Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Η Αχτσιόγλου και το πνεύμα των Χριστουγέννων



Ο δημοσιογράφος έχει ταυτιστεί με την άσκηση κριτικής προς την εξουσία. Αρκετές φορές είναι δίκαιο και σωστό να υπάρχει ένας μηχανισμός ιδιότυπου ελέγχου, όσων αποφασίζουν για τις τύχες της χώρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ως δημοσιογράφος επί 20αετία και πλέον, πρέπει να παραδεχτώ ότι έχουν γίνει και υπερβολές στην άσκηση της κριτικής. Άλλες πάλι φορές, τα θετικά έχουν αποσιωπηθεί ή έχουν περάσει «στα ψιλά, γιατί δεν πουλάνε». Είναι γεγονός ότι ο πολίτης θέλει να έχει τον δημοσιογράφο – εκπρόσωπό του, να… μαστιγώνει τους κυβερνώντες. Είναι και αυτό ένα ιδιότυπο μοντέλο αυτοϊκανοποίησης, όπως και να το δούμε…
Γράφει ο Άγγελος Βασιλόπουλος
Εμείς όμως οι δημοσιογράφοι, έχουμε επιφορτιστεί με την ευθύνη να επιλέγουμε πότε θα ασκήσουμε κριτική και πότε θα αποδώσουμε τα εύσημα. Πάντα με μέτρο, χωρίς ακρότητες και κομπασμούς. Πάντα με στόχο να ενημερώσουμε, όχι με στόχο είτε να εκβιάσουμε (στην πρώτη περίπτωση), είτε να χαϊδολογήσουμε (στη δεύτερη περίπτωση) την εξουσία.
Προσωπικά, έχω ασκήσει στο παρελθόν κριτική στην Έφη Αχτσιόγλου. Δίκαια ή άδικα θα κριθώ από τον αναγνώστη. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ, απονέμοντας τα εύσημα, στην απόφαση της υπουργού Εργασίας να επιβάλλει υποχρεωτική αργία στην 26η Δεκεμβρίου. Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή προέκυψε από την πίεση που ασκούσαν μεγάλα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν τη συγκεκριμένη μέρα δημιουργώντας συνθήκες Boxing Day, όπως γίνεται στον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού. Εδώ όμως είναι Ελλάδα και μάλιστα Ελλάδα της κρίσης, των μισθών «πείνας», των ωραρίων «λάστιχο», της απλήρωτης και αδήλωτης απασχόλησης. Είναι η Ελλάδα που ο εργαζόμενος στο εμπορικό κατάστημα είναι αναγκασμένος να δουλεύει σχεδόν 40 ημέρες ασταμάτητα για να κάνουν γιορτές οι άλλοι, αλλά όχι ο ίδιος…
Εκεί ακριβώς, η υπουργός Εργασίας έπρεπε να παρέμβει και το έπραξε. Όφειλε να προστατεύσει, έστω και μία ημέρα αργίας, γι’ αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο. Έπρεπε να αφουγκραστεί την αγωνία τους και την ανάγκη τους για ξεκούραση και το έκανε. Ένα πολύ μικρό χριστουγεννιάτικο δώρο, σε ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονταν.
Η απόφασή της, προφανώς δεν άρεσε καθόλου στην επιχειρηματική ελίτ, στο εργοδοτικό κατεστημένο της χώρας. Δεν πειράζει. Από το 2010, η έλευση της κρίσης έφερε μαζί της και σωρεία ευνοϊκών αποφάσεων, γι’ αυτή ακριβώς την ομάδα επιχειρηματιών. Ας αντέξουν να χάσουν, έστω και για μία ημέρα. Τις υπόλοιπες 364 κερδίζουν…
πηγή: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου