Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Επιτέλους... Σκάστε!


Το γεγονός πως μετά από μια τραγωδία οι οικογένειες των νεκρών, αντί να πενθήσουν τους ανθρώπους τους αναγκάζονται να βγάζουν διαψεύσεις και να απαγορεύουν σε ΜΜΕ και δημοσιολογούντες να ασχολούνται με τους νεκρούς, αποδεικνύει πόσο νοσηρή είναι η κατάσταση στη χώρα και τον δημόσιο βίο και πόσο εκτεθειμένη είναι η κοινωνία στην ιδιοτέλεια και τα ψέματα του κάθε επιτήδειου.
Ο απόλυτος ξεπεσμός ήταν η δήθεν επιστολή μιας γυναίκας που θρήνησε τους νεκρούς συγγενείς της και απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό με φράσεις-κλισέ από την "εργαλειοθήκη" των κοινωνικών δικτύων. Αποδείχτηκε ότι γράφτηκε από τη γυναίκα του συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη και αυτό που πραγματευόταν δεν ήταν ο πόνος "εκ μέρους" της οικογένειας αλλά η εργαλειοποίησή του για μικροκομματικά οφέλη ενώ η οικογένεια αναγκάστηκε να παρέμβει για να διαχωρίσει τη θέση της.
Δηλώσεις παπάδων (βλ. Αμβρόσιος) που απέδωσαν τη φονική πυρκαγιά σε "τιμωρία του Θεού" στον "άθεο Τσίπρα", σειρά ψευδών δημοσιευμάτων ή αναρτήσεων για δήθεν νηστικούς πυροσβέστες, ανυπόστατες αναφορές για "μαγειρέματα" στις καταγραφές των τραυματιών, παραποιημένα σήματα του Λιμενικού καθώς και παραποιημένες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, καταδεικνύουν το σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί, αλλά και την ηθική κατάπτωση που φτάνει ακόμη και στη σπέκουλα με τα θύματα μιας τραγωδίας.
Μέχρι και η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου έμεινε εμβρόντητη από τους επαρχιωτισμούς της ΝΔ, που προσπάθησε να παρέμβει στις συζητήσεις με την Κομισιόν παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια ως "δική της επιτυχία". Όπως ισχυρίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της η δήλωση της αρμόδιας Επιτρόπου για στήριξη στην Ελλάδα ήρθε ως "άμεση ανταπόκριση του Προέδρου Γιούνκερ στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη". "Ω Θεε μου! Τι είναι αυτό; Η Επιτροπή μιλά με την κυβέρνηση της χώρας", διεμήνυσε η κ. Κρέτσου στην Μαρία Σπυράκη. 
Η μόνη σοβαρή κουβέντα που θα έπρεπε να γίνεται αυτές τις μέρες θα ήταν η κοινή προσπάθεια για την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δασικού, και χωροταξικού παράδοξου της χώρας, που καίγεται και πνίγεται με τις εγκληματικές αυθαιρεσίες δεκαετιών, η προσπάθεια για ανακούφιση των πληγέντων και η νηφάλια διερεύνηση για πιθανά λάθη και ευθύνες.
Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που έδωσαν μάχη με τις φλόγες και πάλεψαν για τη διάσωση πολιτών, αλλά και επιστήμονες μιλούν για τις συνθήκες που συνετέλεσαν στην τραγωδία. Αλλά κανείς δεν τους ακούει, κανείς δεν τους δίνει βήμα, κανείς δεν τους επικαλείται, γιατί δεν "πουλάνε" και δεν "εξυπηρετούν" το αφήγημα των αιμοδιψών ΜΜΕ. Αυτά θα έπρεπε να μας απασχολούν ως κοινωνία που βίωσε μια εθνική τραγωδία. Όλα τα άλλα, πόσο μάλλον τα μικροκομματικά παιχνίδια και ο "θρήνος" της μικροπολιτικής, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη οργή και αποτελούν ασέβεια προς τα θύματα. Για να μνημονεύσουμε και την απάντηση του ιερέα Νεόφυτου στον Αμβρόσιο: "Επιτέλους Σκάστε!"
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου