Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Φόροι, φόροι, φόροι, ακόμα και υπέρ... βασίλισσας Φρειδερίκης



Η Ελλάδα δεν είναι βασίλειο κι όμως οι φορολογούμενοι πληρώνουν ακόμη έναν φόρο που είχε επιβάλει η βασίλισσα Φρειδερίκη!
Πρόκειται για το φόρο δημοσίων θεαμάτων, που πληρώνουν όσοι αγοράζουν εισιτήρια συναυλιών και παραστάσεων, ο οποίος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την απόπειρα καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων. Ο συγκεκριμένος, αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της «βασιλομήτορος» Φρειδερίκης, η οποία τη δεκαετία του 1950 αποφάσισε να θεσπίσει φόρο με στόχο την ενίσχυση των «βόρειων επαρχιών» της χώρας που είχαν πληγεί από τον Εμφύλιο. Αν και τα χρόνια πέρασαν, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται. Τα έσοδα πηγαίνουν πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, του οποίου, όμως, η τύχη... αγνοείται, όπως γράφει το capital.gr.
Μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί!
Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της... τρέλας, είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας- που δεν υφίσταται πλέον- εισπράττει 1 % από κάθε ασφαλιστήριο αυτοκινήτου. Ακόμη, βάσει του νόμου 2121/1993, όσοι αγοράζουν χαρτί εκτύπωσης Α3 ή Α4 πληρώνουν φόρο 4% υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων.

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου