Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Δήμος Κέρκυρας: Θέμα ποσόστωσης στις νέες διοικήσεις των Οργανισμών;


moyzakiti apergis kypriotis

Στη φωτό από αριστερά: Μαρία Μουζακίτη νέα πρόεδρος της Πινακοθήκης, Σταμάτης Απέργης νέος πρόεδρος ΔΟΠΑΠ και Στέφανος Κυπριώτης νέος πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ.

Νέες διοικήσεις στους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του Δήμου Κέρκυρας αλλά χωρίς τον απαραίτητο αριθμό γυναικών (ποσόστωση) που ορίζει ο νόμος. 
Καμπανάκι από την αντιπολίτευση. 
Κρατά τη ΔΕΥΑΚ ο Δήμαρχος.

Στην συνεδρίαση της Δευτέρας 29/9 το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε τα νέα προεδρεία των ΝΠΔΔ, Οργανισμών και Επιχειρήσεων. Αρνήθηκε συμμετοχή η παράταξη του Γιάννη Τρεπεκλή καθώς η αρχική πρόταση περιλάμβανε ως εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης μόνο εκείνους της παράταξης Υδραίου. Μάλιστα ξάφνιασε τις άλλες παρατάξεις το γεγονός ότι είχε προηγηθεί συνεννόηση του κ. Νικολούζου μόνο με την κ. Υδραίου γεγονός που σχολιάστηκε από τον Χάρη Μάστορα, ο οποίος απαίτησε συμμετοχή και της ΛΑΣΥ. Από την πλευρά του ο Γ. Τρεπεκλής δήλωσε ότι ο ίδιος επί δημαρχίας του είχε επιζητήσει τη συμμετοχή όλων και πάντως τόνισε ότι θα υπερψηφίσει τις προτάσεις Νικολούζου για τις νέες διοικήσεις. Σημειωτέον ότι ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος ζήτησε από τον κ. Τρεπεκλή να επανεξετάσει τη θέση του ενώ τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενη η προσφορά όλων των παρατάξεων.
Απέργης στο ΔΟΠΑΠ, Καζιάνης στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας
Υπό αυτές τις συνθήκες τα νέα προεδρεία διαμορφώνονται ως εξής:
Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας
Πρόεδρος Σωτήρης Καζιάνης, αντιπρόεδρος Σοφία Καρύδη και μέλη από την πλειοψηφία οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πρεντουλής και Μπαλής, από τη ΛΑΣΥ ο κ. Μάστορας και από την παράταξη Υδραίου ο κ. Μεταλληνός. Λαϊκά μέλη ορίστηκαν οι κ.κ. Ανδριώτη, Νεράντζης, Νικοπάσχος και Χριστοδούλου.
Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού (ΔΟΠΑΠ)
Πρόεδρος Σταμάτης Απέργης, αντιπρόεδρος Αντώνης Δούκας και μέλη οι κ.κ. Χρήστος Κότσης, Φωκίωνας Μάνδυλας, Γιάννης Μακαντάνης. Ανδρέας Στίνης, Τέλης Κοσκινάς, Μπόικος Σπύρος και Ιωάννης Κουρής, ο κ. Παπαδόπουλος (πρώην πρόεδρος Κ. Κορακιάνας) από την παράταξη Υδραίου και ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Πελάης από την ΛΑΣΥ. Έντονο άρωμα πρώην Δήμου Φαιάκων στο ΔΟΠΑΠ αφού κατάγονται από την περιοχή τόσο ο πρόεδρος όσο και τρεις ακόμη συμμετέχοντες (1 από την συμπολίτευση και οι δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.
Κρατά τη ΔΕΥΑΚ ο Δήμαρχος
Ο Κώστας Νικολούζος το 'πε και το 'κανε και παρά την λαϊκή ρήση «δύο καρπούζια δεν χωρούν κάτω από μια μασχάλη», κράτησε την προεδρία της ΔΕΥΑΚ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει στην Επιχείρηση Ύδρευσης αλλά και λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που έχουν οδηγήσει τη λειτουργία της σε κρίσιμο σημείο.
Αντιπρόεδρος (και μάλλον με αυξημένες αρμοδιότητες) ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Αλέκος Φαϊτάς και μέλη οι κ.κ. Κώστας Παυλίδης, Αρσένης Κουλούρης, Χρ. Μάνεσης, Γ. Μαρτζούκος, Αλ. Μπαλής, ο κ. Γιάννης Σερεμέτης από την παράταξη Υδραίου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Χαραλαμπάκης και εκπρόσωπος που θα ορίσει το ΤΕΕ.
Κυπριώτης στο ΔΗΠΕΘΕ, Μουζακίτη στην Πινακοθήκη
Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Μουζακίτη είναι η μόνη γυναίκα πρόεδρος Οργανισμού στο Δήμο Κέρκυρας και αναλαμβάνει τα ηνία της Πινακοθήκης (σημειώνεται ότι ο Γ. Τρεπεκλής είχε κρατήσει την προεδρία της Πινακοθήκης κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του). Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο εικαστικός Πέτρος Στραβοράβδης και μέλη οι κ.κ. Γ. Δημητράς, Ζέφ. Καυκαλίδης, Μ. Μελέντη, Μ. Ψαρράκης, Μ. Κοσκινά, Δ. Αράθυμου (από την παράταξη Υδραίου) και Γ. Πιέρρης (από την ΛΑΣΥ). Το δ.σ. συμπληρώνουν ως εκπρόσωποι του Ιονίου Πανεπιστημίου η πρύτανης κ. Σαλή – Παπασαλή και η κ. Σιώψη.
Το συγκεκριμένο δ.σ. είναι και το μόνο που αναμένεται να μην παρουσιάσει πρόβλημα νομιμότητας και έγκρισης από την Αποκεντρωμένη, καθώς η γυναικεία παρουσία υπερτερεί της αντρικής.
Ο σκηνοθέτης Στέφανος Κυπριώτης, γνωστός στο κερκυραϊκό κοινό και συνεργάτης του ΔΗΠΕΘΕ θα είναι εφεξής ο νέος πρόεδρος του, με αντιπρόεδρο την αντιδήμαρχο Νόνη Μάστορα. Στο νέο δ.σ. συμμετέχουν ακόμη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ν. Αναστασόπουλος και ο κ. Γ. Δαφνής. Η – ομολογουμένως – πολύ επιτυχημένη πορεία του ΔΗΠΕΘΕ, οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στον καλλιτεχνικό της δ/ντη Πέτρο Γάλλια, η σύμβαση του οποίου λήγει στο τέλος του χρόνου και έτσι το νέο δ.σ. αναλαμβάνει και την ευθύνη για τη συνέχιση της συνεργασίας.
Υπερ-αρμοδιότητες Ράπτη
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Μάνος Ράπτης αναλαμβάνει και άλλες δύο θέσεις προέδρου στις Επιτροπές Α.θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Στην Επιτροπή Α/θμιας αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Αντ. Κουρσάρης και συμμετέχουν ακόμη οι Όλγα Βάσιου, Παν. Παναγιώτου, 3 δ/ντες σχολικών μονάδων και εκπρόσωποι των γονέων και κηδεμόνων.
Στη Β/θμια αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Παναγιώτης Μουρούζης και συμμετέχουν ακόμη οι Λιάνα Τσιρίδου, Έλενα Βουσολίνου, Γ. Κυριακίδης, Μάνθος Γισδάκης, Πόπη Παγκράτη κ.α.
Το θέμα για ορισμό μελών στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αποσύρθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.
Οι Λιμνοθάλασσες
Στις Δημοτικές Επιχειρήσεις στις Λιμνοθάλασσες τα νέα διοικητικά έχουν ως εξής:
Στην Κορισσίων πρόεδρος ο Αλέκος Ασπιώτης και μέλη οι κ.κ. Γ. Μέριανος, Δ. Παυλίδης, Χ. Μουμούρης, Χρ. Βάρθης. Νικ. Ζερβός και Κ. Λαβράνος.
Στην Αντινιώτη πρόεδρος ο Μ. Πρεντουλής και μέλη οι κ.κ. Μαυρωνάς, Χαρ. Βάρελης, Ουρ. Λάζαρη, Μ. Σαλβάνος, Ι. Χυτήρης.
Σημειώνεται ότι και για τα δύο θέματα ψήφισε αρνητικά ο κ. Χειρδάρης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Υδραίου, εγείροντας θέμα νομιμότητας της σύστασης των νέων διοικητικών, καθώς υποστήριξε ότι θα πρέπει να οριστούν εκπρόσωποι των πρώην κοινοτήτων που έχουν δικαιώματα στις λιμνοθάλασσες.
Πρόχειρα, πολύ πρόχειρα...
Ο κίνδυνος δύο – τουλάχιστον – διοικητικά συμβούλια, εκείνα του ΔΟΠΑΠ και της ΔΕΥΑΚ να μην εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι κάτι περισσότερο από ορατός, καθώς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η συμμετοχή ικανού αριθμού γυναικών (ίσου με το 1/3 των μελών). Το καμπανάκι έκρουσαν ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, η Μερόπη Υδραίου αλλά και στελέχη της ΛΑΣΥ, δίνοντας παράλληλα και στο Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο το περιθώριο αλλαγής/ συμπλήρωσης στα διοικητικά συμβούλια, ώστε να μην μπει ο Δήμος σε περιπέτεια. Διότι σε άλλη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο απόρριψης από την Αποκεντρωμένη, νέα συνεδρίαση ορισμού μελών και ξανά αναμονή έγκρισης, διαδικασίες χρονοβόρες. Κι εντωμεταξύ παραμένουν στη θέση τους οι διοικήσεις που ορίστηκαν επί δημαρχίας Τρεπεκλή...
Ενισχυτικό της διαφαινόμενης πρόθεσης να αλλάξουν τα ονόματα (που πάντως ανακοινώθηκαν στη δημόσια συνεδρίαση) είναι και το γεγονός ότι στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Δήμο Κέρκυρας αναγράφονται μόνο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του κάθε Οργανισμού/Επιχείρησης και επισημαίνεται ότι: «Η πλήρης σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης συνεδρίασης, την επόμενη Δευτέρα, και αφού καθαρογραφούν οι αποφάσεις». Μάλλον ο υπεύθυνος- από πλευράς πλειοψηφίας - για τον ορισμό και τη σύσταση των νέων διοικητικών συμβουλίων αντιμετώπισε το θέμα με προχειρότητα αντιστρόφως ανάλογη του θεσμού...
Τη Δευτέρα η συνέχεια
Η Συνεδρίαση του Σώματος διακόπηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας μετά από πρόταση της παράταξης της μειοψηφίας «Λαική Συσπείρωση» που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα-, για την επόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου και ώρα 18.00, όπου θα συζητηθούν τόσο τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όσο και τα κατεπείγοντα που αποδέχθηκε το Δημ. Συμβούλιο στην αρχή της συνεδρίασης (δηλαδή τα θέματα του επανελέγχου των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο, το ζήτημα που ανέκυψε με τα επεισόδια μεταξύ εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ και το θέμα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου.

corfupress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου