Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

«Ρονάλντο» ή «Σάντος» στην προεδρία του Eurogroup;


Η εκλογή του Πορτογάλου Σεντένο στην Προεδρία του Eurogroup ήταν ένα σήμα ενίσχυσης των δυνάμεων του Νότου στο όργανο που ασκεί ουσιώδεις και αποφασιστικές αρμοδιότητες στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.
Ο Πορτογάλος είναι υπουργός μια κεντροαριστερής κυβέρνησης με σημαντικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης, κόντρα στις συνταγές. Μια χώρα και μια κυβέρνηση που παρουσιάζουν πολλές αντιστοιχίες με την Ελλάδα και είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε σθεναρά την επιλογή Σεντένο και διατηρεί στενές σχέσεις με την Πορτογαλική Κυβέρνηση.
Η εκλογή του Σεντένο φυσικά δεν σημαίνει ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ε.Ε.. Είναι όμως μια ακόμη θετική ένδειξη και δεν είναι η μόνη. 
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που συνδέθηκε με τις πιο δύσκολες στιγμές της ελληνικής κρίσης αποχωρεί και αντικαθίσταται από ένα υπουργό του Νότου . Ο κατεξοχήν εκφραστής των πολιτικών της λιτότητας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ήδη παρελθόν ενώ η αμφισβήτηση των επιλογών του είναι το κλειδί της ατζέντας για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Ο Νότος δεν έκανε την επανάστασή του στο Eurogroup αλλά έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, έχοντας αμφισβητήσει το μίγμα των πολιτικών και το δρόμο για την Ε.Ε.. Ο Σεντένο αποκαλείται «Ρονάλντο» αλλά μοιάζει πιο πολύ με «Μουρίνιο». Πάντως φαίνεται ότι  θα ακολουθήσει σύστημα «Σάντος» και σε αυτό σίγουρα συμφωνούν Ελλάδα και Πορτογαλία.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου