Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ηλικιακών ορίων, ετοιμάζει η κυβέρνηση



Δεκτά αναμένεται να γίνουν από την κυβέρνηση τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους.
Τα ευρήματα της μελέτης, την οποία παρουσιάζει στο σύνολό της το «Βήμα της Κυριακής» προδιαγράφουν τα νέα μέτρα που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η νέα ασφαλιστική ρύθμιση προβλέπει: Ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους. Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών, με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες και επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα.
Αναλύοντας το κορυφαίο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα με χαλαρούς κανόνες συνταξιοδότησης και σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης δεν είναι βιώσιμο και διαπιστώνουν ότι οι προϋποθέσεις αυτές διαφέρουν σημαντικά τόσο μεταξύ των Ταμείων όσο και μέσα στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο. Το 2010 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 62,34 έτη (62,39 για τους άνδρες και 63,31 για τις γυναίκες). Το γενικό όριο συνταξιοδότησης ήταν τότε τα 65 χρόνια για τους άνδρες και το 60ο για τις γυναίκες.
Τη μελέτη, την οποία πρόκειται να παραδώσει ως το τέλος Ιουλίου ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Νίκος Φίλιππας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα μελετήσει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος από την πλευρά του έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα ότι τα νέα μέτρα θα οριστικοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου, θα ψηφισθούν τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2015.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» που δημοσιοποιεί τα σχετικά στοιχεία, το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τον πλήρη επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο παροχών. «Κεντρική φιλοσοφία» του νέου - υπό δημιουργία - Ασφαλιστικού είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας του, δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεών του, χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει δυνατό με την προσαρμογή - μείωση των παροχών στα όρια των δυνατοτήτων των εσόδων, δηλαδή των εισπράξεων από εισφορές.
Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων - η κυβερνητική πρόταση μιλάει για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης -, η καθιέρωση  ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) και οι μειώσεις των εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης. Παράλληλα, τα σενάρια μέτρων που εξετάζονται αφορούν την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αλλά και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ στο ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου