Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Είμαστε όλοι καθαρίστριες!


Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com

Ήθελε μεγάλη τόλμη εκ μέρους της. Αλλά γι' αυτό είναι η μεγαλύτερη ελληνίδα τραγουδίστρια. Μάλλον και για αυτό. Κυρίως γιατί είναι η μόνη που τιμά έτσι γενναιόδωρα την καταγωγή της. Ίσως επειδή δεν ξεχνά από πού προέρχεται. Κι αυτό δεν είναι προς τιμήν της. Είναι προς τιμήν μας, ειδικά στη φάση που ο καθένας αναζητά τις πραγματικές του ρίζες.
Τώρα θα βγάλω το γαντάκι μου, είπε και μ' ένα κόκκινο πλαστικό γάντι κουζίνας τραγούδησε «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Ανέβηκε στη σκηνή με τις καθαρίστριες που έλεγαν «Η νίκη η δική μας είναι νίκη όλων». Κι αυτό φαινόταν να το πιστεύει η Αλεξίου. Βγήκε ντυμένη στα μαύρα με μια ελεκτρίκ ζακέτα που έκανε τα μάτια της να φαίνονται μπλε. Πρέπει να ήταν περίπου 8.000 άνθρωποι στο Σύνταγμα. Δεν ξέρω αν πήγανε για τις καθαρίστριες, για την Αλεξίου ή για το τζάμπα. Έχω την εντύπωση πως το «τζάμπα» δεν μέτρησε ιδιαίτερα γιατί κανείς δεν περίμενε πως θα άκουγε Χαρούλα για 2 ώρες, με όλη της την ορχήστρα και όλα τα αγαπημένα, από τη Ζήλεια και τη Βλάχα μέχρι το Όλα σε θυμίζουν και το Οι φίλοι μου χαράματα. Ανέβηκε κι ο Ρους κι είπανε μαζί το καινούργιο της Φιλί που αρέσει πολύ αν και μόλις κυκλοφόρησε.
Στο πηγαδάκι πίσω από τη σκηνή έμαθα πως οι καθαρίστριες ήταν εκείνες που της πρότειναν τη συναυλία συμπαράστασης. Το σκέφτηκε αρκετά, προβληματίστηκε για το αν έπρεπε να το κάνει αλλά τόλμησε και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο κόκκινο» ανέλαβε τη διοργάνωση. Μπορεί και να ήταν ΣΥΡΙΖΑ όσοι καθότανε στο γκαζόν ή στα σκαλάκια της πλατείας, όσοι έπιναν μπύρες απέναντι από τη Μεγάλη Βρετάνια, εκείνοι που κράταγαν πανό Σχολικοί Φύλακες και Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Δεν έχει καμία σημασία. Τα συνθήματα ίσα που ακούστηκαν γιατί όλοι τραγουδούσαν «Τέλι Τέλι κάλπικε ντουνιά». Κι ήταν η Αλεξίου αυτή που τους ένωνε σε μια απίστευτα ευγενική στιγμή που μόνο η ελληνικότητα του τραγουδιού μπορεί να πετύχει.
Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που Έλληνας καλλιτέχνης, ολομόναχος χωρίς τη σύμπραξη συναδέλφων του, παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση απέναντι σε ένα ζήτημα που δεν άφησε κανέναν απροβλημάτιστο. «Απόψε είμαστε όλοι καθαρίστριες» είπε και κατέβηκε φανερά συγκινημένη με τον προσωπικό αγώνα των γυναικών που απ' ό,τι φαίνεται δεν θα τα παρατήσουν εύκολα.
Η Αλεξίου ύψωσε ένα ανάστημα πολύ σπουδαίο απόψε. Υπερασπίστηκε μανάδες, θείες, αδερφές, αλλά και κάθε κουρασμένη γυναίκα.

Γκίζα - protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου