Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Το «λεωφορείο της διαπλοκής» του Podemos, ο «μάρτυρας» Ραχόι και η απαιτητική… Λαγκάρντ



Ο Ραχόι κλήθηκε ως μάρτυρας για το «μαύρο» ταμείο του Λαϊκού Κόμματος, το Podemos βγάζει τη διαπλοκή στους δρόμους και η Λαγκάρντ απαιτεί διάλυση εργασιακών σχέσεων και νέες περικοπές
του Αργύρη Παναγόπουλου
Ως μάρτυρας για το παράλληλο μαύρο ταμείο του Λαϊκού Κόμματος κλήθηκε να καταθέσει ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Το Podemos ξεκίνησε από τη Μαδρίτη μια μεγάλη εκστρατεία κατά της διαφθοράς με το «λεωφορείο της διαπλοκής», ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ απαίτησε την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και νέες περικοπές.
O «μάρτυρας» του... σκανδάλου Γκουρτέλ 
Με δύο ψήφους υπέρ και έναν κατά το δικαστήριο που εξετάζει το σκάνδαλο Γκουρτέλ κάλεσε τον Ραχόι ως  μάρτυρα για να καταθέσει για τα έργα και τις ημέρες του  «μαύρου ταμείου» του Λαϊκού Κόμματος που διαχειριζόταν ο… έμπιστος Μπάρθενας, που ανέλαβε μεταξύ άλλων τρεις προεκλογικές εκστρατείες με τον Ραχόι επικεφαλής του κόμματος και αργότερα της κυβέρνησης. Για τους δικαστές το Λαϊκό Κόμμα αποτελεί ένα άκρως ιεραρχικό κόμμα και θα πρέπει να ακουστεί η μαρτυρία του… επικεφαλής του, δηλαδή του Ισπανού πρωθυπουργού. Από την αίθουσα του δικαστηρίου θα περάσουν ή πέρασαν υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, όπως οι Κάσκος, Αθέμπες και Αρένας και πρώην γενικοί γραμματείες του, όπως ο Ράτο και ο Μαγιόρ Ορέχα.
Το Podemos βγάζει τη διαπλοκή στους... δρόμους
Το «λεωφορείο της διαπλοκής» του Podemos θα περάσει σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών για να καταγγείλει την «πολιτική χρήση» των σωμάτων ασφαλείας του κράτους από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος και της κυβέρνησης ή μάλλον καλύτερα τις παρακρατικές συμπεριφορές της αστυνομίας, των μυστικών και άλλων υπηρεσιών.
Με το «λεωφορείο της διαπλοκής» το Podemos επαναφέρει δυναμικά το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής καταγγέλλοντας τις διαγώνιες σχέσεις της πολιτικής και των πολιτικών με τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους ιδιοκτήτες και τους δημοσιογράφους τους, τους δημόσιους θεσμούς που κρατούν σε ομηρία την χώρα για να διευκολύνουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία. 
«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις ψευτιές και τη διαπλοκή», τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ενώ το λεωφορείο καθυστέρησε την αναχώρησή του εξαιτίας μιας μηχανικής βλάβης στον… συμπλέκτη. «Σε αυτή τη χώρα καταφέραμε να πούμε αλήθειες που δεν τις έλεγε κανένας και θα συνεχίσουμε», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Podemos σε δηλώσεις του στο Telecinco. 
«Σε αυτή τη χώρα στοχοποίησαν τους πολίτες, έκλεψαν και υπάρχει μια διαπλοκή μαφιόζων. Έπρεπε κάποιος να πει πως είναι τα πράγματα… Στη δημοκρατία έχουμε το δικαίωμα της γνώμης… Ακόμη και σήμερα υπάρχουν εφημερίδες που λένε ψέματα για τον Μπάρθενας, που αποτέλεσε τη μηχανή των μηχανισμών της διαφθοράς», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας.
«Εδώ και χρόνια η διαφθορά και η διαπλοκή μας έκαναν να βγαίνουμε στους δρόμους, Τώρα εμείς τη βγάλαμε στο δρόμο. Σπάσαμε το νόμο τις σιωπής. Λέμε τα ονοματεπώνυμα των πολιτικών, των επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων που συνεισέφεραν στη λεηλασία της Ισπανίας», τόνισε η Μοντέρο, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το Podemos «δίνει μια μάχη κατά της ατιμωρησίας και της ασυδοσίας». 
Για το Podemos η μάχη κατά της διαφθοράς και του παρασιτισμού θα πρέπει να συμπληρωθεί με τον αγώνα για ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα πλήττει τα υψηλά εισοδήματα και ένα σχέδιο επανεκκίνησης της βιομηχανίας της χώρας.
Το «λεωφορείο της διαπλοκής» μεταξύ άλλων πέρασε τη Δευτέρα από τις έδρες των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών Endesa και Iberdrola, των κατασκευαστικών κολοσσών ACS και SACYR, την έδρα της πολύπαθης τράπεζας Bankia, την αρχή ελέγχου του χρηματιστηρίου CNMV, τα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος και το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης.  
Περίπου τριάντα δημοσιογράφοι συνόδευσαν τον Ιγκλέσιας και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Unidos Podemos στη βουλή Μοντέρο μαζί με τον κοινωνιολόγο Χούστε, ποτ έγραψε το βιβλίο που πήρε τον τίτλο του από τον δείκτη του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης: «Ibex 35, μια αιρετική ιστορία της εξουσίας στην Ισπανία».
Οι δύο πλευρές του «λεωφορείου της διαπλοκής» φιλοξενούν τα «παραδείγματα» της διαφοράς στη χώρα, από τον πρωθυπουργό Ραχόι, που απεικονίζεται να στέλνει μηνύματα με το κινητό του στον «μαύρο» ταμεία του κόμματος Μπάρθενας, που του κρατάει μια λάμπα, τους πρώην πρωθυπουργούς Αθνάρ και Γκονθάλεθ, τον «Μεγάλο Αδελφό» του ομίλου της El Pais - Prisa Θεμπριάν, την ακροδεξιά πρώην πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης και πρώην δημάρχο της Μαδρίτης Αγκίρε, δημοσιογράφους και αστυνομικούς διευθυντές, καθολικούς φονταμενταλιστές. 
Η Λαγκάρντ εναντίον της σταθερής εργασίας
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ από τις σελίδες της El Pais ζήτησε την περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ισπανία, μαζί με άλλες αντιμεταρρυθμίσεις μιας και η χώρα «πέρασε το σημείο αιχμής της κρίσης». Για την Λαγκάρντ μια νέα μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα στηρίζει την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα έσοδα.
Η Λαγκάρντ παράλληλα με τους επαίνους προς τον Ραχόι και την οικονομική του πολιτική ζήτησε νέες περικοπές και περιορισμούς στην προστασία της εργασίας αορίστους χρόνου, «τις μόνιμες και πιο προστατευμένες συμβάσεις», όπως αποκαλεί η Λαγκάρντ τη σταθερή και μόνιμη εργασία.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου