Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Αυτή η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον


Σκοτάδι

“ Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση «ξηλώνει» και τα λίγα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι παραλίες χαρίζονται σε ιδιώτες, τα δάση παραμένουν απροστάτευτα, τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται, οι περιοχές Natura βγαίνουν στο σφυρί, ο ορυκτός πλούτος λεηλατείται ανεξέλεγκτα, και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν τολμά να αρθρώσει λέξη για το οικολογικό έγκλημα που συντελείται ήδη στη Μεσόγειο. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επενδυτές, που καταλήγει στις τερατώδεις διαδικασίες του νόμου για το fast track ”
Του Πέτρου Κατσάκου 
Η πώληση της δημόσιας και προστατευόμενης γης, ιδιαίτερα των ακτών, των αρχαιολογικών χώρων και παραλιών με ξεχωριστή σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και την προστασία ευαίσθητων και σημαντικών οικοσυστημάτων. Η άνευ όρων εξορυκτική πολιτική, χωρίς όρους και όρια ενάντια στην αρχή της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. Οι απόπειρες αλλαγής της πολεοδομικής νομοθεσίας με στόχο τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και η ύποπτη σιωπή της κυβέρνησης στο ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου δυτικά της Κρήτης φανερώνουν ότι βασική επιδίωξη και προτεραιότητα της συγκυβέρνησης των Μνημονίων είναι η με κάθε τρόπο και μέσο εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι η προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου πλούτου.
Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση «ξηλώνει» και τα λίγα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι παραλίες χαρίζονται σε ιδιώτες, τα δάση παραμένουν απροστάτευτα, τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται, οι περιοχές Natura βγαίνουν στο σφυρί, ο ορυκτός πλούτος λεηλατείται ανεξέλεγκτα, και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν τολμά να αρθρώσει λέξη για το οικολογικό έγκλημα που συντελείται ήδη στη Μεσόγειο. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επενδυτές, που καταλήγει στις τερατώδεις διαδικασίες του νόμου για το fast track.
Πρακτικά, κάθε εγχώριος ή ξένος επενδυτής με στοιχειώδη οικονομική επιφάνεια θα μπορεί να διαπραγματεύεται με τη διυπουργική επιτροπή τη δική του ιδιωτική του περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία, που θα βάζει στον γύψο την ισχύουσα. Αυτό που η κυβέρνηση προωθεί μέσω του Μνημονίου, είναι ένας συνδυασμός των καταστροφικά υπερδομημένων ισπανικών ακτών με την ανεξέλεγκτη εξορυκτική βιομηχανία της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή του ορισμού της «βιώσιμης ανάπτυξης», που τυπικά δεσμεύει όχι μόνο το σύνολο των κυβερνήσεων του πλανήτη, αλλά και την ίδια την τρόικα. Με νομιμοποιητικό πρόσχημα την κρίση, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που υποβαθμίζουν διαρκώς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα με την κοινωνική και οικονομική κρίση, μια ακόμη, η περιβαλλοντική, εξελίσσεται σε δραματικούς τόνους.
Οι καρχαρίες του ΤΑΙΠΕΔ κατασπαράζουν 31.049.568 τ.μ. παραλίας
Επιχειρηματικά συμφέροντα καραδοκούν για να αποκτήσουν παραλίες όπως το Σαρακήνικο στη Μήλο, ο Σίμος στην Ελαφόνησο, το Λιβάδι Ηρακλειάς, τον Γαλησσά στη Σύρο, τον Άγιο Προκόπιο στη Νάξο αλλά και εκατοντάδες ακόμη «φιλέτα» σε όλη την παραλιακή ακτογραμμή της Ελλάδας που είναι πλέον στη «λίστα αξιοποίησης» του ΤΑΙΠΕΔ. Το σύνθημα δόθηκε πριν έναν χρόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που, κλείνοντας το μάτι στους «καρχαρίες», έδινε εντολή στους υπουργούς του να πατήσουν γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο πρώτος που έλαβε το μήνυμα ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών που ετοίμασε το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Ένας νόμος-έκτρωμα που μπορεί να «πάγωσε» λόγω των εκλογών, αλλά προβλέπει συλλήβδην νομιμοποίηση όλων των παρανομιών που έχουν γίνει πάνω στο κύμα, παρά τη ρητή διάταξη του Νόμου 4178/2013 που απαγορεύει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων τα οποία βρίσκονται στη συγκεκριμένη ζώνη. Την ίδια ώρα το ΤΑΙΠΕΔ συνεχώς «προικοδοτείται» με παραλιακά φιλέτα τα οποία προβλέπεται να γίνουν τσιμέντο, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του εντάσσονται ακόμα και οικολογικά σημαντικές και νομικά προστατευόμενες περιοχές, πολλές από τις οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως Natura 2000, με κατεύθυνση την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών και τουριστικών εγκαταστάσεων.
Πιστή στις προσταγές των δανειστών, η κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ξεπουλά 31.049.568 τ.μ. παραλιών σε ολόκληρη τη χώρα. Στον αντίποδα της κυβερνητικής χίμαιρας, κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό είναι το κίνημα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται για τη σωτηρία των παραλιών και του αιγιαλού ενάντια στο εν λόγω εκτρωματικό νομοσχέδιο. Επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι, επιμελητήρια, μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους και οργανώνουν τις αντιδράσεις τους. Σημαντικό ρόλο παίζουν σε αυτή την κατεύθυνση η διαδικτυακή προβολή του ζητήματος, η συλλογή υπογραφών (περί τις 200.000 μέχρι σήμερα), οι ακτιβισμοί και οι δράσεις ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, όπως και η ανεξάρτητη δράση «240 χλμ. για τον αιγιαλό».
Ηλεία: Ένας ολόκληρος νομός βγαίνει στο σφυρί
Δεκαπέντε ακίνητα του Δημοσίου σε περιοχές «φιλέτα», ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται μέσα στην Α' Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου - Στροφυλιάς, εκχωρήθηκαν πρόσφατα στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι καρχαρίες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου «έχουν βάλει στόχο να ξεπουλήσουν όλα τα ακίνητα της παραλιακής ζώνης, από τα Λεχαινά έως Νεοχώρι Ζαχάρως» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Σαλτάρη, καταθέτοντας ερώτηση για το θέμα καθώς και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τέσσερα αρμόδια υπουργεία όσον αφορά την επικείμενη εκποίηση των σημαντικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στον Νομό Ηλείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
«Η αποστολή του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και η επίτευξη των προβλέψεων - στόχων των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Τα εν λόγω ακίνητα προορίζονται άμεσα για να εκποιηθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα για την αποπληρωμή του άδικου και ταξικά φορτισμένου δημόσιου χρέους της χώρας μας που γιγαντώθηκε με τα Μνημόνια από το 120% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2010 στο 175,5% το 2014. Καλούμαστε με τους δημοκρατικούς - συλλογικούς αγώνες μας και με την ψήφο μας να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια» αναφέρει η Έφη Σαλτάρη και συμπληρώνει πως «το ΤΑΙΠΕΔ δεν αξιοποιεί την περιουσία του Δημοσίου, αλλά την ξεπουλάει με αδιαφανείς διαδικασίες για να αποπληρωθεί το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, όπως ορίζεται στο ΦΕΚ ίδρυσής του, και για να μη διεκδικηθεί η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Γι' αυτό τον λόγο ίδρυσαν οι μνημονιακές δυνάμεις το ΤΑΙΠΕΔ το 2011, για να χάσουμε όλοι οι πολίτες το δικαίωμα στο νερό, στην υγεία, την εργασία, στους ελεύθερους χώρους».
Τα προς πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στην Ηλεία είναι:
* Νεοχώρι, 432.110,80 τ.μ.
* Μεταξύ Λουτρών Κυλλήνης και Αρκουδίου, 290.520,63 τ.μ.
* Κυλλήνη, 55.082 τ.μ.
* Λουτρά Κυλλήνης, 111.254 τ.μ.
* Λεχαινά, 56.465 τ.μ.
* Αλφειός ποταμός, 445.800 τ.μ.
* Βώλακας, 476.956 τ.μ.
* Περιοχή Ράχες, Βώλακας, 82.972,98 τ.μ.
* Περιοχή Κάτω Σαμικό, Βώλακας 229.380,30 τ.μ.
* Περιοχή Αλυκές, Λεχαινά, 394.814 τ.μ.
* Πυργί, 361.747,50 τ.μ.
* Spiatza, περιοχή Mouteli, 67.504,33 τ.μ.
* Γαλατάς, 1.380.000 τ.μ.
* Πυργί, 361.750,50 τ.μ.
Όχι στο ξεπούλημα του Σίμου
Την Κυριακή 8 Ιουνίου, παρουσία μόνο ενός γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου, οι πολίτες της Ελαφονήσου συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα των παραλιών του νησιού. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφέρει στα χέρια ιδιωτών τον Σίμο, οι κάτοικοι του νησιού λένε ένα μεγάλο όχι στην πολιτική εκποίησης της περιουσίας τους. Στην επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠΟΙΚ, που απέστειλε ο δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Ψαρομμάτης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και στην ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που την εντάσσουν στο δίκτυο Νatura 2000. Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ένα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας».
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Guardian είχε εντάξει την περίφημη παραλία του Σίμου στην πρώτη θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, ενώ το TripAdvisor της είχε δώσει την πρωτιά μετά από ψηφοφορία τουριστών που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο», εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και στις Μαλδίβες», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ελαφόνησος είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
Στη Χαλκιδική άρχισαν να ρίχνουν τσιμέντα, στην Κέρκυρα παρανομούν
Πριν από λίγες μέρες η Κίνηση Πολιτών Επανομής εξέφρασε την επιφύλαξή της για τα τεχνικά έργα στη Λιμνοθάλασσα Επανομής Natura 2000 GR 1220004, καθώς «άγνωστοι» ξεκίνησαν την κατασκευή ενός τσιμεντένιου φράχτη που περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών σε μια ακόμη ελεύθερη παραλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έργα αποστράγγισης του υδροβιότοπου με απώτερο στόχο τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από Natura και φυσικά μαζί με το camping να γίνει και η πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια ώρα και μετά την εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, μέρος της περιοχής «Σαχάρα» στη Ν. Ηράκλεια της Χαλκιδικής, ο νέος ιδιοκτήτης ανενόχλητος ξεκίνησε «χτίζει πάνω στην άμμο», καταστρέφοντας έναν σημαντικό φυσικό βιότοπο με αμμοθίνες. Οι παραλίες στο τμήμα Ν. Ηράκλειας - Καλλικράτειας αποτελούν σημαντικά υγροτοπικά οικοσυστήματα που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τόπους φωλεοποίησης σπάνιων μεταναστευτικών πουλιών αλλά και ένα από τα τελευταία καταφύγια για όσους θέλουν να απολαύσουν κάποια παραλία χωρίς ξαπλώστρες, ηχοσυστήματα ή χρηματικό αντίτιμο.
Στην αντίπερα όχθη και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, τα μέλη του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου του νησιού και εκπρόσωποι 13 κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση που παραχωρεί τον σπάνιο υδροβιότοπο περιοχής Natura στο ΤΑΙΠΕΔ. 
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κατοίκων της Κέρκυρας για το ξεπούλημα της παραλίας του Ίσσου σε ιδιώτες. Η πρωτοβουλία «Ίσσος να μην είναι αργά» διοργανώνει κάθε εβδομάδα κατασκήνωση στην περιοχή, πολιτιστικές δράσεις, ενώ ενημερώνει τους πολίτες για τη σημασία της περιοχής. Σύμφωνα με το σκεπτικό των οργανώσεων, το νομικό καθεστώς των κάθε λογής μη ιδιωτικών εκτάσεων στα Επτάνησα δεν αποτελεί δημόσια περιουσία με βάση τη Συνθήκη Ένωσης των Επτανήσων που υπογράφηκε το 1863 στο Λονδίνο και η οποία ώς σήμερα δεν έχει τύχει καμίας αναθεωρητικής συνθήκης που να μεταβάλλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω μη ιδιωτικών περιοχών. 
Με άλλα λόγια, σε Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και τα λοιπά νησιά που συγκροτούν τα εδάφη που ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1864 βάση της Συνθήκης του Λονδίνου, δεν υπάρχει δημόσια περιουσία που να υπόκειται στις αποφάσεις εκχώρησης ή πώλησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι εκτάσεις αυτές είναι δημοτικές εκτάσεις υπό την έννοια της κοινόχρηστης γης για τους δημότες της. Το μόνο δικαίωμα που έχουν οι δημόσιοι φορείς είναι η υποχρέωση της προστασίας των περιοχών αυτών.

Γαύδος: Γλίτωσαν από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ και ζουν με τον εφιάλτη των χημικών
Η απομακρυσμένη και ακριτική Γαύδος μπορεί να γλίτωσε από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά τους τελευταίους μήνες ζει με τον εφιάλτη ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα νερά της Μεσογείου. 'Έγγραφο με το οποίο ζητάει επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης, ενδεχόμενου ατυχήματος πάνω στο Cape Ray, κατέθεσε στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου. Η κ. Καλλίνικου με δηλώσεις της υπογραμμίζει ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο και όχι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για την έναρξη της επιχείρησης για την υδρόλυση των χημικών εν πλω και ρωτά τις αρμόδιες αρχές αν ο γενικότερος εφησυχασμός που παρατηρείται από πλευράς κυβέρνησης οφείλεται στο ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση. Το έγγραφο υπεγράφη και από άλλους δημάρχους της Κρήτης και θα κατατεθεί στην ΚΕΔΕ, ενώ δρομολογούνται προσπάθειες για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακριτικό νησί υψώνει ανάστημα για το θέμα των χημικών, καθώς στις πρόσφατες ευρωεκλογές οι κάτοικοι της Γαύδου δεν ψήφισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κανείς δεν ξεχνά τις Σκουριές
Μπορεί το ξεπούλημα των ακτών σε ιδιώτες και ο κίνδυνος μιας ανυπολόγιστης καταστροφής στην Μεσόγειο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών αλλά το κίνημα αντίστασης κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική εξαιτίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων των «επενδυτών» δεν έχει χάσει ούτε για μια στιγμή τη μαχητικότητά του και παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Από την πρώτη μέρα που οι «επενδυτές» πάτησαν το πόδι τους στη Χαλκιδική, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων καταπατήθηκε από την εταιρεία πολλάκις και πάντα με τη συνδρομή ή την ανοχή του κράτους. Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι εκτελούνται παράνομες εργασίες κι αντιμετωπίζονται από την κρατική μηχανή ως συνωμότες και εχθροί της ανάπτυξης, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί φυσικά απουσιάζουν.
Την Τετάρτη αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 29 κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά», τη δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση (μετά από αυτή του εργοταξίου στις Σκουριές) που αφορά διώξεις εναντίον μελών του κινήματος ενάντια στον χρυσό και στην οποία κάτοικοι της Χαλκιδικής, και της Θεσσαλονίκης κατηγορούνται μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με συνηγόρους και κατοίκους της Χαλκιδικής η δικογραφία (περίπου 4.000 σελίδων) αποκάλυψε τον φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης, καθώς σκοπός της υποτιθέμενης εγκληματικής οργάνωσης είναι η «παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζάς του όρους Κάκαβος στη ΒΑ Χαλκιδική». Ουσιαστικά οι 29 κάτοικοι κατηγορήθηκαν ότι συμμετέχουν σε μία εγκληματική οργάνωση επειδή έχουν εκφράσει σε ΜΜΕ, blog, sites αλλά και μέσω διαμαρτυριών δημόσια την αντίθεσή τους στις καταστροφικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. Σύμφωνα με συνηγόρους, η δικογραφία αυτή αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να οδηγήσει στην ποινικοποίηση όχι μόνο του κινήματος ενάντια στον χρυσό αλλά και άλλων κινημάτων που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική και στις «επενδύσεις με κάθε κόστος».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου