Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Γερούν, γράψε κι εσύ ένα βιβλίο


Γερούν Ντάισελμπλουμ

του Τάσου Παππά
«Περιμένουμε το βιβλίο. Είμαι σίγουρος ότι θα γραφτούν πολλά βιβλία γι' αυτό το μακρύ και περίπλοκο έπος», είπε ο επίτροπος των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην υπόθεση της διάσωσης της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Βιβλία που θα είναι διαφορετικά από εκείνο του Βαρουφάκη, που ήταν περισσότερο σαν παραμύθι. Κάποιος πρέπει να γράψει μια ιστορία ενηλίκων, χωρίς παράνοια, την πραγματική ιστορία». 
Είναι φανερό ότι ο κ. Μοσκοβισί διάβασε το τελευταίο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι επίσης φανερό ότι δεν του άρεσε καθόλου η γνώμη του Ελληνα πρώην υπουργού Οικονομικών για τον ίδιο και τον ρόλο του.
Εκών άκων γίνεται κι αυτός ένας πολύ καλός διαφημιστής του ενοχλητικού βιβλίου κι ας προσπαθεί να το αποδομήσει χαρακτηρίζοντάς το παραμύθι γεμάτο παράνοιες.
Ελπίζει μάλιστα ότι η αποστομωτική (;) απάντηση στον «παραμυθά Βαρουφάκη» θα δοθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup στο βιβλίο που υποσχέθηκε (απείλησε;) ότι θα γράψει. 
Πότε; «Οταν έρθει η ώρα» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα αργήσει να έρθει αυτή η ώρα; Θα αργήσει γιατί ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν φεύγει από το προσκήνιο. Θα παραμείνει ως στρατηγικός σύμβουλος στον ESM.
Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δεν αφήνει τέτοια τεφαρίκια να πάνε χαμένα σε τόσο μικρή ηλικία. Και τύποι σαν τον Ντάισελμπλουμ δεν γράφουν αποκαλυπτικά βιβλία όταν βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά γιατί φοβούνται πως θα χάσουν το πόστο τους, την παχυλή αμοιβή τους και τα άλλα προνόμια.
Ο,τι γράφουν όσο έχουν αξιώματα είναι μονομερές. Ευφημισμοί, κολοβές ερμηνείες γεγονότων, κολακείες προς τους ευεργέτες τους, συμπίλημα ισχυρισμών. 
Κι ο εν λόγω κύριος δεν έχει καλή σχέση με την αλήθεια. Πρώτον γιατί πρόσφατα μας είπε (του ξέφυγε;) ότι είχαν δίκιο που διαμαρτύρονταν όσοι φώναζαν ότι το βασικό μέλημα των ισχυρών κυβερνήσεων στην πρώτη φάση της κρίσης ήταν να σωθούν οι τράπεζες.
Αλλα πάντως έλεγε στο παρελθόν και ξιφουλκούσε με μένος εναντίον όσων υποστήριζαν αυτά που παραδέχεται σήμερα, χαρακτηρίζοντάς τους τυχοδιώκτες, εξτρεμιστές, λαϊκιστές και αριστεριστές.
Και δεύτερον (για να μην ξεχνιόμαστε) συνελήφθη ψευδόμενος σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά προσόντα του.
Στο βιογραφικό του δήλωνε κάτοχος master από πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και όταν το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ απλώς παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων για έξι μήνες, χωρίς να πάρει κάποιον διδακτορικό τίτλο, σαν να μην έτρεχε τίποτε, απέσυρε από το βιογραφικό του τη μαϊμουδιά. 
Και κάτι τελευταίο. Τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την αλήθεια του, η οποία κατά τον Μοσκοβισί θα κονιορτοποιήσει την εκδοχή του Βαρουφάκη, από πού θα τα αντλήσει ο κ. Ντάισελμπλουμ;
Πρακτικά από τις συνεδριάσεις του Eurogroup δεν υπάρχουν, καθότι είναι άτυπο το κυρίαρχο όργανο της ευρωζώνης (σπουδαία εφεύρεση των γερμανικών ελίτ).
Υποψιάζομαι πως ο Βαρουφάκης έχει τον τρόπο να αποδείξει ότι ισχύουν αυτά που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του.
Ο Ντάισελμπλουμ μπορεί να αποδείξει ότι ο Βαρουφάκης γράφει ψέματα
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου