Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Είναι και Έλληνες στη λίστα


Ο Ρούντολφ Ελμερ, μάρτυρας-καταπέλτης κατά των σκοτεινών πρακτικών μεγάλων τραπεζών και των φορολογικών παραδείσων ήταν κατηγορηματικός: μιλώντας το Σαββατοκύριακο  στο μίνι Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τους whistleblowers, o πρώην Ελβετός τραπεζίτης επανέλαβε ότι στις λίστες με τις παράκτιες εταιρείες(offshore), που παρέδωσε στις εισαγγελικές αρχές της χώρας του, περιλαμβάνονται και Έλληνες.
Τα συμπεράσματα από το διήμερο αφιέρωμα, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Τα κράτη χάνουν 500 δισ. δολάρια ετησίως από τους φόρους που δεν εισπράττονται καθώς πλούσιοι και μεγάλες πολυεθνικές χρησιμοποιούν το κόλπο των offshore εταιρειών για να φοροδιαφεύγουν. Τέτοια ιλιγγιώδη ποσά θα αρκούσαν για να θρέψουν τους πεινασμένους και τα θύματα της λιτότητας σε όλο το κόσμο.
Όπως οι δικαστικές του περιπέτειες, που ξεκίνησαν το 2005, δεν έχουν ακόμη τελειώσει,ο  Ελβετός μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος δεν κατονόμασε τους Έλληνες της λίστας στη τράπεζα του,την Τζούλιους Μπάερ. Γιατί, όπως εξήγησε, αν το έκανε θα ξαναβρισκόταν στις φυλακές. Θα ήταν όμως σκόπιμο οι ελληνικές αρχές, που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, να μάθαιναν από τις γνώσεις και την πείρα του. Θα ξαναβρεθεί άλλωστε στην Ελλάδα, αφού το μίνι Φεστιβάλ θα προβληθεί στα τέλη Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη.
Το ίδιο σημαντικό θα είναι να ψηφιστεί ένας νόμος στην Ελλάδα και μια κοινοτική οδηγία σε όλη την ΕΕ που να προστατεύει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να τους ενθαρρύνει να προχωρούν σε αποκαλύψεις. Ώστε να καταπολεμηθούν από σκάνδαλα διαφθοράς, όπως της Novartis έως τη φοροδιαφυγή, μια από τις βασικές αιτίες για τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες στον πλανήτη. Όπως δήλωσε και ο  Ρούντολφ Ελμερ, «είμαι μάρτυρας της μεγαλύτερης κλοπής στην ιστορία της ανθρωπότητας».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου