Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο εργαστήριο


Oπως φουντώνει παγκοσμίως το ενδιαφέρον για τα fake news, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει διεθνή κόμβο για τη μελέτη του φαινομένου των ψεύτικων ειδήσεων.
Με τη χώρα να έχει τα πρωτεία στη χαμηλή αξιοπιστία των ΜΜΕ - και τον χαμηλότερο αριθμό αναγνωστών εφημερίδων στην Ευρώπη- η υπόθεση βρόμαγε από καιρό. Με τις πυρκαγιές το φαινόμενο αποθεώθηκε, όπως δείχνει η παρακάτω πρόχειρη σταχυολόγηση:
Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγαν και τα social media όπου ο κάθε πικραμένος, βαλτός ή λυσσασμένος, ανεβάζει ό,τι του καπνίσει.
  • Το twitter  Πολάκη από τις πυρκαγιές του 2017 ότι δεν υπήρχαν θύματα, εμφανίστηκε για φετινό.
  • Τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε να αποκρύβει- ή να του αποκρύβουν- την ύπαρξη νεκρών για 2 ώρες, χωρίς κανείς να αναρωτηθεί τι σκοπιμότητα θα εξυπηρετούσε μια παρόμοια απόκρυψη. («∆εν είναι τυχαίο που στην προσπάθεια αυτή ανάδειξης της ‘σκόπιµης’ καθυστέρησης συνέβαλαν οι δηµοφιλείς καλεσµένοι του ΣΚΑΪ, Μ. Γιαννακός της ΠΟΕ∆ΗΝ και ο υπό απόλυση κατηγορούµενος για σύσταση συµµορίας, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σ. Πουλής», σημειώνει η Άντα Ψαρά στην ΕφΣυν)
  • Η σύζυγος του νεοδημοκράτη, προσκείμενου στον Κ. Μτσοτάκη, δημοσιογράφου Μπ. Παπαπαναγιώτου εμφανίστηκε ως φίλη οικογένειας θυμάτων σε ανάρτηση υπό τον τίτλο «Ακου να σου πω, Αλέξη, τώρα που έθαψα τους νεκρούς ΜΟΥ».
Και όπως οι εικόνες αξίζουν χίλιες λέξεις, το γύρο του ελληνικού ίντερνετ έκαναν και φωτογραφίες. Ενδεικτικά: 
  • Ο ηλικιωμένος κύριος που κρατάει ένα γατάκι ήταν ο Τούρκος Αλί Μεσέ, που έβαλε φωτιά στο σπίτι του κατά λάθος. (στο γεγονός ότι χιονίζει, δεν δόθηκε σημασία και γιατί άλλωστε; Στο Μάτι δεν χιονίζει;)
  • H φωτογραφία με το βουνό να φλέγεται δεν είναι από την Κινέτα, αλλά από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο 2017.
  • Ο πυροσβέστης που προσπαθεί με τεχνητή αναπνοή να σώσει τη δίχρονη, δεν είναι από αυτούς που ..άργησαν να πάνε στη φωτιά στο Μάτι, αλλά από φωτιά στις ΗΠΑ μόλις το 1988. Την επόμενη χρονιά, η φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Pulitzer.
Τώρα που θα πρέπει η χώρα μας να γίνει επίκεντρο διεθνών μελετών και εργαστηρίων για το πως κανείς δεν δίνει λογαριασμό για τα fake news που διαδίδει, μήπως θα πρέπει να θεσπιστεί το βραβείο αντί-Pulitzer στην Ελλάδα;
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου