Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κυρία Μέρκελ... Μας δουλεύετε;


Οι πρόσφατες εξελίξεις και αποφάσεις για το προσφυγικό στην Ευρώπη δεν κάνουν κάτι άλλο από το να το αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα το πρόβλημα, μεταθέτοντάς το σε άλλο χώρο ή χρόνο ενώ ενισχύουν τις ακραίες φωνές και την επικίνδυνη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος στην ΕΕ.
Στην Ιταλία ο Ματέο Σαλβίνι καταδιώκει πλοία με μετανάστες και θέτει περιορισμούς σε οργανώσεις ώστε να καταστήσει τη χώρα του αφιλόξενη. Όμως τέτοιου είδους πρακτικές δεν συνιστούν κανενός είδους αντιμετώπιση της κρίσης παρά μόνο μετάθεση του προβλήματος.
Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος έρχεται σε συμφωνία με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη Γερμανία στην Ισπανία. Πιεζόμενη από τους κυβερνητικούς εταίρους του CSU, η Μέρκελ «κλείνει» τον ισπανικό διάδρομο, όπως θέλει να κάνει και ανατολικότερα, διακόπτοντας πλήρως τη ροή προς τη Γερμανία.  Όμως αμέσως μετά  διατυπώνει ένα από τα συνήθη γενικόλογα λογύδρια για το μεταναστευτικό, όπου μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το Δουβλίνο είναι «μη λειτουργικό», Έχοντας μόλις επιβάλει τη συνέχιση του παρωχημένου κανονισμού, στη συνέχεια... «μας δουλεύει στα μούτρα μας».
Το χειρότερο όμως εκτός από το «δούλεμα» της Μέρκελ και την ίδια την πολιτική της είναι ότι υποχωρώντας στους ακραίους, καλλιεργεί υπόγεια στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους την αντίληψη ότι εκλέγοντας εθνικιστές και ρατσιστές, μεταθέτουν τα προβλήματά τους σε άλλους. Μια αντίληψη καταστροφική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και στη διάλυση της ίδιας της ΕΕ, καθώς αδυνατεί να συλλάβει τη λύση μέσα από τη συλλογικότητα, δηλαδή την Ένωση, που αποτελεί και προϋπόθεση της ύπαρξής της. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου