Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Μέρα γιορτής



Έπειτα από σχεδόν έξι μήνες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης επειδή είχαν περάσει κατά λάθος λίγα μέτρα μέσα σε τουρκικό έδαφος. Για..
Έπειτα από σχεδόν έξι μήνες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης επειδή είχαν περάσει κατά λάθος λίγα μέτρα μέσα σε τουρκικό έδαφος. Για τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη -που δήλωναν όλο αυτό το διάστημα της “ομηρίας” τους ότι είναι δυνατοί και αντέχουν- και για τις οικογένειες και τους φίλους τους είναι σήμερα μεγάλη γιορτή.
Για την ελληνική κυβέρνηση, που δεν ξέχασε στιγμή τους δύο στρατιωτικούς και προσπαθούσε συνεχώς να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν, είναι μια μέρα βαθιάς ανακούφισης και χαράς. Οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε η Αθήνα αυτούς τους δύσκολους έξι μήνες, παρά τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση της τουρκικής ρητορικής, είχαν τελικά αποτέλεσμα. Άλλωστε, είναι κοινός τόπος ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει. Πάντοτε θα είναι γείτονάς μας η μεγάλη και δύσκολη Τουρκία, άρα θα πρέπει η χώρα μας να την αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και χωρίς επικίνδυνους παρορμητισμούς.
Προφανώς, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μειώνει συμβολικά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το τι σημαίνει, όμως, συνολικότερα για το πώς θα πορευτεί από δω και πέρα ο Ερντογάν είναι πολύ πρόωρο να το συμπεράνει κανείς. Θα μπορούσε να είναι ένα βήμα σε μια γενικότερη λογική αποκλιμάκωσης τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις τεταμένες σχέσεις του Τούρκου Προέδρου με τους συμμάχους του.
Θα μπορούσε, επίσης, να είναι απλώς ένα διάλειμμα, να μη σημαίνει τίποτε περισσότερο, όπως ακριβώς έγινε με τις απελευθερώσεις Γερμανών πολιτών μέσα στην Άνοιξη. Αλλά αυτά θα απασχολήσουν την Αθήνα από αύριο.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου