμευση της σταθερότητας. Και οι αγορές αντέδρασαν σε βάρος της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, στο υπουργικό συμβούλιο, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την υλοποίηση, στο ακέραιο των μνημονιακών πολιτικών, κάνοντας παράλληλα μια καθαρά επικοινωνιακή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «τέλους των Μνημονίων».
Η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να επιρρίψει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες του ναυαγίου της πολιτικής της και της πλήρους υλοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών. Οι κινήσεις πανικού άλλωστε είναι πλέον εμφανείς μετά και από την δημοσκοπική της κατάρρευση, αλλά και του πολιτικού της αδιεξόδου, καθώς είναι απομονωμένη τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

PERIODISTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου