Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Η προγραμματισμένη σύγκρουση με την Τρόικα



Tvxs Ανάλυση

Με τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας ολοκληρώνεται ένας έλεγχος ρουτίνας που ήταν ο πιο ήσυχος από όσους έχουν γίνει μέχρι τώρα. 
Την Παρασκευή οι ελεγκτές αναμένεται να φύγουν για να επιστρέψουν το Σεπτέμβριο, όταν θα γίνει η κανονική αξιολόγηση το αποτέλεσμα της οποίας θεωρείται από τους πιστωτές προαπαιτούμενο για τη συμφωνία απομείωσης του χρέους. Τα πολύ δύσκολα θέματα αφορούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια, ενώ δύσκολες θα είναι οι ψηφοφορίες στα νομοσχέδια για τα δάση και τον αιγιαλό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μέτρησαν περίπου 600 μνημονιακές εκκρεμότητες, ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα αθροιστεί και ένα ακόμη «πακέτο» θερινών υποχρεώσεων που προφανώς δεν θα έχουν υλοποιηθεί.
Στην αγορά λένε ότι όταν χρωστάς λίγα έχεις πρόβλημα, όταν χρωστάς πολλά πρόβλημα έχουν οι άλλοι (στους οποίους χρωστάς). Κάπως έτσι είναι και η ελληνική περίπτωση. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα σπρώξει τα πάντα για το Σεπτέμβριο ώστε να συζητηθούν όλα μαζί: Η ελάφρυνση του χρέους, η κάλυψη των χρηματοδοτικών και δημοσιονομικών κενών, ο νέος τρόπος εποπτείας του ελληνικού προγράμματος. Και να συζητηθούν με φόντο την ισχυρή πιθανότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές τις οποίες, εκτός μεγάλου απροόπτου, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή, δείχνει διάθεση να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποίησε και πριν από τις ευρωεκλογές, την απειλή των εταίρων με τον «κίνδυνο» μια κυβέρνησης της Αριστεράς που θα είναι απείθαρχη και θα φέρει σε δύσκολη θέση το ευρωσύστημα. «Θέλετε εμένα ή τον Τσίπρα» είναι πάνω-κάτω το ερώτημα που θα θέσει ο πρωθυπουργός όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό, προσβλέποντας σε πολιτική στήριξη με ευνοϊκές αποφάσεις και φυσικά χωρίς νέα μέτρα.
Έτσι κι αλλιώς, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι πιστωτές διαμαρτύρονται στο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, για χαριστικά τραπεζικά δάνεια που δίνονται ακόμη σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων μεγάλα ΜΜΕ. Ζητούν κανόνες στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος που αν ισχύσουν θα ανατρέψουν τις ισορροπίες του ελληνικού συστήματος εξουσίας. Με αυτή την έννοια, η αντιμνημονιακή στροφή είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση που όσο υπάρχει η προοπτική της κάλπης δεν μπορεί να ελέγξει ούτε καν τους υπουργούς της.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι 6.500 απολύσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο εξάμηνο. Ποιος θα τις κάνει; Οι υπουργοί που θα πρέπει να βάλουν υπογραφή, Εσωτερικών Ντινόπουλος, Μεταφορών Χρυσοχοΐδης, Αγροτικής Ανάπτυξης Καρασμάνης και Πολιτισμού Τασούλας δεν δείχνουν καμία διάθεση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Και ο ΥΠΔΜ Κ. Μητσοτάκης συγκρούεται μετωπικά με την ΠΟΕ-ΟΤΑ φτιάχνοντας προφίλ μεταρρυθμιστή, με το βλέμμα ίσως και στην επόμενη μέρα
Ποιος ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση το φθινόπωρο; Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στα πανεπιστήμια εφόσον, στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται, εντοπιστούν πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι με συμβάσεις που έγιναν παρατύπως αορίστου από ορισμένου χρόνου και να ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά με απεργίες και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η επενδυτική άπνοια δεν φαίνεται να φεύγει, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν φτάσει σε απίθανα ύψη, η ασφυξία στην πραγματική οικονομία λόγω της κλειστής στρόφιγγας των τραπεζών θα έχει επιταθεί και στους τουριστικούς προορισμούς θα έχει γίνει (ένα ακόμη) όργιο φοροδιαφυγής.
Την ίδια ώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονται σε έναν ιδιότυπο αντιμνημονιακό ανταγωνισμό, ποιος βάζει τις εντονότερες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις έχουν ήδη γίνει, η απελευθέρωση από την Τρόικα και το μνημόνιο αποτελεί ηχηρή υπόσχεση και η πιθανότητα να περάσει η κυβέρνηση κάτω από τον πήχυ που έβαλε είναι ισχυρή. Τελευταία ελπίδα για τους Α. Σαμαρά και Eυ. Βενιζέλο είναι μια πολιτική απόφαση του Βερολίνου να στηρίξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση. Και αυτό εφόσον υπάρχουν ακόμη πολλοί πολίτες που φοβούνται μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και το ένα και το άλλο θα φανούν στην πράξη σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου